Tavallinen kaappi? Ei, vaan kissojen vessa! Janika ja Manu nikkaroivat sisustukseen sopivan ja kätevän käymälän lemmikeilleen
Sisustus
Tavallinen kaappi? Ei, vaan kissojen vessa! Janika ja Manu nikkaroivat sisustukseen sopivan ja kätevän käymälän lemmikeilleen
Miten kissojen hiekkalaatikosta saisi huomaamattoman, kätevän ja tietysti kivan myös kissoille? Janika Ojala ja Manu Koro nikkaroivat lemmikeilleen luksustoiletin Ikean kaappiin.
Julkaistu 19.3.2020
Meillä kotona

Vau, miten hieno kissanvessa! Miten idea siihen syntyi?

Kissoillamme Päärynällä, Lukella ja Väinöllä on aiemmin ollut monenlaisia laatikkomallisia vessoja, mutta ne ovat jättäneet toivomisen varaa. Kun muutimme vähän aikaa sitten uuteen, aiempaa isompaan asuntoon, oli vihdoin mahdollista tehdä kissoille aivan uusi vessa. Tykkäämme molemmat remontoida, sisustaa ja nikkaroida. Halusimme löytää ratkaisun, jossa kissanhiekkaa kulkeutuisi ympäri kotia mahdollisimman vähän ja joka myös miellyttäisi meidän ihmisten silmää.

Nikkaroitte vessan Ikean Bestå-kaapista. Miksi?

Lähtökohtana oli, että ratkaisu vastaisi kissojemme tarpeita. Laatikon pitää olla tarpeeksi tilava, reunojen täytyy olla korkeat ja kissan täytyy saada asioida rauhassa. Meidän ihmisten kriteereinä olivat muutos hiekan kulkeutumiseen ja entistä katseenkestävämpi malli. Ostimme uuden Bestå-kaapin, sillä harmiksemme sopivaa ei löytynyt käytettynä.

Sivuhuoneen kaappia ei uskoisi kissojen vessaksi. Jutun kuvat: Janika Ojala

Miten muokkasitte kaappia?

Kokosimme kaapin ohjeen mukaan, ja kiinnitimme sen tukevasti seinään Ikeasta ostettujen kiskojen avulla. Kaapin pohjaan ja väliseinään teimme kulkuaukot: ensin porasimme 10 millimetrin puuterällä alkureiät, sitten muotoilimme pistosahalla neliöt aukot. Leikkausreunat jäivät hieman teräviksi – toistaiseksi teippasimme ne paksulla teipillä, mutta ajatuksena on vielä listoittaa aukot.

Kaapissa on nyt kuin kaksi huonetta. Miksi? Miten ratkaisitte hiekkaongelman?

Kaapin sisällä toisessa huoneessa on varsinainen vessa eli iso, muovinen säilytyslaatikko. Leikkasimme sen yläosaan aukon samaan kohtaan, jossa kulkuaukko on kaapissa. Nyrkkisääntö on, että kissa menee sieltä, mistä sen pää mahtuu. Teimme aukosta kuitenkin isomman ihan mukavuuden kannalta. Toinen huone on ”eteistila”, jonka päällystimme terassimatolla. Matto stoppaa suurimmat hiekat kaapin sisään.

Hiekkalaatikko sijaitsee kaapin toisessa "huoneessa". Ylähyllyille mahtuu kätevästi esimerkiksi kissojen valjaat, leluja ja muita tarvikkeita. Kuvassa kaappivessa on vielä hieman keskeneräinen.

Huomioitte suunnitelmassa myös valon – kertokaa siitä.

Laatikkoon pääsee valoa kissojen kulkureiästä ja kaapin ovista, jotka ovat maitolasia. Ovet läpäisevät valoa tarpeeksi, sillä yöeläimenä kissa osaa käyttää pienenkin valonlähteen hyödykseen.

Miksi teitte kulkuaukon kaapin pohjaan?

Pohjassa aukko on huomaamaton. Tarvittaessa voimme vaihtaa kaapin paikkaa ilman, että aukko tulee näkyviin. Tuntuu myös, että kissamme kulkevat mieluiten ylöspäin. Sijoitimme kaapin alareunan suunnilleen kissojen säkäkorkeudelle, jotta kaappiin pääsee vaivattomasti.

Kulkuaukko näkyy kaapin pohjassa. Pohja on päällystetty terassimatolla, joka stoppaa enimmät hiekat kissojen jaloista.

Mitä toiletille tuli hintaa? Kuinka kauan tuunaus vei aikaa?

Kaappi maksoi 160 euroa, muut materiaalit meillä oli jo valmiina. Koko projektiin meni aikaa kolmisen tuntia.

Missä kissanvessa sijaitsee?

Se on tällä hetkellä huoneessa, joka on muutenkin kissojen käytössä. Siellä on nyt tämä uusi käymälä, kiipeilypuu, ruoka- ja aktivointinurkkaus sekä ikkuna hyvillä näkymillä. Huone toimii myös kissojen turvapaikkana, jos vaikka ystäviemme koirat saapuvat vierailulle.

Kokemuksemme mukaan tämä vessamalli ei haise sen enempää kuin muutkaan. Kun laatikon puhdistaa säännöllisesti, käyttää hyvin hajuja sitovaa hiekkaa ja kissojen ruokavalio on kunnossa, hajujen ei pitäisi olla ongelma.

Mitä Päärynä, Luke ja Väinö ovat tuumanneet uudesta toiletistaan?

Uusi vessa on ollut käytössä vasta noin viikon. Kissat ymmärsivät heti, kuinka se toimii – herkuilla saimme viimeisenkin kissan innostumaan! Näin ensimmäisinä öinä olemme jättäneet toisen kaapinovista raolleen siltä varalta, että reitti laatikkoon pääsisi unohtumaan.

3 kommenttia