Tervetuloa Kissankulmaan! Toni ja Kati kuorivat muovipintojen alta esiin jämerän maalaistalon – ”Korkeat huoneet hurmasivat meidät heti”
Sisustus
Tervetuloa Kissankulmaan! Toni ja Kati kuorivat muovipintojen alta esiin jämerän maalaistalon – ”Korkeat huoneet hurmasivat meidät heti”
Toni ja Kati palasivat kotiseudulleen ja kunnostivat yli satavuotiaan pohjalaistalon. Vaikka remontti jatkuu edelleen, perheen haave tilavasta ja vanhasta talosta toteutui.
30.11.2022
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Tulikohan meistä nyt kodittomia? Tämä ajatus ehti käydä Toni ja Kati Kosken mielessä, kun heidän pieneksi jäänyt omakotitalonsa meni kaupaksi odotettua vikkelämmin. Pariskunnan haaveissa oli ollut jo pidemmän aikaa todella vanha talo, mutta kun Katin pikkuveli vinkkasi Jurvassa myyntiin tulleesta pohjalaistalosta, alkoi pari innostua.

– Emme me vakavissamme olleet suunnitelleet kotiseudulle palaamista, mutta lähdimme katsomaan taloa uteliaasti. Korkeat huoneet, tilavuus ja tunnelma hurmasivat meidät heti. Pihapiiri ja miljöö olivat myös kovasti meidän mieleen. Tuntui melkein, että talo päätti paluusta puolestamme, pari kertoo.

Talo on toinen kahdesta, jotka eräs isäntä oli rakennuttanut pojilleen. Rakennusmateriaalit isäntä hankki omalta tilalta tai kylästä. Jopa naulat taottiin omassa tai naapurin pajassa. Talossa on tarinan mukaan toiminut myös kylän ensimmäinen pankki.

Toni ja Kati tekivät kaupat kodista kesällä 2016 ja nimesivät talon Kissankulmaksi. Talon edellisestä peruskorjauksesta oli kulunut noin 60 vuotta.

– Muovia oli seinillä ja lattiassa, joten joka ­paikka oli laitettava uusiksi, Kati sanoo.

Talo oli kuitenkin asuttavassa kunnossa, joten perhe muutti kolmen lapsen kanssa keskelle remonttia. Tiskit he pesivät kylppärissä ja kokkasivat ruuan pienellä hellalla. Kylpyhuoneremontti kesti kaksi kuukautta, kun pesutilat piti purkaa täysin.

– Onneksi lähistöllä asui perhettä ja sukulaisia, joiden luokse taapersimme pesulle, Kati kertoo.

Kosken perheeseen kuuluvat vanhempien katin ja Tonin lisäksi lapset Luukas, 13, Venla 11, ja Neela, 7, sekä kissat Eetu Lila ja Lipsu.
Mahalipasto ja kruusattu peili ovat talon pysyviä asukkaita.
Olohuoneen ruusuryijy löytyi talon vintiltä. Sen on luultavasti joku talon aiemmista emännistä tehnyt. Toni ja Kati hankkivat pöydän kirppikseltä ja lyhensivät sen jalat sopiviksi.
Katia viehättää tyylien hallittu törmäys.
Talon mukana ostettiin hetekallinen räsymattoja. Osaan mattorullista oli nuppineulalla kiinnitetty kauniisti tekstattu lappu ”joulumatot”.
Tallin perukoilta löytyneessä sinkkisessä jyvälaarissa säilytetään villasukkia ja vilttejä. Jouluna sieltä löytyy lahjapaketteja. Olkipukit ovat reissanneet perheen mukana jo 15 vuotta.
Keinutuoli on saatu Katin vanhemmilta. Remontissa levyseinien alta paljastui hirsirunko. Hirsistä nypittiin pois satoja pieniä nauloja, ja sitten pinta imuroitiin ja pestiin.
Olohuoneessa syödään vain juhlapäivinä, kuten joulun pyhinä. Talon mukana ostettiin hetekallinen räsymattoja. Osaan mattorullista oli nuppineulalla kiinnitetty kauniisti tekstattu lappu ”joulumatot”. Kati jatkaa talon perinnettä ja pitää pitkät matot lattialla jouluna.

Vanhoja menetelmiä ja materiaaleja suosivan remontin jälkeen kotia on sisustettu maalaistaloon sopivilla kalusteilla: ei uudenkiiltävillä, vaan sopivasti vanhoilla ja jämerillä. Elämisen merkit saavat näkyä ja osumat eivät haittaa, sillä lapsiperheessä niitä tulee vain lisää. Katin luottohankintapaikkana toimivat Tori.fi ja nettikirppikset.

– Minulla on taipumus löytää huonekaluja, joiden kotiin saamiseksi tarvitaan joko isompi auto, peräkärry, monta kantajaa tai jopa isompi talo. Hiljattain bongasin meille roskalavalta pianon. Ei meillä kukaan sitä soita, mutta se sopii tänne hyvin, Kati sanoo ja nauraa.

Sisustaminen ja huonekalujärjestyksen vaihtaminen on Katille mieluista puuhaa. Kirppislöydöistä huolimatta taloa ei suinkaan ole ahdettu täyteen tavaraa, päinvastoin. Väljempi on Katista parempi. Arvokas vanha talo on myös muokannut Katin sisustussilmää.

– Väripalettini on laajentunut, mutta edelleen suosin hillittyjä perusvärejä, joihin voi lisätä voimakkaampia vivahteita. Tapettien myötä olen innostunut myös kuvioista. Me olemme Tonin kanssa hyvä tapetointitiimi. Minä olen liisterinlevittäjä, Toni lätkii vuodat seinille, Kati toteaa.

Kotia on sisustettu maalaistaloon sopivilla kalusteilla: ei uudenkiiltävillä, vaan sopivasti vanhoilla ja jämerillä.

Sisustukseen oman tervehdyksensä ovat jättäneet myös talon aiemmat sukupolvet. Olohuoneen vaalea talonpoikaisrokokoo-kalusto on luultavasti tehty taloon 1930-luvulla. Kruusatun kultaisen peilin taakse on kiinnitetty lappu, jossa lukee: tämä jää sille, joka tähän jää.

– Jos me joskus muutamme täältä pois, saavat ne jäädä tänne seuraavia varten, Kati toteaa.

Keittiö ja ruokailutila rempattiin heti muuton jälkeen. Ruokailutilan pöytä on Tonin tekemä ja Katin maalaama. Punaiset tuolit löytyivät vintiltä, valkoiset ovat osa talossa ollutta kalustoa. Lamppu on löytö Tori.fistä. Ruokailutilaan sopivat lattialankut löytyivät myös vintiltä.
Keittiön toinen puoli on oven takana. Ovi oli laitettu umpeen, mutta Jurvat poistivat sen remontissa. Osa talosta on ilmeisesti ollut jossain vaiheessa kylmillään säästösyistä.
Kultaisen peilin taakse on kiinnitetty lappu, jossa lukee: tämä jää sille, joka tähän jää.
Puulieden huuvan paperikoristeen on Venla tehnyt muutama vuosi sitten. Jättimäinen avain sopii aitan oveen.
Ajan hioma höyläpenkki ostettiin vanhasta talosta. Mukana tuli laatikollinen antiikkisia työkaluja. Kati halusi penkin keittiöön aputasoksi. Kati kokeili nakuttaa puuhellan muurin alaosan kaakelit pois, ja näkyviin tuli tiilipinta. Myös keittiön toiselta puolelta löytyy puuhella.
”Korkeat huoneet ja talon tunnelma hurmasivat meidät lähes kättelyssä.”
Kahden muovimaton alta paljastui linoleumipinta. Tapetti ostettiin vuosia sitten, ja se odotti vintillä, kunnes oikea paikka löytyi makkarin seinältä. Makrameeamppelin Kati tilasi Kaste­helmi-käsityöpuodista. Sänky ja yöpöydät ovat jurvalaista käsityötä.
Tyttöjen huone oli ainoa, josta muovimaton alta löytyi alkuperäinen lankkulattia. Tytöt valitsivat lattiaan vaaleanpunaisen sävyn. Senkki löytyi Tori.fistä. Pitsistä kovetettu lumiukkovalaisin on lahja Katin äidiltä.
Venla ja Neela tykkäävät keppareista. Mustan hepan on tehnyt Neelan kummitäti.
Venla ja Neela nostattavat odottavaa fiilistä lukemalla joulukirjoja. Venlan sänkynä on ­Tori.fistä bongattu sivustavedettävä puusohva. Katin serkun setä on tehnyt tytöille omat jakkarat. Katin isänäiti on puolestaan tehnyt jokaiselle lapselle ristipistotyönä nimikkotaulut.
Talon rakennusmateriaalit isäntä hankki omalta tilalta tai kylästä. Jopa naulat taottiin omassa tai naapurin pajassa.
Lierihatut roikkuvat Katin yrityksen, Sisustus Heinäkuun, valmistamassa naulakossa. Tytöt käyttävät hattuja myös leikeissään.
Sisään vedetty sisäänkäynti antaa mukavasti suojaa. Kosken perheen pohjalaistalo Jurvassa on rakennettu vuosina 1911–1917.
Ryhdikäs pohjalaistalo seisoo ylväänä rauhallisen kirkkotien varrella. Voi melkein kuulla, miten kirkkoreet ovat aikoinaan kulkeneet ohi kulkusten kilistessä.
5 kommenttia