Meidän Talo

Kirsi toteutti pintarempan avioeron jälkeen luovuudella ja mahdollisimman pienellä budjetilla – ”Oli ihanaa huomata, että hei, minähän osaan”

Kirsi toteutti pintarempan avioeron jälkeen luovuudella ja mahdollisimman pienellä budjetilla – ”Oli ihanaa huomata, että hei, minähän osaan”
Kirsi Välimaan koti on pintaremontoitu omilla lempiväreillä. Avioeron jälkeen alkoi tapahtua ja tekeminen toimi myös terapiana.
Julkaistu: 2.9.2022

Kolme puuverhoiltua Kannustalon Rauhalaa nousi vierekkäisille tonteille Tuusulaan vuonna 2002. Kirsi Välimaa oli ihastunut talomalliin pari vuotta aiemmin asuntomessuilla ja saanut myös silloisen aviomiehensä innostumaan ajatuksesta rakentaa oma Rauhala. Naapureiksi saatiin vielä pari tuttavaperhettä ja unelma omasta kodista mukavassa naapurustossa oli valmis. Talot suunniteltiin ja sisustettiin ajan tyylin mukaan valkoisiksi ja valoisiksi.

Nyt molemmat naapurit ovat jo myyneet omat talonsa ja Kirsin entinen aviomies muutti pois yhteisestä kodista muutama vuosi sitten. Kirsin tarina talossa ei ole kuitenkaan päättymässä, vaan tästä se vasta alkaa!

– Olin haaveillut ja suunnitellut talon pintojen ja värien uudistamista jo vuosia. Eron jälkeen huomasin, että nyt minulla on aikaa ja valta tehdä omalle talolleni mitä haluan. Yksin, omin voimin. Oli ihanaa huomata, että hei, minähän osaan, Kirsi kertoo.

Kahdessa vuodessa Kirsi on käynyt läpi lähes kaikki talon pinnat. Ainoastaan lattiat ja kylpyhuone ovat enää alkuperäisiä.

Avohyllyt tehtiin ylimääräiseksi jääneestä pöytä­levystä. Hyllyjen takana oleva vihreä­pohjainen William Morrisin Pimpernel-­tapetti oli Kirsin pitkä­aikainen haave ja sen värit ohjaavat koko alakerran värimaailmaa. Alakaapistojen nahkavetimet yhdistyvät kauniisti tammen­värisiin kalusteisiin.
Pintaremontti uudisti talon ilmeen tähän päivään ja nosti asukkaan arvostusta omaa kotia kohtaan.

Parikymppinen talo on vielä aika nuori, eikä suurempia taloteknisiä uudistuksia ole tarvinnut tehdä. Sisäpinnat sen sijaan ovat kokeneet melkoisen muodonmuutoksen. Vaaleat tai hailakasti siniset pinnat on maalattu piiloon. Talo on päivitetty huolellisesti ja osuvasti tähän päivään sen alkuperäistä muoto­kieltä kunnioittaen.

Vaikka sisustus on saanut sävyjä ja syvyyttä, se on edelleen hyvässä harmoniassa alkuperäisen Rauhalan ilmeen kanssa. Kirsi työskentelee päivittäin visuaalisen sommittelun ja värien parissa, joten visio oman kodin uudesta ilmeestä oli helppo hahmottaa. Se on syntynyt pienellä budjetilla ja toteutettu usein saatavilla olevan materiaalin mukaan.

– Ostan hyviä löytöjä varastoon ja jemmaan käyttökelpoisia materiaaleja. Etsin aina ensin omat varastot ja sitten kirpputorit ja nettihuutokaupat. Usein koti toimii myös työjuttujen testaus- tai vaihtoehtoisesti loppusijoituspaikkana, Kirsi naurahtaa.

Olohuoneen ruosteen­värinen sohva toistaa tapetin kukkien sävyä. Rottinki­punottu sohvapöytä on palvellut ensin hunajan­värisenä, sittemmin valkoisena ja nyt mustana. Kirsi huoltomaalaa sen spraymaalilla kerran kesässä, jotta pinta pysyy siistinä.
Valkoinen kakluuniuuni on saanut jäädä alku­peräiseen asuunsa. Se on raikas väritön pilkku muuten väritetyssä talossa.
Kirsi haaveilee kodin latti­oiden uusimisesta. Alkuperäinen laminaatti on toimiva, mutta suopakuurattu lankkulattia sopisi nyt paremmin kodin tyyliin.
Eteisen portaikko uudistettiin lauta­paneeleilla, jotka maalattiin Frenchic Paint -kalkki­maalin sävyllä Green with Envy. Vanha puuovi löytyi Tori.fi:stä ja seinä rakennettiin oven ympärille. Paksulasinen vanha ikkuna oven yläpuolella keventää kokonaisuutta.
Väreillä voidaan vaikuttaa ratkaisevasti kodin tunnelmaan. Makuu­huoneen mdf-­paneelit saivat uuden ilmeen maalaamalla.
Idyllistä vinttikamaria muistuttava makuuhuone sopii täydellisesti Rauhalan tyyliin.

Maalaamalla saa ihmeitä aikaan. Kirsi aloitti pintaremontin makuuhuoneesta, jonka seinälle oli vuosituhannen alussa valittu vaaleat lattiasta kattoon ulottuvat pystysuuntaiset mdf-paneelit. Paneelien liukas pinta jännitti hiukan, mutta Kirsi käsitteli ne ensin Otex-tartuntapohjamaalilla. Näin varsinainen maalipinta ei ala hilseillä tai liu'u pois.

Syvänsininen väri osoittautui nappivalinnaksi. Kalseat paneelit saivat pehmeämmän ja lämpimämmän ilmeen. Onnistuneen muutoksen jälkeen värit alkoivat vallata myös muuta taloa. Keittiöön valikoitui vihreä värimaailma tapetin mukaan.

– Keittiön tapetti on minun sisustuspanostukseni. Tiesin, että juuri sen haluan, joten tarkkojen mittailujen jälkeen tilasin tarvittavan määrän hintavaa tapettia.

Käteväkäyttöinen ja tunnelmallinen skafferi eli ruoka­komero valmistui jääkaapin jättämään koloon. Tästä kuiva-aineet ovat helpommin saatavilla kuin perinteisistä keittiön yläkaapeista.

Keittiöstä poistettiin perinteiset yläkaapit työtason päältä, jotta tapettia jää enemmän näkyviin. Kevyet avohyllyt Kirsi sahasi vanhasta pöytälevystä, tammiset hyllynkannattimet hän hankki uutena. Myös toinen täysimittainen jääkaappi alkoi tuntua turhalta.

– Lapsuudenkodissani meillä oli viisihenkisellä perheellä yksi ihan tavallisen kokoinen jääkaappi, joten järkeilin pärjääväni tyttäreni kanssa yhdellä isolla jääkaapilla, Kirsi pohtii.

Vanhan jääkaapin jättämään aukkoon Kirsi rakensi ihastuttavan skafferin, jossa kuiva-aineet ovat helposti käytettävissä käden korkeudella.

Keittiön alkuperäiset alakaapistot oli maalattu muutama vuosi aiemmin ja kaipasivat vain vetimien vaihdon.

”Hyvin valituilla väreillä voi uudistaa oikeastaan ihan mitä vain.”

Tyttären huoneen seinissä on itse sekoitettu maali­sävy. Kirsin tekemistä ohjaavat pieni budjetti ja luovuus, jotka nivoutuvat toimivasti toisiinsa.

Kodin tunnelman salaisuus on sävyissä. Kirsi on sekoittanut useat kodissa käytetyt maalit itse. Kun vihreään lisää tilkan harmaata, saadaan vihreänharmaata. Eri suhteilla sekoitellut maalitilkat antavat kodin kokonaisväritykselle syvyyttä. Jo kolmella hyvällä maalisävyllä saa väritettyä jokaisen seinän ja huonekalun vähän eri sävyisiksi. Saman sävyperheen värit sopivat kauniisti toisiinsa, eikä värien mono­tonista toistoa pääse syntymään.

Kirsi suosii kalkkimaaleja, sillä niiden pinta on elävä ja maalit riittoisia ja peittäviä. Kalkkimaaleilla voi maalata paitsi seiniä ja huonekaluja myös esimerkiksi lampunvarjostimia. Väreillä on uskomaton voima muuttaa huonekalun tai vaikkapa kokonaisen seinäpinnan ilmettä ja tyyliä.

– Hyvin valituilla väreillä voi uudistaa mieleisekseen oikeastaan ihan mitä vain. Pohjatyöt kannattaa kuitenkin tehdä aina hyvin ja huolellisesti. Jos pohja on epätasainen tai likainen, uudesta maali­pinnasta tulee helposti epäsiisti.

Kirsi kierrättää rakennustarvikkeet, huonekalut ja sisustus­esineet. Pienellä budjetilla ja kekseliäisyydellä saa aikaan paljon.
Pihanpuoleisella terassilla nautitaan kesäpäivistä. Kaiteet kunnostettiin samassa yhteydessä, kun talo huoltomaalattiin kaksi vuotta sitten.

Pintaremontti uudisti talon ilmeen tähän päivään ja nosti Kirsin arvostusta omaa kotia kohtaan. Siistipintaisessa kodissa omien lempivärien ympäröimänä arki tuntuu mukavammalta.

Kodin kunnostaminen on antanut Kirsille rutkasti itseluottamusta siihen, että hän osaa ja pystyy tekemään paljon itse. Hän on oivaltanut, että vaikeinta ei suinkaan ole uuden opettelu vaan sen aloittaminen.

– Moni asia ei ole niin suuri kuin miltä se aluksi tuntuu. Kun ymmärsin, että täällä kotona ei ole miestä, jonka voisin velvoittaa kantamaan painavia tavaroita tai käyttämään sahaa ja poraa, huomasin osaavani käyttää niitä itse. Toki oma veli on ollut tukena ja apuna monessa kohtaa, mutta pääosin olen kuitenkin pintarempannut talon itse.

Vuonna 2002 rakennettu Kannustalon Rauhala on saanut uuden värimaailman sisä­tiloissa, mutta julki­sivu on säilynyt alku­peräisessä värissään. 227 neliön talossa asuvat Kirsi Välimaa ja hänen tyttärensä Oona, 13.
Kirsin remonttiprojekteja voi seurata Instagram-tililtä @pieni_paivansade.
3 kommenttia