Mökki keskellä kylää! Kirsi ja Pekka arvostavat taajamamökkeilyn helppoutta: ”Täällä voi viettää autotonta lomaa”
rakas mökki
Mökki keskellä kylää! Kirsi ja Pekka arvostavat taajamamökkeilyn helppoutta: ”Täällä voi viettää autotonta lomaa”
Mökistä Punkaharjulla on tullut Lehtisaloille rakastettu lepopaikka. Pekan ja Kirsin lisäksi mökkielämästä nauttivat nyt sekä edelliset että seuraavatkin sukupolvet.
2.10.2023
 |
Meidän Mökki

Tuolta ne uimarit tulevat, tokaisevat naapurit, kun Kirsi ja Pekka Lehtisalo hipsivät tien yli kunnan uimarannalle aamu-uinnille. Uiminen on Kirsin mielestä parasta, mitä mökillä oleminen tarjoaa. Kirkasvetinen Puruvesi-järvi herättelee pariskunnan lomalla joka aamu pitkälle syksyyn.

– Usein sitä veden puhtautta ihan hätkähtää, Pekka toteaa.

Vesi tekee vaikutuksen siitäkin huolimatta, että Pekka on saanut nauttia saman järven kirkkaista vesistä lähes koko ikänsä. Pekka asui lapsuudessaan lähellä paikallista koulua, jossa hänen isänsä toimi opettajana.

Talon edessä on uusi laajennusosa, johon sijoitettiin eteinen ja kylpyhuone. Remontin aikana katon harjan suunta vaihdettiin.
Vanha, vihreä tuoli on Pekan vanhempien aikaisemmalta mökiltä Lahdesta, jonka huonekaluliikkeissä niitä ilmeisesti valmistettiin aikoinaan paljon. Riippumatot ovat yleensä nuorison käytössä.

Vantaalaiset Kirsi ja Pekka hankkivat mökin Pekan vanhemmilta kymmenisen vuotta sitten, kun paikan ylläpito alkoi olla mökin ikääntyville omistajille liian raskasta.

– Vanhempani ostivat Punkaharjun mökin vuonna 1990, ja samana vuonna syntyi esikoisemme Leevi. Paikasta muodostui kesäparatiisi meille kaikille. Oli mahdoton ajatus luopua paikasta kaikkine muistoineen, Pekka sanoo.

Leevi ja kolme vuotta myöhemmin syntynyt Lasse viettivät siellä suurimman osan lapsuudenkesistään. Kirsi puolestaan oli hänkin asunut ennen lähistöllä Putikossa ja Kerimäellä, joten seutu oli jo entuudestaan molemmille rakas.

Kun Pekan vanhemmat aikoivat luopua kesämökistään, pariskunta päätti hankkia paikan itselleen. Molemmat ovat Punkaharjun lähiseudulta kotoisin, joten alueeseen liittyy paljon muistoja.

Mökin toisessa päädyssä on kuisti, jossa syödään usein, jos sää ulkona ei ole sopiva. Talvellakin siellä on lämmin. Kirsi verhoili Pekan isoenon tekemät tuolit. Isoeno teki aikoinaan tyylikalusteita kartanoihin, ja yli jääneitä kulkeutui aikoinaan Pekan siskolle. Sittemmin ne löysivät paikkansa mökiltä. Taideteos on Pekan siskon tekemä.
Kirsi yhdistelee kuoseja intuition mukaan. ”Olisi tylsää, jos olisi yksiväristä. Olen aina käyttänyt värejä, ja niitä pitää sotkea keskenään.”

Vuonna 1947 rakennetussa talossa oli ennen Pekan vanhempia asuttu ympäri vuoden. Taloa oli pidetty hyvässä kunnossa, mutta tilaa oli niukasti: tupa ja yksi huone tarjosivat nukkumapaikoiksi vain vetolaverit. Kirsi ja Pekka päättivät laajentaa ja kunnostaa mökkiä.

Talon eteen rakennettiin kokonainen uusi lisäosa, johon sijoitettiin kylpyhuone ja eteinen. Myös katto uusittiin ja harjan suunta vaihdettiin, jotta sisälle saatiin lisää tilan tuntua. Lisäksi ikkunat uusittiin, yksi ikkuna-aukko peitettiin ja toinen uusi avattiin.

– Aluksi remonttia teki suomalainen porukka, mutta aikataulu- ja kustannusongelmien vuoksi vaihdoimme tekijöitä. Ystävät suosittelivat virolaista tehokaksikkoa, joka osoittautui hyväksi valinnaksi, Pekka kertoo.

Kylpyhuone rakennettiin lisäosaan ja sinne asennettiin lattialämmitys. Siitä on hyötyä myös pariskunnan rakkaassa harrastuksessa sienestyksessä.

Kylpyhuone rakennettiin lisäosaan ja sinne asennettiin lattialämmitys. Siitä on hyötyä myös pariskunnan rakkaassa harrastuksessa sienestyksessä, sillä sienten kuivatus onnistuu paperin päällä lattialämmityksen avulla.

Tilaajat olivat tyytyväisiä työn laatuun. Rakennustöiden aikana Pekka hankki tarvikkeita ja hoiti maalaushommia.

Myös mökin vanhassa osassa tehtiin sisäremonttia, johon Pekka sai apua lähistöllä asuvalta Kirsin veljeltä. Viimeisenä työnä uusittiin vielä keittiö.

Komeat, alkuperäiset hirret jätettiin muutamassa kohdassa näkyville. Koristeellinen kulmakaappi on Pekan vanhempien edelliseltä mökiltä. Sinertävän harmaa lattiansävy valittiin perinnelattiakartan mukaan. Se on Kirsin mielestä älyttömän hyvä väri, sillä siitä eivät näy pöly eikä lika.
Keittiön ja makuuhuoneen välissä on pieni vierashuone. Sienijuliste kertoo pariskunnan rakkaasta harrastuksesta, sienestyksestä. Sisäoviin valittiin Vantaan-kodin ovista tuttu vaalea siniharmaan sävy. Pekka ruiskumaalasi ovet kotipihalla maalausteltassa.
Joulutähdet ja -valot saavat olla paikoillaan ympäri vuoden.
Ompelukone oli Pekan äidinäidin isän häälahja mammalle. Mökissä voi kiertää ympyrää huoneesta toiseen.
Olohuoneen sohvasängyn päällinen ja tyynyt ovat Marimekon kankaita, ja suuri matto ostettiin varta vasten tähän tilaan. Joulutähdet ja -valot saavat olla paikoillaan ympäri vuoden. Maalaus on Lassen tekemä.
Poronsarvet ovat Kirsin lapsuudenkodista, ja ne on hankittu lomamatkalta Lapissa. Valokuvassa ovat Lasse ja Leevi lapsina. Maalauksen Lasse teki pienenä. Vanhan maton Kirsi arvelee olleen alkuaan seinävaate, sillä vain toisessa päässä on hapsut.

Mökki sijaitsee Punkaharjun taajamassa. Lehtisalot arvostavat lomapaikkansa sijaintia, koska se on monella tavalla kätevä: talvisin tiet on aurattu, vesi- ja sähkötyöt hoituvat, ja turvaa tuo sekin, että naapurustossa on aina elämää. Asuintaajamassa mökkeilyn hyviä puolia ovat myös toimivat yhteydet.

– Täällä voi viettää autotonta lomaa, koska kauppaan pääsee kävellen ja junalla perille. Jos tulee vaikka yksin, on kätevää tulla junalla. Autollakaan matka ei ole raskas, sillä tiet ovat hyvät ja matkaa Vantaalta Lappeenrannan kautta kertyy noin 350 kilometriä, Pekka kertoo.

Punkaharjulla on paljon vaihtoehtoja lomanviettoon, mistä mökkiläiset kiittelevät alueen energisiä yrittäjiä.

– On runsas taidetarjonta, hyvää ruokaa ja upeita maisemia. Käymme pelaamassa tennistä Uimalaitoksen kentällä. On tosi hauskaa, että mökiltäkin pääsee ravintolaan ja ystäviä voi tavata hyvän ruoan parissa, Kirsi iloitsee.

Alkuperäinen puuhella toimii hyvin ja lämpiää talvella nopeasti. Se oli myös kätevä remontin aikana. Varsinkin Pekan äiti tykkää käyttää sitä.

Keittiö suunniteltiin kahdelle seinälle Ikean keittiöohjelman avulla. Sävyksi valittiin lattian ja väliovien väritykseen sopiva vaaleanharmaa. Keittiön pikkuiset koristelautaset ovat savonlinnalaisen Studio Ilon saippuakuppeja.
”Täällä voi viettää autotonta lomaa, koska kauppaan pääsee kävellen ja junalla perille.”

Keittiön vihreä ruokapöytä ja tuolit ovat Pekan vanhempien edelliseltä mökiltä Lahdesta. Ikkunasta näkyy rakas vanha omenapuu.

Talo on talviasuttava, ja siellä käydään eri kokoonpanoilla ympäri vuoden. Välillä perheen pojat ovat mukana pariskuntineen. Erityisen hauskaa on, kun Kirsin ja Pekan ensimmäinen lapsenlapsi Olli on käymässä.

Syksyn tullen lämpöä tuovat olohuoneen moderni varaava takka ja uudet sähköpatterit. Kirsin veli käy tarpeen mukaan auraamassa pihan ja napsauttaa patterit päälle ennakkoon.

Talvella mökillä nautitaan talviurheilulajeista. Kirsi tunnustautuu hiihtohulluksi.

– Minä taas olen perässähiihtäjä, Pekka naurahtaa.

Pariskunta tekee 10–15 kilometrin hiihtolenkkejä. Toisinaan he lähtevät retkiluistelemaan.

Kauniista vaatteista nauttivan Kirsin viehkeitä mekkoja ja tyylikkäitä asusteita tulee käytettyä myös mökkilomalla, kun nautitaan Punkaharjun kulttuuri- ja ravintolatarjonnasta tai Savonlinnan oopperajuhlista. Ikivanha punainen vaatekaappi hankittiin Helsingistä vanhojen tavaroiden kaupasta.
Petivaatteissa on mökkiläisten rakastamia Marimekon kuoseja. Mökin sisäovien sävyksi valikoitui Vantaan-kodissa hyväksi havaittu siniharmaa sävy, jonka Kirsi nimeää yhdeksi lempisävykseen.

Sisustaminen on mökkiläisille mukava yhteinen juttu. Kalusteet ovat välillä vaihtuneet, ja niitä on tullut mökille sekä sukulaisilta että kotoa. Sisustuksen osaksi taipuvat myös vaikkapa kauniit samppanjapullojen laatikot ja ensimmäisistä Napue-ginipulloista syntyneet kynttilänjalat.

– Pekka välillä jarruttelee, sillä mökille tuppaa kertymään tavaraa, Kirsi naurahtaa.

Joka huoneessa on kauniita tekstiilejä. Mattoja pariskunta hankkii usein, yleensä käytettyinä vanhojen tavaroiden liikkeistä. Värejä ja kuoseja on yhdistetty taitavasti, ja joka tilassa on Marimekkoa, jota on paljon myös Lehtisalojen kotona. Kirsin mekot ja asusteet antavat leimansa makuuhuoneen sisustukseen.

Pariskunta hankkii mattoja usein käytettyinä vanhojen tavaroiden liikkeistä.

– Olen aivan vaatehullu, nauraa vaatemyyjänä työskentelevä Kirsi ja kertoo kiinnostuneensa vaatteista jo lapsena. Kun joka syksy ja kevät lähdettiin vaateostoksille kaupunkiin, Kirsi käski isänsä jäämään kotiin: isä kun ei ymmärtänyt muodista mitään.

Punkaharjulla saa tilaisuuksia panostaa pukeutumiseen, sillä pariskunta suuntaa usein alueen rientoihin. Savonlinnan oopperajuhlistakin Lehtisalot ovat nauttineet muutamina vuosina. Vaikka tekemistä riittää, mökillä Kirsi ja Pekka rentoutuvat täysin. Yksityisyrittäjänä Pekka arvostaa suuresti sitä, että työkuviot eivät seuraa lomalle.

– Ei täällä ketään kiinnosta puhua työasioista. Mökillä puheenaiheet liittyvät sellaisiin asioihin kuin uintiin, marjastukseen ja sienestykseen.

Hirsi- ja lautamökki on kooltaan noin 99 neliötä. Sen lisäksi pihapiirissä on vanha sauna ja vaja.
”Voisipa mökillä viettää aikaa useamminkin”, Pekka toivoo. Hänellä on paljon muistoja mökiltä vanhempiensa seurassa, kun lapset viettivät aikaa isovanhempien kanssa.

Pekan vanhempien aikana mökki oli vaaleankeltainen. Kirsi ja Pekka tekivät siitä punaisen.
Ranta on aivan vieressä, ja aamu-uinnille pääse kätevästi. Kun ei ole omaa rantaa, sitä ei myöskään tarvitse itse hoitaa.
Seudun mäntymetsä on mökkiläisistä ihana. Pihapiirin seuraava projekti on rakentaa vanhan tilalle uusi vaja, johon tulisi uusi sauna ja lisää nukkumapaikkoja.
3 kommenttia