Kirsi ihastui valloittavaan hirsitaloonsa jo kynnyksellä – ”Talo oli erilainen ja vähän omituinen, kuin pieni tonttumökki”
Sisustus
Kirsi ihastui valloittavaan hirsitaloonsa jo kynnyksellä – ”Talo oli erilainen ja vähän omituinen, kuin pieni tonttumökki”
Kirsi Tenhunen muutti entisen muonamiehen talon ihanaksi tuunaajan tuvaksi. Kekseliäs sisustaja torjuu kaamoksen polttamalla kynttilöitä ja ripustamalla ikkunoihin valotähtiä.
11.12.2020
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Kirsi Tenhunen ja hänen Taika-tyttärensä asuivat Vantaalla, kun tytär aloitti koulun. Perhe ei viihtynyt kaupungissa, joten he alkoivat etsiä kotia paikasta, jossa Taika voisi viettää turvallisen lapsuuden. Lohjan Hyönölässä sijaitseva talo oli väärässä suunnassa mutta muuten vastustamaton. Nyt Taika-tytär on jo aikuinen ja muuttanut omilleen. Kirsin seurana ovat puoliso Jussi Mattila ja Tapsu-koira.

Eteisestä avautuu näkymä talon läpi olohuoneeseen asti. Katon komea tukiparru ja esille jätetyt puurakenteet vievät ajatukset ranskalaiseen maalaistaloon. Verhona on pitsilakana kirpputorilta.
Kattoikkunoiden ja eteisen sisäikkunan ansiosta valo kulkee tilasta toiseen. Rosterituuletin ja valaisimet tuovat ripauksen tehdashenkeä.

Ihastuit taloon oitis. Mikä siinä viehätti?

Vaikka katto kaipasi uusimista ja makkarin seinät repsottivat, näin sieluni silmin, miten ihana koti talosta tulisi. Piha oli sopivan kokoinen, vaikkakin aikamoinen ryteikkö. Myös Taika ihastui taloon ja kannusti: ”Otetaan tämä ja maksetaan vaikka enemmän!”

Mitä tiedät talon historiasta?

Rakennuksen alkuperäinen osa eli keittiö ja olohuone on vuodelta 1870. Se on siirretty 1930-luvulla nykyiselle paikalleen muonamiesten mökiksi. Muonamiehet asuivat maanomistajan talossa ja tekivät tälle päivätöitä. Taloa laajennettiin 1990-luvulla.

Musta väri kaapistoissa ja paneelissa on yllättävä mutta upea valinta keittiöön. Keittiön tapetti on Sandbergin Beata.
Kirsi on mieltynyt värilasiin. Keramiikkavadit ovat itse tehtyjä.
Kirsi raikasti liesi-leivinuunin savimaalilla ja maalasi luukut mustiksi. Jykevä kokonaisuus lämmittää hienosti kylmällä ilmalla. Muuria vasten nojailevat Taikan pienet lakeerikengät. Pyöreä ikkuna on löytö roskalavaryhmästä. Ensin Kirsi ajatteli asentaa sen taloon, mutta siihen tarkoitukseen se on liian iso.

Remonttiakin tarvittiin. Mitä kaikkea piti tehdä?

Alkajaisiksi suursiivous ja pihan raivaus. Vanhan liiterin tilalle rakennettiin uusi ja autolle tehtiin tilaa. Liityimme jätevesiosuuskuntaan, teetimme kattorempan, tilasimme uudet keittiönkaapit sekä asennutimme paneelit makkariin ja keittiöön. Korjasimme vain välttämättömän, sillä vanhassa talossa saa ollakin vinoja pintoja. Olemme Jussin kanssa hyvä remppatiimi, sillä meistä on kiva tehdä yhdessä. Keittiön katon maalasin yksin, vaikka pelkään korkeita paikkoja.

Työmatkaa oli välillä 70 kilometriä suuntaansa, mutta jaksoin ajella, koska koti on niin mieluinen.
Kirsin lempipaikka on pitkään suvussa kulkenut puusohva. Tapsukin viihtyy. Sohvan sylissä ei istuta selkä suorassa vaan käperrytään kotoisasti peiton alle. Olohuoneen vanha uuni purettiin osittain ja tilalle hankittiin tunnelmallinen kamiina.
Parvi on lähinnä säilytystila, mutta ylisillä mahtuisi myös nukkumaan. Tapsulla on oma tähystyspaikka sohvalla. Siitä se seuraa silmä tarkkana naapuruston elämää. Kaunis joulutähti löytyi Biltemasta.
Kirsi osti uudehkon, hieman tylsän kaapin 40 eurolla. Seinämaalin jämillä ja kukikkaalla retrokankaalla kaluste sai ihanan vanhanaikaisen ilmeen. Oviin voi kiinnittää myös kivan paperin.
Kirsi aloittaa jouluvalmistelut jo marraskuussa. Kirpputorilta löytyneet, luultavasti venäläiset kuusenkoristeet pääsevät pieneen pöytäkuuseen Taikan vaaleanpunaisen possun seuraksi. Upea metsänvihreä vati on itse tehty. Kirsi haaveilee tekevänsä lisää astioita keramiikkakurssilla.

Miten olet sisustanut kotisi?

Suureksi osaksi kirppislöydöillä. Käytän vähän rahaa ja paljon kekseliäisyyttä. Tykkään maalata ja tuunata huonekaluja. Kodissa pitää olla huumoria ja jopa lapsenmielisyyttä. Ostin kirpparilta söpöt lastentuolit, koska ne olivat kuin suoraan Kultakutri-sadusta. Olen ihastunut vihreän sävyihin, ne tuntuvat sopivan talon henkeen. Kun haluan vaihtelua, vaihdan tyynyt ja peitot. Se on helppo ja halpa tapa saada kotiin uutta ilmettä.

Mitkä ovat rakkaimpia tavaroitasi?

Olohuoneen puusohva on isänäidinäidiltäni. Löysin sen aitasta yltä päältä hiirenkakassa. Juuriharjakäsittelyn jälkeen se oli valmis paraatipaikalle. Vaikka sohvassa ei voi istua asiallisesti, se on rakas. Säilytän myös Taikan kirjoja ja leluja. Nalleja olen yrittänyt vähentää, mutta ne katsovat minua aina niin vetoavasti, että saavat jäädä.

Talon aikaisempi omistaja taiteili makuuhuoneen kattoon levollisen taivasmaiseman. Yöpöytinä toimivat ”jättiläisen tuolit”, jotka Kirsi osti Somerolta Alihinta -kirppikseltä. Tuolit olivat löytyneet myyjän navetasta.
Laajennusosan pikkuhuoneesta voi tarkkailla takapihan luontoa. Kapoinen ovi johtaa makuuhuoneeseen. Tulevassa remontissa on tarkoitus yhdistää sauna ja pikkuhuone kunnon makuuhuoneeksi.
Eteisestäkin näkee, että täällä asuu kekseliäs esteetikko. Keittiönovi on nostettu sivuun mutta laitetaan paikoilleen pakkaskeleillä. Kirsin ystävä Maritta Hyvärinen teki vanhasta tuolista soman jakkaran. Pinnatuoli on mummolasta ja kenkähyllynä toimiva lipasto nettikirppikseltä.
Vaikka olen maalta kotoisin, en tiennyt, että hiiret voivat kesyyntyä. Nyt niistä on onneksi päästy!

Mitä puutarha merkitsee sinulle?

Kun töissä oli raskasta, puutarha pelasti minut. Pihassa touhuaminen rentouttaa ja tuulettaa päätä. Nautin, kun saan auttaa heinikkoon hautautuneita perennoja uuteen kukoistukseen ja istuttaa tulppaaneja keväistä kukkaloistoa varten. Vanhan talon puutarha saa olla hieman villi.

Mikä on parasta syksyn pimeinä kuukausina?

Ehdottomasti kotoilu, takkatulesta ja kynttilänvalosta nauttiminen. On hyvä olla välillä yksin ja rauhoittua, lukea hyvää kirjaa tai katsoa kiva elokuva. Syksy on myös kulttuurielämysten ja uusien harrastusten kulta-aikaa. Oma lempihetkeni on perjantai-iltojen keramiikkakurssi. On ihanaa upottaa kädet saveen, kun samalla saa kotiin kaunista ja itse tehtyä.

Kirsin idyllinen ja persoonallinen koti on kuin pikkuinen tonttumökki. Huoneita on keittiön lisäksi kolme ja neliöitä 80. Vuosien mittaan ahkera asukas on raivannut ryteikköisestä pihasta kauniin puutarhan.

Katso lisää kuvia Kirsin Instagram-tililtä: @kirsimarjatee

7 kommenttia