Kiinanruusun hoito ja leikkaus
Piha ja puutarha
Kiinanruusun hoito ja leikkaus
Kiinanruusu on yksi kukkaikkunan upeimpia kukkijoita. Sen kukat voivat olla likipitäen minkä värisiä tahansa, vain aito sininen ja musta puuttuvat.
1.4.2019
 |
Viherpiha

Kiinanruusun kukinta

Kiinanruususta (Hibiscus rosa-sinensis) on tuhansia lajikkeita, joiden kukkien halkaisija on viidestä jopa yli 20 senttiin. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrotut.

Kiinanruususta on myös olemassa valko-viherkirjava lajike ’Cooperi’, jonka lehdet saavat voimakkaassa valossa violetinpunaisen värisävyn.

Kiinanruusun hoito

Kunnolla kukkiakseen kiinanruusu vaatii paljon valoa. Kesällä se on eteläikkunalla kuitenkin syytä suojata kaikkein kovimmalta paahteelta tai siirtää hieman kauemmaksi ikkunasta.

Kasvi vaatii paljon vettä, mutta mullan pitää hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitetta annetaan keväästä syksyyn parin viikon välein, nupullista kasvia voi lannoittaa talvellakin.

Kiinanruusun leikkaus

Ruukussa kiinanruusu kasvaa harvoin yli kolmemetriseksi. Koko riippuu lajikkeesta, sillä jotkut kiinanruusut pysyvät alle metrin korkuisina. Kiinanruusun kokoa voi säädellä leikkauksella. Kun kasvi on halutun korkuinen, sen latva katkaistaan. Silloin se haaroo voimakkaasti. Haaroja voi halutessaan typistää lyhyemmäksi.

Kiinanruusun sopiva leikkuuajankohta on helmi–maaliskuussa kasvun alettua. Pitkät, venyneet versot typistetään voimakkaasti, nuorilla taimilla 5–6 sentin mittaisiksi. Vanhojen kiinanruusujen versot typistetään niin, että puun kasvutapa pysyy kauniina.

Kiinanruusua ei kannata leikata turhaan, sillä nuput kehittyvät versojen latvoihin. Toisaalta vain monihaarainen, kookas kasvi voi kukkia vuoden ympäri. Kasvattaja joutuukin usein hankalan ongelman eteen: katkaistako liian pitkäksi kasvanut, latvastaan nupullinen haara vai antaako sen kukkia rauhassa?

Kiinanruusun lisäys

Kiinanruusun viihtymisessä huone kasvina on suuria lajikekohtaisia eroja. Jos haluaa itselleen varmasti menestyvän kiinanruusun, kannattaa sukulaisilta ja tuttavilta kysellä pistokasta sellaisesta kasvista, joka on osoittanut viihtyvänsä suomalaisella ikkunalaudalla.

Kiinanruusuja lisätään helposti vielä puutumattomista pistokkaista, jotka juurtuvat sekä vesilasissa että mullassa. Suoraan multaan pistetyn pistokkaan ylle kannattaa laittaa haihduttamista vähentävä läpinäkyvä muovihuppu.

Kiinanruusun ongelmat

Haalean väriset lehdet

Kiinanruusu ei varsinaisesti kärsi suorasta auringosta, mutta aurinkoisella ikkunalla voimakas paahde haalistaa sekä lehtien että kukkien väriä. Jos lehdet ovat haalean vihreät ja kärjistä ruskettuvat, kasvi saattaa kärsiä typen puutteesta. Tällöin kiinanruusu ei myöskään kuki.

Vaaleat laikut lehdissä

Lehtiin ilmaantuvat laikut kielivät todennäköisesti stressistä, joka liittyy yleensä vääränlaiseen hoitoon: kasvi saa joko liian paljon tai liian vähän vettä, tai sitten kasvia on lannoitettu liikaa. Ratkaisuksi saattaa riittää se, että muuttaa hieman kasvin hoitotapoja.

Käpristyvät lehdet

Kaliumin tai magnesiumin puute voi aiheuttaa kiinanruusun vanhojen lehtien reunojen käpristymistä, mutta puutostiloihin liittyy poikkeuksetta myös muita oireita, kuten lehtien kärkien ja/tai reunojen ruskettumista tai lehtien kellertymistä suoraan väleistä. Jos kasvissa on näitä oireita, istuta se uuteen multaan ja seuraa tilannetta. Jos oireet eivät häviä, kannattaa kokeilla lannoitusta.

On myös olemassa pieni mahdollisuus, että käpristyvien lehtien syynä on virus. Virustartunnan toteamiseksi ei ole olemassa mitään kotikonsteja, mutta tavallisesti viruksen vaivaaman kiinanruusun lehdissä on niiden käpertymisen lisäksi myös joko kellertäviä rengasmaisia kuvioita, tai lehti muuttuu kellertäväpisteiseksi tai -pilkkuiseksi. Virusta ei voi poistaa kasvista millään keinolla, ja tartunnan saanut kasvi kannattaa hävittää.

Punkit

Punkkeja on vaikea huomata paljain silmin, ja yleensä niiden ilmaantumisen huomaakin vasta seitistä. Jos kiinanruusu on helposti siirrettävissä, vie se haaleaan suihkuun ja suihkuta kasvi läpikotaisin. Pese kaikki näkyvä seitti pois. Kun kasvi on kuivunut, ruiskuta se kasvituholaisten torjuntaan tarkoitetulla aineella. Jos et halua turvautua torjunta-aineisiin, voit yrittää pitää vihannespunkit kurissa sumuttamalla kasvia vedellä silloin tällöin tai viemällä sen suihkun alle. Pelkkä vesi ei kuitenkaan ole täysin varma keino niiden hävittämiseksi.

Kirvat

Kiinanruusussa on todennäköisesti kirvoja, jos lehdet kellastuvat ja ne ovat tahmeat. Tahmea neste on kirvojen erittämää sokeripitoista nestettä eli mesikastetta. Tuholaiset imevät kasvinesteitä aiheuttaen lehtiin muun muassa värimuunnoksia.

Yksittäiset kirvat voi poistaa. Jos koko kasvi on kirvojen valtaama, niiden leviämisen voi estää sumuttamalla huonekasveille tarkoitettua torjunta-ainetta. Sen jälkeen kiinanruusu kannattaa tarkistaa päivittäin uuden tuholaishyökkäyksen varalta.

1 kommentti