Kevätmessut 2017 avaa puutarhakauden – katso kiinnostavimmat trendit ja tärpit!
Piha ja puutarha
Kevätmessut 2017 avaa puutarhakauden – katso kiinnostavimmat trendit ja tärpit!
Kevätmessut 2017 juhlistavat tänä keväänä 100 vuotta täyttävää Suomea. Poimimme messujen huikean tarjonnan joukosta neljä kiinnostavinta trendiä sekä parhaat tärpit messukävijälle. 
6.4.2017
 |
Viherpiha

Trendi 1: Nautintojen puutarha

Pihat, parvekkeet ja terassit muuttuvat kevään tullen olohuoneiksi. Nyt pihatila valjastetaan nautinnoille. Suomen kauniit kesäillat tarjoavat ihanat puitteet ystävien tapaamiseen ja hauskoihin perhejuhliin. Parhaimmillaan puutarha muuttuu ulkoilmaravintolaksi, jossa isäntäväki kokkailee käden käänteessä herkulliset ruoat vierasjoukolle. 

Pihapaviljonki voi reilusti olla levähdyspaikka, jossa saat nauttia kesän ihanuudesta vaakatasossa. Pikku nokoset lintujen liverryksen säestyksellä piristävät kummasti. Tätä kangastelttaa voit käydä ihmetelemässä Kevätmessujen yleiskoristelualueella. Nappaa osastolta mukaan tee se itse -ohjeet hauskaan kattokruunuun, joka on ripustettu kangasteltan kattoon.
Ruoka maistuu parhaimmalta ulkona. Kokoa vankasta pöydästä ja reiluista penkeistä kotoisa ruokailupaikka. Lämpimät taljat penkeillä saavat vieraasi viihtymään pidempään. Ruoan mausteet ja lisukkeet voit helposti napata pöydän viereen rakennetusta kasviseinästä.Viherseinä pergolan sivuseinänä toimii täydellisesti pienen tilan näkösuojana ja viljelypaikkana, joka on juuri sopivalla korkeudella. Kasvatuskouruina on käytetty kulmikasta vesikourua, jonka sisään kasvatusruukut on helppo sujauttaa. Tarkemmat rakennusohjeet ja mitat löytyvät Kevätmessujen yleiskoristelualueen  tee se itse -ohjelehtisestä.
Uutuus! Kotimainen Lucia-lasipaviljonki toimitetaan pihallesi käyttövalmiina. Savon Lasituote Oy valmistaa myös seinän viereen asennettavaa lasista valmisverantaa. Käy katsomassa paviljonkia Kevätmessujen osastolla 6h50.
Voit nauttia olohuonemaisesta tilasta pihalla, jos varaudut viileisiin iltoihin ulkotakan suoman lämmön turvin. Takat ovat tulleet muotiin pihaelementteinä, sillä juuri ulkona niistä on eniten iloa. Suomen kesä voi välillä näyttää viileät kasvonsa. Tämän takan löydät Kevätmessujen yleiskoristelualueelta.
Joonas Ahtisen suunnittelema bioetanolitakka sopii minne vain, vaikkapa parvekkeelle tai terassille. Bioetanolia kuluu noin litra tunnissa. Takassa voi polttaa myös puita. Käy ihailemassa kotimaisen takan tyylikästä muotoilua osastolla 6h50.

Trendi 2: Tee se itse -puutarhassa näkyy oma kädenjälki

Tarhurin oma mielikuvitus ja taidot pääsevät puutarhassa valloilleen. Voit luoda pihallesi taidetta, rakentaa itse pergolan, valaa uniikit pihalaatat, tehdä solisevan vesialtaan tai askarrella terassille persoonallisen kattokruunun. Luo sinun näköisesi ympäristö ja nauti kättesi jäljistä!

Kiva idea! Tämän veikeän kattokruunun on rakentanut maisema-arkkitehti Tiina Holmberg. Käy ottamassa mallia oman pihavalaisimesi tekoon Puutarhaetsivien osastolta  6e61.
Viherseinät ovat kuuminta hottia niin maailmalla kuin meillä. Rakenna tilaa säästävä viherseinä helposti raudoituverkosta. Kiinnitä verkkoon ruukut ja asenna verkko tukevasti seinään. Tämän idean löydät yleiskoristelualueelta.
Tukeva pergola on rakennettu 100 x 100 millimetrin paksuisista puutolpista. Ylärakenteen poikkipuut on kiinnitetty pystytolppiin L-raudoilla. Riippukeinu on kiinnitetty pergolan poikkipuuhun. Pergolan ja sen rakennusohjeet löydät yleiskoristelualueelta.

Trendi 3: City-tarhurin paratiisi

Huonekasvivillitys on palannut pitkän tauon jälkeen. Nyt koti täytetään viherkasveilla, sillä jokainen tajuaa, että huonekasvit parantavat ilmanlaatua. Terassia tai parveketta on myös kiva kalustaa keveillä huonekaluilla, joissa toistuvat viidakon vahvat sävyt. Betonin ilme pehmenee ja muistuttaa nyt erehdyttävästi aitoa puuta.

1950-luvun kepeä design näkyy Iskun puutarhatuoleissa. Vahvat sävyt tuovat piristystä parvekkeelle ja terassille. Kevätmessut 2017, osasto 6c10.
Huonekasvien ohella on syytä panostaa myös näyttäviin ruukkuihin. GardenLiving tarjoaa ruukkujen ohella täydellistä puutarhapalvelua maisemasuunnittelusta pihapalveluun ja kukka- sekä viherdesigniin. Uusi myymälä avautuu toukokuussa 2017 Espooseen. Osastot 6h50, 6m61.
Tätä pöytää ei myrskytuulikaan puhalla kumoon. Betonia käytetään nyt luovasti myös pöytäpinnoissa. Pintaan on saatu aikaan puunsyitä muistuttava rakenne. Värivaihtoehtoina ovat vaaleanharmaa ja musta. Käy tutustumassa Suomen Kivipihan osastolla 6m31. Pöydän voi tilata Kivitori.fi-verkkokaupasta: vaaleanharmaa pöytä maksaa 289 euroa ja musta 529 euroa.
Betonilaatatkin ovat saaneet uusia muotoja ja kuoseja. Suorakaiteen muotoisissa laatoissa on puun pintaa muistuttava kuvio. Tutustu kivipolkuun Suomen Kivipihan osastolla 6m31. Lisätiedustelut: Liuskemestareiden osasto 6m48.

Trendi 4: Kasvatetaan ihan itse

Itse kasvatetut vihannekset ja kukat ovat jokaisen kotipuutarhurin suurin ylpeydenaihe. Työnnä sormet multaa ja kokeile rohkeasti kasvien kylvämistä, sillä siemenistä kasvattamalla saat enemmän kasveja ja säästät rahaa. Kylvöhommaankin löydät helpottavia ratkaisuja, kuten kylvönauhoja. Myös kesäkukat pitävät pintansa ja etenkin ikisuositut pelargonit. Kokeilepa perinteisten lajikkeiden ohella myös jotain ihan uutta...

Jos luulit nähneesi pelargoneista jo kaiken, mieti uudelleen. Käy Kevätmessuilla katsomassa Peltosen puutarhan laji- ja lajikevalikoimaa osastolla 6r11. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Australian villipelargoni?
Hyötykasviyhdistyksen osastolta 6r20 löydät hauskat kasviuutuudet: punaisen sokeriherneen 'Shiraz', kirjavakukkaisen maurinmalvan 'Zebrina' ja valkokukkaisen kurkkuyrtin.
Ryntää Kevätmessuille Green Artin osastolle 6h10 kahmimaan kassiisi pionien juurakoita. Pionit – nuo ihanimmat mummonkukat – ovat aina trendikkäitä!
Jos inhoat vihannesrivien harventamista, hanki kylvönauhoja. Niissä siemenet on kapseloita kylvönauhaan sopivin välein, joten sinun ei tarvitse käyttää aikaasi taimien harventamiseen. Kylvönauhoja on porkkanasta, retiisistä, persiljasta, salaatista ja sareptansinapista. Osasto 6f51, Schetelig.

Etanat ovat pihojen vitsaus. Nyt voit taistella niitä vastaan luonnonmukaisesti. Natrian etanarakeen tehoaineena on luonnossakin esiintyvä rautafosfaatti. Aineen luvataan tehoavan kaikkiin etanoihin ja kotiloihin, jopa espanjansiruetanoihin! Torjunta-aine messutarjouksena, 28 €.

Toinen keino estää etanoita leviämästä: kylvä kasveja, joista etanat ja kotilot eivät pidä. Sperlin siemenseos antaa puutarhaan väriä ja ainakin hidastaa nilviäisten matkantekoa. Siemenseos messutarjouksena, 7 €. Osasto 6f51, Schetelig.

Aukioloajat ja yhteystiedot:

6.–8.4., klo 10–18, 9.4., klo 10–17.

Osoite: Messukeskus, Messuaukio 1, Helsinki

Liikenneyhteydet: raitiovaunut 7A, 7B ja 9 sekä kaikki lähiliikenteen junat. Pasilan asemalta noin 300 metrin kävelymatka.

Kommentoi »