Kestävien terassikalusteiden valinta – lue, miten eri materiaalit sietävät sään vaihtelua ja kuinka kalusteiden kierrätys onnistuu
Sisustus
Kestävien terassikalusteiden valinta – lue, miten eri materiaalit sietävät sään vaihtelua ja kuinka kalusteiden kierrätys onnistuu
Ulkokalusteiden valinnassa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ekologisuuteen. Kestävyyden lisäksi arvoon nousevat myös kalusteiden korjattavuus ja materiaalin kierrätettävyys.

Ulko- ja sisätilat ovat lähentyneet toisiaan, ja sisätiloista tuttua oleskelun mukavuutta halutaan nyt myös ulkona. Se näkyy ulkokalusteiden muotokielessä, jossa suositaan pyöreitä ja pehmeitä, kehon muotoihin mukautuvia linjoja. Suosittuja ovat nyt pehmeät sohvaryhmät ja lounge-tuolit.

– Katetut terassit ja lasitetut parvekkeet ovat aiempaa suurempia, joten myös kalusteiden koko on kasvanut. Samoin niiden käyttöaika, koska kalusteet ovat suojassa. Siksi niihin myös halutaan panostaa aiempaa enemmän, kertoo sisustusarkkitehti ja muotoilija Petra Lassenius, joka on suunnitellut ulkokalusteita Nordic Country Homelle.

Lasseniuksen mukaan vastuullisuuden lisääntyminen näkyy myös ulkokalusteissa.

– Kalusteiden tulisi olla pitkäikäisiä ja suunniteltu niin, että materiaalit voidaan helposti erotella kierrätykseen. Myös huollettavuus on tärkeää. Toivoisin yrityksiltä panostusta kalusteiden huoltopalveluun, esimerkiksi polyrottinkisten punosten uusimiseen.

Ekologinen accoya-puu on väkevällä etikkaliuoksella käsiteltyä mäntyä, joka on säänkestävää ja pysyy suorana.

Ulkokalustemateriaalien kestävyys ja ekologisuus

Puukalusteet

Puu on suosittu ulkokalustemateriaali sen miellyttävän tunnun ja kauniin ulkonäön vuoksi. Se on myös ekologinen, jos puu on lähellä ja vastuullisesti tuotettua.

Puukalusteen ominaisuuksiin vaikuttaa paljon sen pintakäsittely. Maalatut puukalusteet ovat lyhytikäisempiä kuin öljytyt, sillä maalatun pinnan alle pääsee usein kosteutta halkeamasta, jolloin puu alkaa lahota. Halkeamat tulisi siksi heti paikata maalilla.

Jos sen sijaan puukaluste on käsitelty öljyämällä tai luonnonmukaisella maalilla, sen käyttöikä on huomattavasti pidempi, koska puun pinta hengittää ja kosteus pääsee haihtumaan.

Tiikissä on luonnostaan runsaasti öljyjä, jotka tekevät siitä kestävän materiaalin ulkotiloihin ilman erillisiä pintakäsittelyitäkin.

Hengittävästi käsitelty mäntykaluste vaatii ylläpitohuollon vain 5–10 vuoden välein. Puun oma pihka toimii kyllästysaineena.

Muovikalusteet

Muottiin valettujen ja polyrottingista punottujen kalusteiden parhaita puolia ovat helppohoitoisuus ja säänkestävyys. Myös kierrätetystä muovista valmistettujen kalusteiden tarjonta on lisääntynyt.

Polyrottingin punokset voivat murtua, jos ne pääsevät jäätymään, joten kalusteet kannattaa säilyttää talvella viileissä sisätiloissa. Muovikalusteiden korjausmahdollisuudet ovat vähäiset: esimerkiksi murtuneita polyrottinkipunoksia ei voi korjata, ellei valmistaja tarjoa tällaista palvelua.

Terassin päädyssä on Morsøn ulkotakka, linjakkaat polyrottinkituolit ja House Doctorin kivikomposiittipöytä. Terassilaudat ovat lämpökäsiteltyä mäntyä.

Onko muovikaluste aina huono vaihtoehto?

Muovi on itsessään hyvä materiaali, sillä se on erittäin kestävä ja sopii moneen tarkoitukseen. Myös sen valmistaminen vie vähemmän energiaa kuin monet muut materiaalit. Suurimmat ongelmat ovat muovin hajoamattomuus luonnossa ja ehtyvän luonnonvaran eli öljyn käyttäminen valmistukseen.

Jos haluat muovikalusteen, suosi kierrätetystä muovista tai vähintään kierrätettävästä PE-muovista valmistettuja kalusteita. Vaikka muovia ei ole ekologista valmistaa, kestävänä materiaalina siitä tulee ekologisempi, jos sen saa pysymään materiaalikierrossa.

Muovikalusteet pystyy kierrättämään eteenpäin, kunhan ne on eroteltu metalliosista eikä niissä ole styroksia, PVC- tai vaahtomuovia. PE-muovista valmistettu polyrottinki on myös kierrätettävä, jos kalusteen sisällä ei ole metallia. Kalusteet pitää kuitenkin viedä jäteasemalle maksulliseen muovinkierrätykseen, ei taloyhtiön jäteastiaan.

Metallikalusteet

Metallikalusteet kestävät säätä kuin säätä ja ovat myös kevyitä liikuttaa. Metallikalusteiden pinta on kuitenkin kylmä istua, joten pehmusteet ovat tarpeen. Varsinkin pehmeästä alumiinista valmistetut kalusteet saattavat lisäksi kolhiintua helposti, joten niitä on syytä käsitellä varoen.

Metallisiin kalusteisiin syntyneet naarmut kannattaa paikata heti maalilla. Pitkäikäisyyttä vähentää se, että metallikalusteita ei käytännössä voi korjata, jos niiden liitokset murtuvat. Ne on kuitenkin helppo kierrättää.

Hayn sirot, metalliset Hee-tuolit ja puinen penkki ruskeine tyynyineen ovat ajaton ja harmoninen yhdistelmä.
Verhoiltujen ulkokalusteiden pehmusteet ovat kehittyneet huimasti, eikä niitä välttämättä tarvitse kantaa sisälle sateen ajaksi. Pehmusteet kuivuvat nopeasti.

Bambu- ja rottinkikalusteet

Bambu ja rottinki ovat ekologisia, nopeasti kasvavia luonnonmateriaaleja, mutta niillä on pitkät kuljetusmatkat. Trooppisina materiaaleina ne pitävät kosteudesta, ja liian kuivina kalusteen nauhasidokset saattavat halkeilla.

Pitkäaikainen altistus auringolle ja sateelle voi puolestaan aiheuttaa pinnan halkeilua ja harmaantumista, joten kalusteet ovat parhaimmillaan katetuilla terasseilla ja parvekkeilla.

Toisaalta bambu ja rottinki sietävät hyvin lämpötilan vaihteluja eivätkä pelästy pakkasta, kunhan kalusteet on suojattu lumelta ja kosteudelta.

Katetun kuistin päätyyn on sijoitettu Affarin rottinkisohva.

Ekologisen ulkokalusteen valinta

Jos valitset puukalusteen, tarkista, että se on maalattu hengittävällä maalilla, öljytty tai valmistettu puulajista, joka kestää ilman pintakäsittelyjäkin, kuten accoyasta tai tiikistä. Varmista, että kalusteessa käytetty puu on sertifioiduista metsistä. Suosi kotimaista.

Muovikalusteissa valitse kierrätetty muovimateriaali tai vähintään helposti kierrätettävissä oleva. Mieti, ovatko kalusteen osat eroteltavissa toisistaan kierrätystä varten. Esimerkiksi ympäriverhoiltu polyrottinkinen nojatuoli on hankala kierrätettävä, vaikka itse polyrottinki sopisikin kierrätykseen: verhoilua on lähes mahdoton irrottaa.

Hankalimmin kierrätettäviä ovat suuret sohvat, joten ole huolellinen niiden ostamisessa. Tarkista, saako valmistajalta varaosia rikkoutuneiden tilalle, kuten remmeille. Jos kaluste menee rikki, hyödynnä myös paikallisia korjauspalveluja kuten verhoomoa tai puusepänverstasta.

Saako Suomesta kotimaisia kalusteita?

Suomessa on useita valmistajia, jotka tekevät ulkokalusteita. Monet valmistavat kalusteet kotimaisesta puusta, jolloin tuotteen ekologinen jalanjälki on pienempi. Näihin kuuluvat esimerkiksi Westanqvarn, Tammiston puu ja Varax. Vivero valmistaa ulkotiloihin metallikalusteita, jotka sopivat kestävyydeltään myös julkitiloihin. 60 North Design puolestaan valmistaa betonipöytiä, jotka kestävät ulkona vuoden ympäri.

Miten ulkokalusteiden kierrätys onnistuu?

  • Ulkokalusteiden kierrätys riippuu niiden materiaalista. Metalli- ja täysmuovikalusteet viedään kierrätykseen paikalliselle jäteasemalle.
  • Puukalusteiden kierrätys riippuu niiden käsittelystä. Painekyllästetystä puusta valmistetut kalusteet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joka viedään paikalliselle jäteasemalle omaan pisteeseen.
  • Maalattu tai muulla tavoin käsitelty puu kuuluu jäteasemalla tavalliseen puun kierrätyspisteeseen. Jos kalusteessa on useita materiaaleja, kuten metallijalat ja muovinen istuinosa, ne pitää erotella ja kierrättää omiin pisteisiin. Siksi on tärkeää miettiä ostaessa kalusteen kierrätettävyyttä ja materiaalien erotettavuutta toisistaan.

Asiantuntija: sisustusarkkitehti ja muotoilija Petra Lassenius

Kommentoi »