Kestävä kiuas on jokaisen euron arvoinen – näistä asioista kiukaan hinta muodostuu
Rakenna ja remontoi
Kestävä kiuas on jokaisen euron arvoinen – näistä asioista kiukaan hinta muodostuu
Kalliin kiukaan hinnalla voi saada puolenkymmentä halpaa. Millainen kiuas kannattaa valita ja mistä sen hinta muodostuu?
30.3.2017
 |
Meidän Mökki

Suomessa myydyin kiuas on 10–20-kuutioiseen saunaan soveltuva jatkuvalämmitteinen kiuas. Useimmat niistä solahtavat 300–1 000 euron hintahaitariin, mutta kalliimpiakin malleja markkinoilta löytyy.

Helon suunnittelija ja tuotekehittäjä Jukka Laiho valottaa, miten kiuas ja sen hinta ovat yhteydessä toisiinsa. 

– Hinta kulkee käsi kädessä sen kanssa, miten paljon kius painaa. Mitä köykäisempi kiuas, sitä edullisempi hinta. Kalliissa kiukaassa on käytetty paksua materiaalia, Laiho kertoo.

Kiukaan hintavin osa on teräksestä valmistettu runko. Kalliissa kiuasmallissa rungon teräs on paksua, ja kuumia savukaasuja kierrättäviä savukanavia on enemmän kuin halvassa. Sauna lämpenee nopeasti, puhtaasti ja tehokkaasti useiden savukanavien ansiosta. 

Ohut runko ennustaa kiukaalle lyhyttä ikää. Turvallisia toki nekin ovat, sillä kaikkien Suomessa myytävien tuotteiden on läpäistävä tiukat turvallisuustestit. Hinnaltaan edullinen kiuas voi olla pätevä ostos, jos saunoo vain kesälauantaisin. Paljon saunovan kannattaa sijoittaa laatuun, jolloin kiukaan hinta myös nousee.

– Kelvollisen, vuosikausien kovaa käyttöä kestävän kiukaan hinta on 500 euron tienoilla. Tämän hintaluokan kiukaat ovatkin kysytyimpiä, Laiho sanoo.

Hintaan vaikuttavat myös valmistusmäärät. Isot tuotemerkit pystyvät rakentamaan suosituille tuotteille tehokkaat tuotantolinjat, kun taas pienet tekijät turvautuvat käsityöhön.

– Kalleimman hintaluokan kiukaat ovat design-tuotteita, joita valmistetaan vähän ja jotka ovat muotoilunsa vuoksi haastavia tehdä. Ne on tehty laadukkaista materiaaleista ja voivat painaa jopa 100 kiloa, Laiho kertoo.

Puulla lämpenevien suomalaiskiukaiden valmistus on ilahduttavasti pysynyt kotimaassa. Yksittäiset osat, kuten arinat ja luukkujen lasit saattavat tosin olla tuontitavaraa. 

Kommentoi »