
Tervetuloa juhliin! Kesän juhlatrendeissä yhdistyvät uusi ja vanha, luonnonmateriaalit ja ravintolatunnelma
Kesä on monenlaisten kutsujen aikaa, ja tänä vuonna niitä voidaan taas järjestää. Nappaa vinkit koristeluun ja kattaukseen ja pue koti parhaimpiinsa!
Juhlien koristelu- ja kattaustrendeissä näkyy nyt luonnon arvostus, sen muodot ja aitous. Kesän juhlasesongin koristeisiin sopivatkin hyvin puutarhasta tai niityltä kerätyt kasvit ja avomaalla kasvatetut leikkokukat.
Pieni epätäydellisyys saa näkyä. Sama rento ote näkyy myös juhlapöydässä.
– Kattauksessa voi leikitellä yhdistelemällä vanhaa ja uutta, värejä ja erilaisia materiaaleja. Yllättävätkin asiat toimivat yhdessä, esimerkiksi kulunut puu ja kulta tai ne mummolta perinnöksi saadut astiat uusien modernien astioiden parina, vinkkaa Teija Sääksmäki E.Ahlströmiltä.


Inspiraatiota juhlakattaukseen voi hakea ravintolamaailmasta. Sääksmäen mukaan ravintoloissa on nykyisin hyvin tavallista, että pöytiä ei enää peitetä liinoilla, ja tunnelma tehdään valoilla ja varjoilla.
– Lyhtyjä ja kynttilöitä kannattaa käyttää tunnelman luomiseen ympäri vuoden. Myös vaaleat lautaset ovat tehneet paluuta jo pitkään. Niissä on yleensä jokin mielenkiintoinen pintastruktuuri tai orgaaninen muoto. Ruoka tulee aina paremmin esiin vaalealta pinnalta, ja valkoinen lautanen on ruokamaailman klassikko, Sääksmäki sanoo.
Mahdollisimman monikäyttöiset ja aikaa kestävät astiat ja koristeet ovat myös ekologinen valinta.



Näin luot juhliin hauskoja, uuden näköisiä yksityiskohtia
- Juhlapöydän ääreen syntyy kodikas tunnelma, kun tuot sen ympärille erityylisiä tuoleja muista huoneista. Penkille saa mahdutettua monta istujaa.
- Etsi lisäistuimia varastojen kätköistä ja muista, että kaiken ei tarvitse olla yhtenäistä settiä. Eripariset puiset tuolit voit kohtuullisen näppärästi ehostaa esimerkiksi maalaamalla ne juhlien väriteeman mukaan.
- Ison tarjoilupöydän saat helposti rakennettua irtolevyllä ja pukkijaloilla. Noutopöytänä voi käyttää myös yhteen sijoitettuja taitto- tai retkipöytiä, jotka peitetään kerroksittain liinoilla. Pöytäliinat voi hyvin korvata silitetyillä lakanoilla.
- Juhlien buffetpöytään saat näyttävyyttä, kun laitat tarjottavat tuotteet eri tasoihin. Korokkeina voi käyttää laseja, viinilaatikoita tai mitä vain, mikä saa tarjoiluastian pysymään tukevasti alustallaan.
Vinkki! Pellavaisista keittiöpyyhkeistä saa kauniita lautasliinoja rentoihin juhliin.
Miten tuoda juhliin tietty tyyli tai aikakauden tunnelma?
Selkeä teema auttaa juhlien suunnittelussa. Sen lähtökohtana voi olla esimerkiksi juhlamiljöö tai sankarin mieltymykset. Teema voi näkyä pelkästään koristelussa, kattauksessa ja ruoassa tai pidemmälle vietynä myös juhlan ohjelmassa sekä vieraiden pukeutumisessa. Hyvin toteutettu teema kantaa alusta loppuun ja vetää vieraat mukaansa vaikkapa toiselle aikakaudelle. Ruoan ympärille rakennettu teema toimii aina. Laadi myös juhlien teemaan sopiva soittolista, joka johdattelee tunnelmaan.



Vinkki! Varaa juhliin erilaisia maljakoita yleisimpiä kimppumalleja varten.
Kuinka hyödyntää kukkia juhlakoristelussa?
- Kukilla ja kasveilla voi luoda juhliin hyvinkin monenlaista tunnelmaa. Teetpä juhlahetken kukkakoristeet itse tai tilaat ammattitaitoiselta floristilta, kukille kannattaa varata juhlan budjettiin osuus.
- Kukilla voi koristella juhlapöydät keveästi esimerkiksi laittamalla pieniä maljakoita ja pulloja ryhmittäin.
- Pöydille näyttävyyttä tuovat kukkaköynnökset tai kukka-asetelmat. Juhlan tunnelmaan voivat sopia esimerkiksi metsästä poimitut utuiset metsäkortteesta, saniaisista ja koiranputkista kootut kukkakimput, keveä ja värikäs niittykukkien ja heinien yhdistelmä tai muhkeiden ja kerrannaisten pionien kukkameri.
- Ruokapöydissä kukkakoristeiden ei ole hyvä nousta liian korkeiksi ja näyttäviksi, jotta ne eivät häiritse pöydässä istuvien vieraiden seurustelua. Näyttävät asetelmat ja kukkakoristeet kannattaa sijoittaa toisaalle juhlatilaan.
- Kukista ja kasveista voi sitoa kaaria, joiden alta astellaan juhlatilaan tai luoda kukkakehyksiä, joiden kanssa juhlavieraat kuvataan.


Asiantuntijat: Teija Sääksmäki, E.Ahlström ja puutarhatoimittaja-yrittäjä Johanna Vireaho, Huone ett Rum.