Alkukesän kaunottaret! Nämä 9 perennaa kukkivat hurmaavasti kesäkuun kieppeillä – taimistoviljelijät vinkkaavat suosikkinsa
Piha ja puutarha
Alkukesän kaunottaret! Nämä 9 perennaa kukkivat hurmaavasti kesäkuun kieppeillä – taimistoviljelijät vinkkaavat suosikkinsa
Mitkä kukat kukkivat heti alkukesällä? Taimistojen ammattilaiset esittelevät 9 ihastuttavaa suosikkiperennaa.

Heidi Eriksson: ”Tarhakurjenmiekka ’Apricot Silk’ on kuin karkki isoine, kauniine kukkineen”

Harjunpään taimisto, Karijoki, vyöhyke III

1. Kiinanpioni

Runsaasti kukkivan kiinanpioni ’Alertien’ heräämistä on hauska seurata: nuppu näyttää siltä kuin sieltä olisi tulossa ruusu, sitten se aukeaa kiinanpionin kukaksi. Sijoitan ihanasti tuoksuvan vaaleanpunaisen pionin niin, että sen vierestä on helppo kulkea ja nuuhkia kukkia.

’Alertie’ kukkii runsaimmin auringossa, mutta menestyy kevyessä varjossakin. Istuta Paeonia lactiflora kohopenkkiin, jossa on ravinteikasta kasvualustaa puolisen metriä. Muotoile penkki niin, että vesi valuu pois. Juurakon päälle tulee vain pari kolme senttiä multaa. Kata pionin juuristoalue soralla. Istuta syväjuuriset perennat kauemmas, etteivät ne kilpaile pionin kanssa. Matalajuurisia voi istuttaa lähemmäksi.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 60–70 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

2. Tarhakurjenmiekka

Tarhakurjenmiekka ’Apricot Silk’ on kuin karkki isoine, kauniine kukkineen. Kukkiessaan se kiinnittää taatusti huomion, ovathan aprikoosinväriset perennat harvinaisia.

Istuta Iris germanica kohopenkkiin, lähelle maanpintaa, liian syvälle upotettuna se mädäntyy. Paras kasvualusta on multava, ravinteikas ja kosteutta pidättävä. Savipitoinenkin alusta käy, mutta lisää siihen karkeaa hiekkaa. Hempeän tunnelman saat, kun valitset kurjenmiekan kumppaniksi hopeahärkkiä. Isommassa ryhmässä olen käyttänyt myös sinisiä tai punertavia kurjenmiekkoja. Jos taas tykkäät enemmän keltasävyisestä perennapenkistä, valitse seuraksi keltaista kesäkulleroa ja keltaisia pioneja.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 50–60 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

3. Rönsyleimu

Matala rönsyleimu täyttää kasvupaikan mattomaisesti. Sitä on saatavilla violettiin vivahtavana punaisena, valkoisena ja sinisenä. Rönsyillään leviävä Phlox stolonifera toimii tehokkaasti maanpeittona ja nättinä kivikkokasvina alkukesästä kukkivassa ryhmässä.

Istuta rönsyleimua puiden ja pensaiden alle. Myös havujen, kuten katajien ja tuijien, kanssa se näyttää hyvältä. Rönsyleimu ei tykkää voimakkaasta lannoituksesta vaan viihtyy niukka- tai keskiravinteisessa, kuivahkossa tai tuoreessa maassa. Sen seuraksi käyvät kesäkuussa kukkivat tulppaanit. Syksyllä kukkivista isoista perennoista olen käyttänyt rönsyleimun kanssa komeamaksaruoho ’Matronaa’, joka tummalehtisenä luo ryhmään hienon kontrastin.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 20 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

Sanna Elo: ”Sammalleimu leviää nopeasti, joten jo muutamalla taimella saa näyttävän alueen”

Paratiisin taimitarha, Pori, vyöhyke II

1. Särkynytsydän

Suosittu perinnekasvi särkynytsydän on näyttävä perenna: puoli metriä leveä, joka suuntaan rehevä pensas. Valkoinen ’Alba’-lajike on hennompi ja matalampi. Nuokkuvat kukat luovat herkän vaikutelman ja keventävät lehtevän kasvin ilmettä. Lamprocapnos spectabilis tuo raikkaanvihreine lehtineen vehreyttä jo alkukesästä, kun piha ei vielä ole täydessä loistossaan.

Jotta särkynytsydän kasvaisi rehevästi, maaperän pitäisi olla multava ja riittävän kostea. Liian kuumassa ja kuivassa kasvupaikassa, esimerkiksi talon seinustalla, särkynytsydän ei kukoista. Samassa istutusryhmässä käyttäisin myöhemmin kesällä kukkivia päivänliljoja ja syksyllä kukkaan puhkeavia nauhuksia. Myös kuunliljat sopivat seuraksi.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 70–100 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

2. Sammalleimu

Sammalleimua käytetään pihoissa paljon – ja ihan syystä. Touko-kesäkuun vaihteessa kauttaaltaan kukkiin peittyvät kasvustot kiinnittävät huomion. Kukittuaan helppohoitoinen pikkuperenna on kaunis, vihreä peitto.

Phlox subulata leviää nopeasti, joten jo muutaman taimen istuttamalla saa näyttävän alueen. Erivärisillä ja eri aikaan kukkivilla sammalleimuilla leikittelemällä saat luotua pihaan vaikkapa kaunista mosaiikkia. Näyttävin kukinta on aurinkoisella paikalla. Parhaimmillaan sammalleimu on rinteissä, luiskissa, muurien päällä tai kivikkoryhmissä. Sillä saa kivasti rajattua istutusryhmiä. Hyväntuoksuisena sammalleimu sopii tuoksupuutarhaan esimerkiksi mirrinmintun kaveriksi.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 10–20 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

3. Arovuokko

Helppohoitoinen ja kestävä arovuokko on suurina alueina näyttävä. Voimakaskasvuinen kasvi leviää helposti maanalaisten rönsyjen avulla, joten en istuttaisi sitä hennompien perennojen seuraan. Tämä alkukesän runsaasti kukkiva perenna on kuin kookkaampi ja isokukkaisempi versio luonnonvaraisesta valkovuokosta.

Arovuokon pariksi yhdistäisin punaisia tulppaaneja ja heinäkuussa kukkivan pikkujasmikkeen. Koska arovuokko viihtyy normaalissa tai happamassa maassa, se sopii samaan istutusryhmään havujen, kuten marjakuusien, ja loppukesästä kukkivien syyshortensioiden kanssa. Omassa pihassani Anemone sylvestris on aluskasvina rinteessä, jossa kasvaa tuijia ja lehtipensaita.

Valon tarve: puolivarjo

Korkeus: 30 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

Mari Tigerstedt: ”Tuoksumataraa voi kuivattaa ja käyttää liinavaatekaapissa laventelin tapaan”

Mustila Puutarha, Elimäki, vyöhyke III

1. Tuoksumatara

Herkkä tuoksumatara on täydellinen maanpeitekasvi varjoon. Syvänvihreät, tähtimäisinä ruusukkeina kasvavat lehdet ja valkoiset kukinnot viehättävät minua. Lempiperennani Galium odoratum leviää nopeasti maavarren avulla ja sietää myös siirtämistä: olen nyrhäissyt kasvustot lapiolla, eikä se ota nokkiinsa

Tuoksumatara vaatii varjoisan tai ainakin puolivarjoisan kasvupaikan. Parhaimmillaan se on metsäpuutarhassa alppiruusujen seurassa ja levitessään pensaiden alla. Se viihtyy muhevassa, ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa, johon vesi ei jää lillumaan. Olen käyttänyt sitä myös istutusryhmän kanttiin reunustamaan polkua. Tuoksumataraa voi kuivattaa ja käyttää liinavaatekaapissa tuoksuna laventelin tapaan.

Valon tarve: puolivarjosta varjoon

Korkeus: 15–30 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

2. Kanadanruohokanukka

Kanadanruohokanukka on suloinen nappisilmä. Tuuhea ja peittävä, ratamoa muistuttava lehdistö pysyy kauniina koko kasvukauden ja värittyy syksyllä viininpunaiseksi. Punaiset marjat eivät ole myrkylliset.

Kanadanruohokanukan luontaiset kasvupaikat ovat Pohjois-Amerikassa ja Kaukoidässä, joten se pärjää hyvin meilläkin. Täällä kakkos- ja kolmosvyöhykkeen rajalla Mustilan Arboretumissa se viihtyy alppiruusulaaksossa isolehtisen liuskavaleangervon ja alppiruusujen katveessa.

Cornus canadensis sopii mainiosti metsäpuutarhaan. Omassa pihassani se kasvaa normaalissa puutarhamullassa, mutta kasvi viihtyy happamassakin maassa. Upeita pareja sille ovat tummalehtinen syyskimikki ja komeamaksaruoho.

Valon tarve: puolivarjosta varjoon

Korkeus: 20 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

3. Tarhakellukka

Kun tarhakellukka ’Mai Tai’ kukkii, taimet myydään myymälässämme heti loppuun. Onhan se kaunis: viininpunaisten kukkavarsien päähän aukeavat ruusumaisista nupuista herkät persikanväriset kukat. Tämä Geum-lajike on kestävä, helppo ja hyvä mehiläis- ja perhoskasvi. Peurat ja puput jättävät sen yleensä rauhaan. Jos kuihtuneita kukkia nyppii pois, se kukkii pitkään.

Kasvi sopii niitylle, jossa on muitakin perhoskasveja ja kosteahko mutta läpäisevä maaperä. Pieneenkin pihaan voi kylvää niityn valmiista niittykasvisekoituksesta. Istutusryhmään ’Mai Tai’ sopii reunuskasviksi ja tummalehtisten pensaiden, kuten sulkamustaseljan, pariksi. Kokeile ruukkupuutarhassa parvekkeella tai terassilla vaaleassa terrakottaruukussa!

Valon tarve: puolivarjosta varjoon

Korkeus: 30 cm

Kukinta-aika: touko–heinäkuu

Kommentoi »