Kesäkukat, joita ei tarvitse nyppiä! Näiden 8 hulppeasti kukkivan kasvin kanssa pääset helpommalla
Helpot lajit
Kesäkukat, joita ei tarvitse nyppiä! Näiden 8 hulppeasti kukkivan kasvin kanssa pääset helpommalla
Kesäkukkien nyppiminen voi olla puuduttavaa hommaa. Kokosimme tähän juttuun pation kukkahurmurit, jotka kukkivat loisteliaasti, vaikkei kuihtuneita kukkia poistaisikaan.
Julkaistu 25.5.2022
Meillä kotona

Suurin osa kesäkukista vaatii nyppimistä, tai muuten kukinta hiipuu. Nyppimisellä tarkoitetaan kuihtuneiden kukkien poistamista siemenaiheineen (ei siis pelkkien terälehtien poistamista), jotta kasvi ei käyttäisi energiaansa siementen valmistamiseen, vaan uusien kukkien muodostamiseen.

Jos nyppiminen tuntuu työläältä, ei hätää – on myös kesäkukkia, jotka kukoistavat nyppimättäkin! Kokosimme avuksesi listan:

1. Diana

Amppelidiana kukkii myöhäiseen syksyyn asti vuolaasti. Värejä löytyy tummanpunaisesta persikkaiseen, vaaleanpunaiseen ja valkeaan. Upea amppelissa tai valuessaan korkeasta ruukusta. Aurinko ja puolivarjo.

Syksyä kohti diana kasvaa hyvin lannoitettuna todella runsaaksi.

2. Lumiherttasomakki eli lumihiutale

Amppeleiden kestosuosikki lumihiutale on helppo kesäkukka, joka viihtyy myös varjossa. Nykyään saatavilla on myös upeita kerrannaisia lajikkeita! Paras paikka lumihiutaleelle on puolivarjo, ei siedä paahdetta.

Kerrannaisen lumihiutaleen kukka.
Sekä yksinkertaisia että kerrannaisia lumihiutaleita saa myös vaaleanlilana.

3. Huovinkukka

Aurinkoinen huovinkukka loistaa keltaisena tai oranssina. Kukan keskustan väri vaihtelee vihreästä ruskeaan. Aurinko tai puolivarjo.

4. Miljoonakello eli pikkupetunia

Nimensä mukaisesti yltäkylläisesti kukkivaa miljoonakelloa löytyy useissa eri sävyissä ja myös kerrannaisena. Tunnetaan myös nimellä japaninkello ja pikkupetunia.

5. Lobelia

Lobeliaa on usein käytetty ruukkuistutuksessa lisukekasvina, mutta raikkaamman ilmeen saat istuttamalla ruukun täyteen pelkkää lobeliaa. Kasvia löytyy ainakin sinisen, valkoisen ja lilan sävyissä. Aurinko ja puolivarjo, multaa ei saisi päästää kuivumaan.

6. Siniviuhka

Siniviuhkan veikeänmuotoiset kukat ilahduttavat sinililoina, vaaleanpunaisina ja valkoisina. Viihtyy auringossa ja pukkaa versonsa tuiki tiheään kukkia.

7. Harsotyräkki

Hurmaavan kukkapilven muodostava harsotyräkki kuuluu siihen harvalukuisampaan kesäkukkajoukkoon, joka viihtyy myös varjossa. Ihana sekä omassa ruukussaan että tuomassa keveyttä useamman kasvin asetelmaan. Tunnetaan myös nimellä poutapilvi.

Harsotyräkki kera kyynelverenpisaran.

8. Amppelirusokki

Amppelirusokki jaksaa kukkia todella runsaasti koko kesän, kunhan sitä muistaa lannoittaa ja kastella tasaisesti. Kuivumista se ei nimittäin siedä. Kasvin voi myös kokeilla talvettaa ja napsia keväällä uudesta kasvusta pistokkaita. Kasvin lehdet ovat kauniin syvänvihreät.

Myös nämä kesäkukat kukoistavat nyppimättä:

  • Iso-olkikukka, Xerochrysum bracteatum
  • Sinikoisokki, Nierembergia hippomanica
  • Kääpiösamettikukka, Tagetes patula
  • Sirokesäkynttilä, Gaura lindheimeri
  • Ahkeraliisa, Impatiens walleriana
Sirokesäkynttilä.

Lue myös: Laiskan kastelijan kesäkukat! Nämä 11 hurmuria eivät heti kuukahda, vaikka multa kuivahtaa

Muokattu 12.5.2023 klo 10.25: Lisätty viisi uutta kasvia (lista jutun lopussa).

Kommentoi »