
Kesäkeittiösi on vaarassa! Näin suojaat sen jyrsijöiltä, ruosteelta ja lumikuormalta – muista myös syksyn tärkein huoltotyö
Nyt on aika huoltaa ulkokeittiön välineet ja pinnat odottamaan uuden grillikauden alkua. Kiität itseäsi siisteydestä keväällä, sillä hyvä hoito pitää jyrsijät ja ruosteen loitolla. Muista myös, että uudet puupinnat kaipaavat käsittelyä.
Kesäkeittiö on erottamaton osa ulkoelämää mökillä. Se on enemmän kuin grillikatos, sillä siinä on monesti myös vesipiste ja säilytystilaa lukuisille ruoanlaittovälineille.
Kesäkeittiöitä ostetaan paljon puuvalmiina. Siihen liittyy myös yleisin virhe, jota tehdään. Puuvalmiit pinnat pitäisi pintakäsitellä heti pystytyksen jälkeen, mikä harmittavan usein unohtuu.
Pintakäsittelyksi riittää alussa sively puunsuoja-aineella. Sitä ei kannata lykätä, sillä muuten ilmankosteus ja siitepöly voivat ehtiä imeytyä puun pintaan ja aiheuttaa homeläiskiä tai muita ongelmia.
Käsittelyssä on hyvä noudattaa suoja-aineen käyttöohjeita. Maaliväriä voi miettiä myöhemmin.
Ota pehmusteet talveksi sisätiloihin, kuten lämpimään varastoon, ettei niihin pääse kosteutta ja synny hometta.
Syksyn tärkein huoltotyö on grillin putsaaminen ja huoltaminen. Likaiseksi jäänyt grilli rasvapelteineen houkuttelee jyrsijöitä, ja huoltamattomat grillin osat voivat myös ruostua. Jos huollosta laistaa syksyllä, keväällä kuluu moninkertaisesti aikaa, että grillin saa taas käyttökuntoon ja hygieeniseksi.
Nestekaasupulloja osataan jo säilyttää ja varastoida useimmiten oikein. Niiden paikka on suojatussa ja hyvin ilmastoidussa tilassa – ei siis varastossa, kellarissa eikä asuintilassa.

Kun kevät koittaa, on tärkeää huoltaa kaikki kesäkeittiön puuosat: seinät, tasot ja lattia. Kevät on siihen parasta aikaa, sillä ilma on silloin kuivempaa kuin syksyllä ja suojakäsittelyt onnistuvat varmemmin.
Seiniä ei tarvitse maalata joka vuosi, vaan maalaustarpeen voi arvioida silmämääräisesti. Puinen lattia kannattaa kuitenkin käsitellä puuöljyllä joka kevät. Käytön ja kulumisen mukaan on hyvä öljytä myös puiset tasot ja leikkuulaudat.
Syksyllä
- Puhdista kaikki grillin pesunkestävät osat ulkoa ja sisältä saippuavedellä ja tiskiharjalla. Poista rasvapeltiin ja -kuppiin kertynyt karsta puu- tai muovilastalla.
- Kuumenna grilliä pesun jälkeen 20 minuuttia. Harjaa jäähtyneet ja kuivuneet ritilät ja valurautaosat grilliharjalla.
- Jos kaasugrillin liekki palaa keltaisena, poista mahdolliset tukokset polttimenrei’istä ohuella rautalangan pätkällä tai hammastikulla.
- Öljyä ritilät ja parila ruokaöljyllä.
- Puhdista tahrat seinä- ja lattiapinnoilta materiaaleihin sopivilla puhdistusaineilla ja välineillä.
- Kääri grillin sisäosat ilmavasti sanomalehtipaperiin ja säilytä ne kuivassa ja lämpimässä sisätilassa.
- Irrota kaasupullojen paineensäädin, sulje venttiilit, peitä pullot suojakuvulla ja säilytä tasaisessa, suojatussa ja hyvin ilmastoidussa tilassa.
- Siirrä pehmusteet ja sähkökäyttöiset laitteet sisätiloihin. Sähkögrilliä voi säilyttää myös ulkona, kunhan se on suojassa sateelta ja lumelta ja pistokekin on suojapeitteen alla.
- Säilytä hiili- ja kaasugrillit kuivassa ja viileässä. Peitä ulos katoksen alle jäävä grilli aina sopivan kokoisella ja hengittävällä suojapeitteellä.
Talvella
- Jos lunta tulee paljon, kevennä lumen määrää kesäkeittiön katolta, jottei märkä ja raskas lumi vaurioita rakenteita tai katto jopa romahda. Kesäkeittiökatokset eivät yleensä kestä samaa lumikuormaa kuin mökit ja talot.
Keväällä
- Puhdista talven aikana kertynyt lika ja roskat kesäkeittiön välineistä ja pinnoista.
- Jos grillissä tai astioissa on käynyt hiiriä tai rottia, kaikki valurautaiset osat täytyy käsitellä tulella ja kunnostaa uudelleen. Kaasugrillistä bakteerit kuolevat sillä, että sytyttää kaasupolttimet ja polttaa ritilät ja parilat. Rasvaa ne sen jälkeen uudelleen.
- Huolla puuosat. Poista pinttyneet tahrat hiomalla ja maalaa tarpeen mukaan ulko- ja sisäseinät. Suojaa puutasot ja -lattia puuöljyllä tai -vahalla. Muista samaa samalle -periaate, eli pinnoitus täytyy aina uusia vastaavalla tuotteella kuin edellinen käsittely on tehty.
Kesällä
- Pese pallogrillin hiiliallas aina välillä samalla, kun poistat vanhojen hiilien tuhkat, ennen sen täyttämistä uusilla hiilillä.

Tee ainakin tämä:
Puhdista grilli vähintään pari kertaa kesässä mutta mielellään joka käyttökerran jälkeen ja vielä viimeiseksi syksyllä.
Vältä tämä:
Älä unohda tyhjentää järvi- tai kaivovettä käyttävän vesipisteen putkistoa, ettei vesi pääse talvella jäätymään ja riko putkea.

Asiantuntija: tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto, K-rauta