Kerrostalon piha muuttui keitaaksi
Piha ja puutarha
Kerrostalon piha muuttui keitaaksi
Kerrostalon sisäpihalle voi rakentaa kauniin puutarhan.
13.2.2015
 |
Kotivinkki

Uusille, edistyksellisille asuinalueille kaupungeissa suunnitellaan keittiöpuutarhoja asukkaiden tarpeita varten. Myös vanhempien pihojen käyttöä ajatellaan uudella tavalla: autojen pysäköintiä varten asvaltoitu sisäpiha on ilahduttavan katoava ilmiö. Miksi talojen lähiympäristö pitäisi peittää asvaltilla, kun niistä voi tehdä yhteisöllisiä tiloja viihtymistä varten? Yhteiset puutarhat viljelyä varten ovat osittain vielä utopistisia haaveita. Kaupunkioloissa suurille sadoille ei yksinkertaisesti ole tilaa, eikä valon määrä korkeiden talojen lomassa riitä mihin tahansa viljelyyn. Pienimuotoinen yrttikasvatus ja vähän tilaa vievät, ylöspäin kasvavat kasvit kuitenkin sopivat kaupunkipihaan oikein hyvin.  

Viisi vinkkiä viihtyisän kerrostalopihan suunnitteluun: 1. Panosta oleskeluun Jo suunnittelussa kannattaa miettiä tilaa pöytäryhmille ja penkeille tai tarpeeksi leveitä pengerrysmuureja tai istutusaltaiden reunuksia auringonottoa tai istumista varten. 2. Selkeitä pintoja Asvaltti on käytännöllinen niille paikoille, joissa on liikennettä, mutta esimerkiksi rappujen väleissä erilaiset kivetykset luovat kaunista ilmettä. Selkeä rajaus polkujen ja kasvillisuuden välillä tarkoittaa, että molempia kunnioitetaan. 3. Käytännöllisiä kasveja Köynnökset ovat mainioita kaupunkikasveja, paitsi ne kaikkein aggressiivisimmat. Jotkut köynnökset voivat vahingoittaa pintoja ja tunkeutua ikkunoihin. Maanpeitekasvit viheriöittävät tehokkaasti, eivätkä muutu mudaksi keväällä tai vaadi äänekästä viikoittaista leikkausta kesällä, kuten nurmikko. 4. Huomioi vuodenajat Talvella lunta voi olla paljon, ja pensaiden on kestettävä lumen paino. Taipuisat tai joka vuosi uudet versot kasvattavat kasvit ovat silloin käytännöllisiä. Myös käytävien liukkaus pitää ottaa huomioon ja miettiä, miten se hoidetaan. Syksyllä kaivataan valaistusta. 5. Muista naapurisopu Mukavalla pihalla viihtyvät kaikki ja solmitaan uusia ystävyyssuhteita.

Kuningasbegonia-istutukset elävöittävät graniittiportaita. Kuningasbegonioissa löytyy paljon erilaisia lehtivärejä ja muotoja. Väritys toistaa graniitin harmaita ja punaisia sävyjä.

Pallohortensia ’Annabelle’ ja erittäin käytännöllinen varjoyrtti muodostavat hienon valkovihreän kokonaisuuden. Varjoyrtti kukkii keväällä hienovaraisin valkoisin kukin ja tekee valkoisia marjoja syksyksi.

Tuttu herttavuorenkilpi (keskellä) saa aivan uuden ulottuvuuden, kun se ei ole pelkkä havukasvien aluskasvi. Tässä se on saanut kaverikseen neulaisen laakakatajan kontrastiksi sen pyöreälle lehtimuodolle.

Hyvät rajaukset erottavat oleskelun ja kasvillisuuden toisistaan. Vihreät maanpeitekasvit, joista osa säilyy melko vihreänä ympäri vuoden, takaavat havupuiden kanssa pitkän kauden kaupunkipuutarhalle.
Sinikuunlilja on tyylikäs kasvi kaupunkipuutarhaan. Isot lehdet aloittavat kasvunsa vasta kun kesä on tullut. Sitä ennen sen ympärillä voi kasvattaa erilaisia kevätsipuleita, sillä kuunliljan lehdet peittävät niiden lakastuvat varret. Itse kuunlilja jatkaa syksyyn asti ja kellastaa isot elegantit lehtensä ruskan myötä.
Kutsuva pöytäryhmä viimeistelee kaupunkipuutarhan. Maalle ei ole kiire, kun kesää saa viettää näin kauniissa ja vehreässä ympäristössä kerrostalojen keskellä.
Talven ja syksyn kolkkouden välttää ikivihreillä kasveilla. Katajia on monen sävyisiä ja muotoisia. Pienen puskan tekee ’Stricta’ kiinankataja.

Villiviini elävöittää vanhan rapatun tiiliseinän. Villiviiniostoksilla kannattaa miettiä haluaako itsekiipeävän imukärhivilliviinin vai pintoja hellemmin käsittelevän säleikkövilliviinin. Jälkimmäinen tarvitsee hiukan apua kiipeilyyn – säleikkö tai rautalanka kelpaavat hyvin.

Paljaita julkisivuja kaunistavat köynnökset sopivat myös pergoloihin tai pihan eri tiloja rajaavien rakenteiden peittämiseen. Vanhat, rumat ristiverkkoaidat voivat muuttua eläviksi jo yhden kesän aikana. Nurmikkoa on vaikea ylläpitää alueilla, joissa liikutaan jatkuvasti. Sen sijaan kauniit kivetykset ja maanpeitekasvit ohjaavat kulkua ja vihertävät ympäristöä vähintään yhtä kauniisti. Iltojen pimetessä tarkkaan mietitty valaistus ohjaa ja luo turvallisuuden tunnetta.Vuodenaikojen vaihtelua voi korostaa myös vaihtelevilla ruukkuistutuksilla. Harva kasvi piristää yhtä paljon kuin kevään ensimmäiset narsissit tai lohduttaa syksyn pimetessä kuten kanervat ja lyhdyt.

Kaupunkiviljelyä kerrostalon pihalla Tomaatteja ja kurkkuja voi viljellä aurinkoisilla seinustoilla. Tarvitaan vain vähän lankaa tai keppejä tueksi. Minttua, mäkimeiramia ja lipstikkaa on helppo viljellä niin, että satoa riittää monelle taloudelle. Mintun kasvua joutuu jopa rajaamaan. Kasvatuslaatikoita voi hankkia esimerkiksi yhden jokaista taloutta kohden, jolloin jokainen voi viljellä pienimuotoisesti omia suosikkejaan. Basilika, persilja, tilli, rukola ja korianteri ovat sopivia kasveja pieneenkin tilaan.  

Kommentoi »