Avotakka

Kerrostalon kolkko parveke uudistui viihtyisäksi kesäolohuoneeksi – tunnelman luovat lämmin puu ja vaalea värimaailma

Kerrostalon kolkko parveke uudistui viihtyisäksi kesäolohuoneeksi – tunnelman luovat lämmin puu ja vaalea värimaailma
Paljas betonilattia ja oranssit seinät eivät houkutelleet viettämään aikaa parvekkeella. Danila Yönsini otti viiden neliön tilan hyötykäyttöön ja kesytti epämieluisan värimaailman vaaleilla tekstiileillä.
Julkaistu: 13.5.2022

Muutimme kerrostalokolmioomme talvella, eikä parvekkeen sisustus ollut silloin ensimmäisenä mielessä. Hätäratkaisuksi nappasimme Ikean-reissulla mukaan kaksi muovista tuolia. Haluttomuuteeni tarttua parvekkeen sisustusurakkaan vaikutti myös sen seinien väri – oranssi olisi ollut viimeinen valintani. Lopulta valkoiset muovituolit viettivät parvekkeella monta kesää, ennen kuin päätin, etten anna oranssien seinien nujertaa sisustusintoani vaan parvekkeen neliöt on saatava hyötykäyttöön.

Parveke ennen muutosta.

Mikä ratkaisuksi?

Mietimme pitkään, miten haluamme parvekkeen vähät neliöt käyttää. Kukkien kastelu tahtoo aina jäädä, eikä auringonotollekaan jää aikaa, joten päätimme unohtaa aurinkotuolit ja parvekepuutarhan ja sen sijaan sisustaa tilan yleistä oleskelua varten, olohuoneen jatkeeksi. Niin se toimii lisätilana esimerkiksi kesän juhlissa.

Sohvaryhmäksi valikoitui rottingista ja metallista valmistettu House Doctorin Coon. Helppohoitoinen pylvästyräkki pärjää hyvin suorassakin auringonvalossa. Hajamielisen kastelijan pelastaa kastelupallo.

Näin parvekkeen muutos toteutettiin

Muutos lähti käyntiin lattiasta. Paljas betonilattia tuntui jalan alla kylmältä ja epämukavalta, joten ladoimme sen päälle edullisen ja kestävän akasiapuisen terassilaatoituksen. Puinen lattia kokoaa parvekkeen yhteen, eikä lämpimän sävyisen lattian ja oranssien seinien välinen kontrasti tunnu jyrkältä.

Lasitetulla parvekkeella kalusteet ovat säältä suojassa, joten hankimme rottinkisen sohvaryhmän. Multasäkin ja istutusvälineet piilotin isoon terrakottaruukkuun. Parvekkeen toiseen nurkkaan sijoitin Parolan rottingin riippukeinun, jonka vieraat aina valitsevat istumapaikakseen.

Taloyhtiön säännöt kieltävät parvekkeen rakenteisiin poraamisen, minkä vuoksi Parolan rottingin riippukeinu roikkuu katon sijaan erillisessä telineessä. Kesäaikaan keinun alla maailman menoa ikkunoista ihmettelee kaksi koiraa. Puisen lattian päälle on kerrostettu erikokoisia mattoja. Finarten lettikuvioinen matto ei löytänyt enää paikkaansa sisältä ja päätyi lopulta parvekkeelle kahden pienen Annon maton kanssa.
Koristetyynyt vaihtuvat sohvalla tiuhaan. Tällä kertaa neutraalin sävyisten tyynyjen lisäksi väriä on tuomassa Marimekon Jaspi-kuosinen tyyny. Ylösalaisin käännetty vanha omenalaatikko toimii pienenä laskutasona. Ellokselta ostettu vesikarahvi ja Iittalan Kastehelmi-lasit ovat osa parvekkeen vakiovarustusta kesäkuumalla. Seinää vasten nojaavien tammisten sisustustikkaiden puolille saa kätevästi roikkumaan niin ylimääräisen viltin kuin aikakauslehdenkin.

Oransseja seiniä rauhoittamaan valikoituivat vaaleat hiekan ja luonnonvalkoisen sävyt istuinpehmusteissa, tyynyissä ja matoissa. Vaaleat sävyt varaavat lämpöä tummia vähemmän eivätkä haalistu auringossa. Tekstiilit jatkavat sisätilojen sävymaailmaa, joten ne ovat talviaikana kotonaan myös sisällä, eikä niille siten tarvita erillistä talvisäilytyspaikkaa. Lisäsin parvekkeelle myös keveät, valkeat verhot siivilöimään suoraa auringonpaistetta.

Muutoksella parvekkeesta tuli viihtyisä oleskelutila. Kattoon ripustetut valot tuovat tunnelmaa iltoihin, ja parvekkeella voi käydä myös kuuntelemassa kesäöiden laulajaa satakieltä, jonka lempipuu on parvekkeemme vieressä.

Kattoon ripustettiin iltojen tunnelmantuojaksi ledivalosarja. Suuri riisipaperivalaisin lisää parvekkeen huonemaisuutta. Sen sisälle on sujautettu patterikäyttöinen valonlähde. Kahden euron kappalehintaiset verhot ovat löytö Ikeasta. Verhokiskot on teipattu vahvalla kaksipuolisella asennusteipillä kattoon.
4 kommenttia