Keräilysuosikki: saksalaiset Märklinin pienoisrautatiet
Sisustus
Keräilysuosikki: saksalaiset Märklinin pienoisrautatiet
Laadukkaat, saksalaiset Märklinin pienoisrautatiet ovat teknisten lelujen keräilyn aatelia.
20.4.2014
 |
Avotakka

Historia

Gebr. Märklin & Cie perustettiin 1859 Göppingenissä, Saksassa. Se tunnetaan erityisesti pienoisrautateiden valmistajana mutta myös nukkekotien kalusteista ja teknisistä leluista, kuten höyrykoneista. Märklin on ollut alusta asti suosituin pienoisrautatievalmistaja, ja se hallitsi teknisten lelujen valmistusta 1900-luvun alussa.

Yrityksen mallistossa on muun muassa pienoismallit Saksan tunnetuimmista höyryvetureista. Vuonna 2009 Märklin hakeutui konkurssiin mutta aloitti tuotannon uudelleen vain vuotta myöhemmin. Nykyisin se kuuluu Sieber & Sohnin alaisuuteen.

Erityistä

Märklinin pienoisrautatiet erottaa muista erityinen raidemalli, niin sanottu kolmikiskojärjestelmä, jossa vetureille saadaan vaihtovirtaa käyttämällä kiskoja yhtenä napana ja niiden välissä olevaa nastariviä toisena. Tämän takia muiden valmistajien veturit tai raiteet eivät sovi yhteen Märklinin mallien kanssa. Yrityksen erityisaseman takia muut kuitenkin tekevät tuotteitaan yhteensopiviksi niiden kanssa.

Saatavuus

Märklinin tuotteita voi ostaa maailmanlaajuisesti verkkohuutokaupoista ja Suomessa silloin tällöin myös perinteisistä huutokaupoista.

Kommentoi »