Keräilysuosikki: Nyppylä-kulho
Sisustus
Keräilysuosikki: Nyppylä-kulho
Saara Hopean Nyppylä on hyvä esimerkki siitä, miten puristelasinen käyttöesine voi olla yhtä aikaa sekä hauska että käytännöllinen.
20.4.2014
 |
Avotakka

Historia

Saara Hopea-Untracht oli porvoolainen muotoilija, joka tunnetaan etenkin koruistaan ja lasiesineistään. Hän valmistui alun perin huonekalusuunnittelijaksi Taideteollisesta keskuskoulusta ja toimi muun muassa Paavo Tynellin Taito Oy:n piirtäjänä. Siirryttyään tekemään lasitaidetta hän aloitti Nuutajärven lasitehtaalla. Nyppylä-kulhon hän suunnitteli vuonna 1952, ja se oli Nuutajärven tuotannossa 1952–76.

Kulhosta käytetään myös Näppylä-nimeä, mutta varsinainen nimi on sen tuotenumero 5371. Kulhoja valmistettiin viittä erilaista mallia ja muutamaa eri sävyä.

Erityistä

Nyppylän ruotsinkielinen nimi on Krokus. Kulho onkin kauneimmillaan, kun siihen asettaa krookuksia ja kukkien sipulit jäävät hauskasti näkyviin.

Saatavuus

Kirkkaita kulhoja on liikkeellä paljon, turkoosejakin jonkin verran. Vihreät ovat kaikkein harvinaisimpia, ja ne ovat hyvin haluttuja etenkin naapurimaassamme Ruotsissa.

Kommentoi »