Keräilysuosikki: Marcel-maljakko
Sisustus
Keräilysuosikki: Marcel-maljakko
Marcel-maljakko on tuore designklassikko, jonka Timo Sarpaneva suunniteli tasavallan presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen.
20.4.2014
 |
Avotakka

Historia

Professori Timo Sarpaneva (1926–2006) tunnetaan etenkin teollisena muotoilijana, jonka suunnittelemia tuotteita löytynee lähes jokaisesta suomalaiskodista. Iittalalle Sarpaneva suunnitteli muun muassa laseja, maljakoita ja kynttilänjalkoja. Iittalan punavalkoinen i-logokin on Sarpanevan kynästä. Marcelin hän suunnitteli tasavallan presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen, joka valmistui vuonna 1993.

Alun perin maljakosta oli tarkoitus valmistaa vain viisisataa numeroitua kappaletta, mutta suuren suosion vuoksi sitä päätettiin tehdä lisää. Maljakosta on kahdeksikon muotoinen ja pyöreäpohjainen malli ja molemmista enemmän kuin yksi koko. Iittalan tuotannossa maljakko oli vuosina 1992–98.

Erityistä

Marcel-nimi on kunnianosoitus taiteen kauhukakaralle Marcel Duchampille, jonka työt huvittivat Sarpanevaa. Teknisesti maljakko oli vaikea valmistaa. Timon leski Marjatta Sarpaneva kertoo, että perheen omissa kokoelmissa on musta Marcel, joka on ainoa laatuaan.

Saatavuus

Pyöreäpohjaista Marcelia löytyy design- ja antiikkiliikkeistä sekä nettimyynneistä melko hyvin. Numeroitu malli on kaikkein halutuin, mutta niitä näkee äärimmäisen harvoin.

Kommentoi »