Asettele kukat maljakkoon kauniisti – ja ihmeen helposti! Kenzan eli kukkasiili on täydellinen apuri jokaiselle leikkoja rakastavalle
Mainos
Asettele kukat maljakkoon kauniisti – ja ihmeen helposti! Kenzan eli kukkasiili on täydellinen apuri jokaiselle leikkoja rakastavalle
Kenzan on japanilainen keksintö, joka auttaa asettelemaan kukat rennon ilmavasti tai luomaan jo muutamasta oksasta veistosmaisen sommitelman. Kurkkaa jutustamme ohjeet kenzanin käyttöön ja innostu asetelmien tekemisestä!
Julkaistu 24.4.2023
Meillä kotona -kaupat

Oletko joskus turhautunut siihen, kun kukat eivät tunnu asettuvan maljakkoon kauniisti? Varsinkin laakeammissa vaaseissa ja astioissa voi olla vaikea saada leikot pysymään paikoillaan ja ryhdikkään näköisinä, sillä ne tahtovat helposti valahtaa reunoja vasten.

Kenzanin eli kukkasiilin avulla kukat ja muut kasvit saa aseteltua maljakkoon tarkasti halutulle paikalle. Kyseessä ei ole vain ammattilaisille tai harjautuneille harrastajille suunniteltu apuväline – kukkasiilin käyttäminen on nimittäin helppoa puuhaa, ja asetelmien tekemisestä voi innostua myös aloittelija!

Kukkasiilin avulla pääset käyttämään asetelmassasi eripituisten ja erilaisten kasvien lisäksi myös suuntia sekä haastavamman mallisia astioita. Perinteisessä maljakossakin kukkasiili auttaa asettelemaan kukat juuri niin ilmavasti kuin haluat. Etenkin isokukkaisten lajien, kuten auringonkukkien, daalioiden ja pionien, asettelussa kenzan on verraton apuväline.

Näin teet kukka-asetelman kenzan-kukkasiilin avulla

Ohjeen kuvissa teemme asetelman matalaan astiaan, jotta jokainen työvaihe saadaan esitettyä mahdollisimman tarkasti. Asettelu tapahtuu kuitenkin täysin samalla tavalla korkeammissakin maljakoissa – esimerkiksi runsaampi, punasävyinen mallikimppu on toteutettu samalla ohjeella.

1. Aloita poistamalla kukista ja oksista vähintään alimmat, vesirajan alapuolelle jäävät lehdet, jotta vesi pysyy puhtaampana. Muuten voit siistiä varsia oman makusi mukaan. Leikkaa varsiin viisto imupinta ja laita ne runsaaseen veteen. Luonnonkukille ja kuivina myytäville kukille, kuten tulppaaneille ja narsisseille, käsittely kannattaa tehdä jo edellisenä iltana ja siirtää astia yöksi viileään paikkaan, jotta kukkiin tulee hyvä nestejännitys.

2. Aseta kenzan vaasiin tai astiaan haluamaasi kohtaan. Kukkasiilin kumireunus pitää sen paikoillaan ja suojaa samalla astiaa naarmuuntumiselta. Lisää astiaan vettä niin, että kaikki varret ylettävät pinnan alle. Valitse sopiva lämpötila niiden kasvien mukaan, joita aiot asetelmassa käyttää.

3. Aloita asetelma raskaimmista pääkukista ja etene kevyempiin kasveihin. Leikkaa pehmeävartisten kasvien päät suoriksi. Paina varsi kohtisuoraan tukevasti siiliin ja taivuta se haluamaasi suuntaan.

4. Jatka kukkien ja kasvien lisäämistä mielesi mukaan, kunnes olet tyytyväinen kokonaisuuteen. Jos asetelmaa on tarkoitus katsoa joka suunnalta, pyöritä sitä tehdessäsi, jotta työstä tulee tasapainoinen.

5 muuta vinkkiä kenzanin käyttöön ja asetelmiin

Näin saat asetelmaan myös ohutvartisia kasveja

Heinät ja muut ohutvartiset kasvit eivät pysy kukkasiilissä sellaisinaan, mutta toisen kasvin vartta apuna käyttämällä sekin onnistuu. Leikkaa paksumpivartisesta kasvista noin 1–1,5 cm pitkä, suorareunainen apuvarsi. Leikkaa sitten ohutvartiseen kasviin viisto imupinta ja pujota heinä paksumman palan läpi, jolloin saat tyvestä tarpeeksi paksun siilin piikkejä varten.

Oksia mukaan asetelmaan? Tee näin

Jos haluat käyttää asetelmassasi oksia, leikkaa niihin viisto imupinta. Pidempi, terävä kärki tulee suuntaan, johon haluat taivuttaa oksan. Paksumpien oksien asettelua helpottaa, kun viiston pinnan lisäksi halkaiset oksan pituussuunnassa noin 1–1,5 cm matkalta.

Keikkaako kenzan? Aseta toinen siili painoksi!

Jos kukka tai oksa on niin pitkä ja painava, että se kaatuu kukkasiilin kanssa, aseta toinen kukkasiili painoksi asettamalla se piikit vastakkain sopivaan kohtaan kenzanin reunaan.

Muista hoivata asetelmaasi

Lisää kukille vettä säännöllisesti. Vesimäärää kannattaa säädellä sen mukaan, millaisia kasveja asetelmassa on käyttänyt: esimerkiksi tulppaanit kannattaa pitää vähässä vedessä, ruusut taas runsaassa. Olennaisinta kuitenkin on, että varret ulottuvat veteen.

Puhdista kukkasiili ennen seuraavaa käyttökertaa

Käytön jälkeen poista kenzanin kumireunus. Pese kukkasiili ja kumiosa huolellisesti lämpimällä vedellä, jotta myös seuraavan asetelmasi vesi pysyy puhtaana eikä lika jää muhimaan reunuksen alle.

Tutustu Kukkatarhurien koko valikoimaan ja hyödynnä etu!

Saat kaupan päälle pussin isotsinnia Oklahoma Salmon -siemeniä kaikkiin Kukkatarhurien tilauksiin 30.4.2023 asti.

Voit tilata tässä jutussa esitellyt tuotteet omaksesi Meillä kotona -kaupoista.

Meillä kotona -kaupoista löytyy tuotteita useilta eri kauppiailta. Jos siis tilaat tuotteita useammalta myyjältä, kullakin on omat toimituskulunsa. Saman myyjän tuotteet lähetetään yksillä toimituskuluilla.

Kommentoi »