”Kotimme punainen lanka onkin keltainen” – Annan ja Mikan rintamamiestalossa yhdistyvät 50-luvun henki ja pirskahteleva värimaailma
Sisustus
”Kotimme punainen lanka onkin keltainen” – Annan ja Mikan rintamamiestalossa yhdistyvät 50-luvun henki ja pirskahteleva värimaailma
Anna Kokkonen ja Mika Koivula etsivät juuri sitä heille oikeaa vanhaa taloa kymmenen vuotta. Kun sellainen tuli myyntiin omassa kylässä, pariskunta oli heti oven takana. He ovat uudistaneet rakasta vintagehelmeään vaalien talon alkeperäistä ulkonäköä.
6.4.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Pieni maalaiskylä. Rauhalliset kadut ja viehättävä rintamamiestalo keskellä koivuja ja peltoja. Tässä idyllisessä maalaismaisemassa asuvat Anna Kokkonen ja Mika Koivula, jotka etsivät juuri sitä heille oikeaa vanhaa taloa kymmenen vuotta, kunnes sattuma heitti sellaisen heidän eteensä – ja vielä omassa kylässä. Kodin sisustus on seesteisen harmonen 1950-luvun tyyliin. Iloa kotiin tuovat pirskahtelevan keltaiset yksityiskohdat.

Anna Kokkosen ja Mika Koivulan sekä heidän kissojensa Paavon ja Peetun koti on vuonna 1950 rakennettu rintamamiestalo Kokemäellä. Siinä on neljä huonetta, keittiö, aula, sauna ja pihavaja, yhteensä 115 neliötä.

Miten löysitte talon?

Anna: Asuimme aiemmin rivitalossa, mutta tiesimme muuttavamme joskus vanhaan taloon. Kun kuulimme ystävältämme, että tätä taloa tyhjennettiin myyntiä varten, Mika lähti heti juttelemaa myyjille ja selvittämään, olisiko tämä koti, jota olimme etsineet kauan.

Mika: Halusimme olla ajoissa, koska tältä alueelta tulee harvoin rintamamiestaloja myyntiin. Oli hienoa kuulla, että talo haluttiin myydä ostajalle, joka pitäisi siitä hyvää huolta ja arvostaisi sen alkuperäistä aikakautta. Ja mehän arvostamme!

”Yhtenäisyyttä sisustukseen luo kaikista huoneista löytyvät keltaiset yksityiskohdat.”
Anna Kokkonen

Kotinne sisustus on yhtenäinen kokonaisuus, mistä tyyli kumpuaa?

Anna: Ennen talon löytymistä ostimme kirppareilta vanhoja huonekaluja, astioita ja muita sisustukseen sopivia esineitä jemmaan. Vanhojen esineiden muotokieli on viehättävää. Halusimme ehdottomasti sisustaa täällä 1950-luvun tyylillä. Me molemmat pidämme vintage-esineistä ja -huonekaluista, joten yhteentörmäyksiä ei ole tullut. Yhtenäisyyttä sisustukseen luo myös kaikista huoneista löytyvät keltaiset yksityiskohdat – punainen lanka onkin keltainen!

Mika ja Anna rakastavat ruoanlaittoa. Smegin keltainen jääkaappi budjetoitiin remonttiin, niin ehdoton hankinta se oli. Keittiökalusteet ovat Porin Puustellista. Keittiö jätettiin ilman yläkaappeja ja saarekkeen avulla keittiöön saatiin lisää työtilaa. Tasot ovat massiivitammea. Klassiset jakkarat ovat Artekin. Boråstapeterin Trapez-kuosi on on suunniteltu 1950-luvulla ja sopii kotiin siksi niin hyvin. Passionhedelmän siemenistä kylvetty köynnös kiipeilee seinillä.
Keltaisessa Pehtoori-pannussa keitetään päiväkahvit. Sateenkaaren muotoinen leikkuulauta on Hayn Field. Raidallinen purkki on Aarikan Riemuraita-sarjaa.
Keittiön String-hylly on yksi parin kirpparilöydöistä. Se odotti varastossa, että pääsee juuri tälle seinälle.
”Talo oli alkuperäisessä kunnossa, joten uusimme kodin kaikki pinnat.”
Mika Koivula
Puuhella oli kerman värinen, mutta maalattiin tummaksi.
Komeat pariovet johtavat kodinhoitohuoneeseen. Ne haettiin pariskunnan ystävän talolta. Anna maalasi ovet pirtsakan keltaisiksi. Ruokapöytä ja tuolit löytyivät kirpputorilta. Liinavaatekaappi on hankittu SPR Kontista. Tapetti on Marimekon Muija.

Rakastatte kirppareita – miten se näkyy täällä?

Mika: Vanhat esineet ovat mielenkiintoisia ja kauniita, ja kotimme on sisustettu lähes kokonaan kirpparilöydöillä. Meistä on kivaa, jos esineillä tai huonekaluilla on visuaalisuuden lisäksi tarina. Toki jotakin on täytynyt ostaa uutena, kuten keittiön keltainen jääkaappi. Halusimme panostaa siihen, eikä sellaisia tule käytettyinä juurikaan vastaan.

Anna: Kerran seisoin kirpparilla erään lipaston vieressä ja soitin Mikan hakemaan sitä nopeasti. En uskaltanut poistua sen luota, ettei se vaan mene sivu suun. Kirppareilta ei löydä aarteita joka kerta, joten käymme niissä siksi sitkeästi ja usein. Onneksi tykkäämme siitä nykyään molemmat.

Olohuoneen lautalattia sudittiin Betoluxin sävyllä 2115. Bobo-matto on Jotexilta. Innoluxin Taifuuni-valaisimen Anna on ostanut Tori.fistä.
Senkki on ostettu Kokemäen lähetyskirpparilta muutamalla kympillä. Käytettyjen huonekalujen hinnat saattavat nousta korkeaksi, joten löytö oli onnistunut. Parolan Rottingin lumikenkätuoli on Tori.fistä.

Mitä kaikkea kodissanne on remontoitu?

Mika: Me olemme talon toiset omistajat. Se oli ostohetkellä alkuperäisessä kunnossa, joten uusimme kodin pinnat. Onneksi isäni oli apuna. Alakerran lautalattia löytyi muovimaton alta, mutta yläkertaan teimme uuden lattian. Sinne rakennettiin myös pieni vessa. Eteisen seinät paneloitiin, turhat väliovet poistettiin ja kylmä kuisti maalattiin. Jätimme tarkoituksella vanhalle talolle tyypilliset sähköjohtojen pintavedot ja kupariputket näkyviin. Toki ne piti päivittää uusiin, mutta halusimme noudattaa vanhan talon linjaa.

Anna: Keittiössä oli oranssit kaapit, ja yläkerta oli sininen. Olemme tuoneet remontissa sisustukseen noita samoja värejä, mutta tapettien ja esineiden avulla. Keittiö kruunattiin Porin Valun Kotiliesi 30 -puuhellalla.

”Kun muutimme tänne, meistä tuntui kuin olisimme tulleet kotiin. Ja niinhän me tulimmekin.”
Anna Kokkonen
Mika harrastaa kitaransoittoa. Hän opetteli aikoinaan soittamaan mummon vanhalla kitaralla.
Musiikki- ja työhuoneessa on Karup Designin vuodesohva. Kevytrakenteinen pöytä on Hayn, ja jalkoja lämmittää VM Carpetin Valokki-villamatto.
”On kivaa, jos esineillä ja huonekaluilla on visuaalisuuden lisäksi tarina.”
Mika Koivula
Makuuhuoneen Marimekon tekstiilit ovat pirteän värikkäät. Verhon kuosi on Ojakellukka. Seinät jätettiin vaaleiksi, jotta levollinen ilme säilyisi. Sivupöytänä on Kartellin säilytyskaluste.
Anna oli onnekas löytäessään keltaisen Ateljé Lyktanin vuoden 1968 Bumling-valaisimen Tori.fistä muutamalla kympillä. Se sijoitettiin makuuhuoneeseen. Talon mukana tuli kaunis lipasto, joka sai pitää alkuperäisen sävynsä.
”Halusimme ehdottomasti sisustaa 1950-luvun tyylillä.”
Anna Kokkonen
Tiikkinen työpöytä tuli lipaston kaupanpäällisenä. Keltainen arkkitehtivalaisin on löytö Tori.fistä. Se on kulkenut Annan ja Mikan mukana jo yli kymmenen vuotta.
Rintamamiestalolle tyypillinen vinokatto toi omat haasteensa yläkerran vessan rakentamiseen, mutta Mika ja Anna ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Puusepän taitavissa käsissä valmistui matalaan tilaan tehdylle vessalle juuri sopiva ovi.
1 kommentti