Kokemäkeläiset Anna Kokkonen ja Mika Koivula olivat haaveilleet pitkään rintamamiestalosta, mutta pienessä kaupungissa sellaisia oli tarjolla rajallisesti. Onneksi Mikan ystävä oli pariskunnan unelmista tietoinen ja vinkkasi rintamamiestalosta, jota oltiin tyhjentämässä. Jo vartti sen jälkeen Mika oli selvittämässä, voisiko talon kenties ostaa. Kaupat syntyivät reilu puoli vuotta myöhemmin, kesäkuussa 2017.
Annan ja Mikan unelmatalon toivelistalla oli puuhella, lautalattiat ja pönttöuunit. Tärkeä kriteeri oli myös se, että talossa ei olisi tehty suuria rakenteellisia muutoksia. Pariskunta oli käynyt katsomassa useita rintamamiestaloja, mutta monessa oli tehty remonttia heidän mielestään liian modernilla tavalla.
– Äskettäin kunnostettuja tiloja olisi ollut sääli purkaa. Tässä talossa ei tarvinnut tehdä kompromisseja, kun kaikki pinnat kaipasivat uudistusta, Anna toteaa.
Talo oli ostohetkellä pitkälti alkuperäiskunnossa, joten remontti aloitettiin talon ulkopuolelta. Paikallinen kaivinkoneurakoitsija teki taloon salaojat, ja Mikan isä auttoi putkitöissä. Ensimmäiseksi talo liitettiin kaupungin viemäriverkostoon. Pihaan tehtiin pumppaamo, joka pumppaa likaveden kauempana sijaitsevaan kaupungin runkoviemäriin.
– Aikaisemmin talon jätevedet oli johdettu johonkin muualle erikoisluvalla, Anna kertoo.
Sähkö-, vesi- ja viemäriputkien lisäksi remontissa uudistettiin talon keittiö, yläkerran lattia ja sisäkatto. Lisäksi eteinen ja porraskuilu paneloitiin, ja takoista poistettiin sähkövastukset, sillä pariskunta halusi puulämmitteiset takat. Tämän lisäksi pintoja maalattiin ja tapetoitiin. Ikkunat ja katto oli uusittu aikaisemmin, joten niihin ei tässä remontissa koskettu.
Anna ja Mika halusivat kunnioittaa remontissa talon 50-luvun henkeä. Ainoat rakenteelliset muutokset tehtiin yläkerrassa, josta purettiin kylmää vinttitilaa ja avattiin tiloja suuremmaksi. Samalla yläkerta sai vessan, jota siellä ei aikaisemmin ollut. Vessaan teetettiin paikallisella puusepällä myös erikoisuus, vinoa kattoa mukaileva ovi.
– Ennen tässä oli matala ovi, ja löimme aina päämme ovenkarmiin. Uusi, mittojen mukaan tehty ovi antaa sopivasti lisää tilaa, Anna kertoo.
Samalla puusepällä teetettiin mittojen mukaan myös allastaso alakerran vessaan, sillä valmiit säilytyskalusteet eivät olisi mahtuneet tilaan järkevästi.
Talon sydän ja omistajien ehdoton lempipaikka on keittiö. Kodikkaan tunnelman luovat 50-luvun tapetti, puuhella ja keltainen jääkaappi. Anna ja Mika eivät halunneet tilaan mitään modernia keittiökoneita lukuun ottamatta.
Keittiötoimittajan valintaan vaikutti se, että pariskunta halusi keittiöönsä puiset laatikostot, joita ei löytynyt kaikilta valmistajilta. Lisäksi heille oli tärkeää tukea Kokemäen naapurikunnassa toimivaa yritystä.
Anna ja Mika päätyivät laittamaan keittiöön saarekkeen, sillä huoneen ikkunat ovat sen verran matalalla, ettei niiden eteen olisi ollut mahdollista laittaa normaalikokoisia kaapistoja tai kodinkoneita. Saarekkeeseen asennettiin liesi, jonka lisäksi siihen saatiin myös kaivattua säilytystilaa. Lieden päälle valittiin liesituuletin, joka toimii aktiivihiilisuodattimella. Näin ei tarvittu hormia.
Keittiön kaapistot olivat valmiina odottamassa jo puoli vuotta ennen asennusta. Pari elätteli toivoa siitä, että he löytäisivät haluamansa puuhellan ennen kuin kaapit asennetaan.
– Puuhella painaa monta sataa kiloa. Se on myös niin leveä, ettei keittiön kaappeja ja saareketta voinut kiinnittää aikaisemmin, muuten hella ei olisi mahtunut sisään. Onneksi toiveiden mukainen hella löytyi viime hetkellä ennen muuttoa, Anna kertoo.
Varsinaista ruokapöytää talon väki ei kaipaa keittiöönsä, sillä sellainen on viereisessä ruokailutilassa.
Jääkaapin lisäksi keltainen on tehostevärinä myös muualla talossa. Ruokailutilan katseenkiinnittäjänä toimii näyttävä pariovi, jonka Anna nappasi turvaan työkaverinsa kodin remontista. Annan käsittelyssä ovet saivat uuden värin. Annaa ja Mikaa mietitytti ensin, miltä keltainen väri näyttää laajalla pinnalla. Nyt molemmat ovat lopputulokseen tyytyväisiä.
– Ainahan ovet voi maalata, jos väriin kyllästyy, Anna toteaa.
Pariskunnan mottona remontissa oli se, että kaikkea, mitä ei voida piilottaa, korostetaan. Vanhassa talossa sähköjohdot ja putket ovat remontin jälkeenkin näkyvissä. Tämän vuoksi sisämaalaukset, tapetoinnit ja listat tehtiin jo ennen sähkötöitä. Uudet mustat sähkökytkimet muistuttavat alkuperäisiä kytkimiä. Myös kupariputket ovat näyttävästi esillä, ja 50-luvun tyyli täydentyy vanhanaikaisilla kiinnikkeillä.
– Olimme varsinaisia sähkö- ja putkimiehen unelma-asiakkaita, kun halusimme kaikkea vanhaa ja vanhannäköistä. Onneksi sähkömiehet ovat ystäviämme – ja ovat vielä tämän jälkeenkin, Anna nauraa.
Annan ja Mikan remontti kesti vuoden. Suurimman urakan remontissa teki Mikan eläkkeellä oleva isä, joka paiski usein jopa kaksitoistatuntisia päiviä. Varsinaisia takaiskuja ei remontin aikana tullut, vaikka keittiön lattiasta vaihdettiinkin muutama pehmennyt lauta. Niiden korjaustarve oli selvinnyt jo kuntotarkastuksessa. Lattian alla olevan purut olivat onneksi kuivat, joten ne laitettiin takaisin, ja vanhat lattialaudat palautettiin omille paikoilleen.
– Kun vihdoin pääsimme tapetoimaan, alkoi syntyä käsitys siitä, miltä lopputulos tulee näyttämään, muistelee Anna.
Tulevat remontitkin ovat pariskunnalla jo suunnitelmissa. Talon vuonna 1999 valmistuneessa lisäosassa sijaitseva kodinhoitohuone, kylpyhuone ja sauna kaipaavat vielä uutta ilmettä. Myös makuuhuoneen seinään on suunniteltu uutta tapettia.
– Remontin aikana tätä ei ollut vielä saatavilla toivomassani sävyssä, Anna kertoo ja hypistelee mintunvihreää perhostapettia.