Keltainen keittiö
Sisustus
Keltainen keittiö
Vuonna 1958 rakennetun kerrostalon pienessä keittiössä on ruoanlaiton lisäksi tilaa väreille ja perheen äidin kokoelmille.
Julkaistu 14.2.2013
Kotivinkki

Pirteä keltainen keittiö syntyi remontissa, joka maksoi noin 6000 euroa ja kesti kolmisen viikkoa. 

Keltainen keittiö on kuin vitamiinipiikki. Retrosisustuksesta innostunut helsinkiläisperhe remontoi uuden kotinsa pienen keittiön ennen muuttoaan.

Koska keittiö on pieni, perhe mietti tarkkaan tilan käyttöä. Budjetin he halusivat pitää maltillisena, joten remontti aloitettiin Ikean suunnitteluohjelman avulla.

– Ohjelma helpotti hahmottamaan, mihin tila riittää, mutta ohjelma ei ymmärtänyt esimerkiksi tilan muotoa. Törmäsimme jatkuvasti asioihin, joita emme olleet ymmärtäneet ottaa huomioon kalusteiden sijoittelussa. Lopulta hakeuduimme keittiösuunnittelijan luokse. Hän osasi muuttaa ideat ja ajatukset toimivaksi kokonaisuudeksi, perhe kertoo. 

Kirpputorilta löytyneet kasvitaulut antoivat inspiraation keittiön väritykseen. Musta keittiö löytyi Iskusta.  Iskun kaapeissa on karhea mattapinta ja suoraviivainen tyyli. Lankavetimet ovat helakauppa Hokolasta. 

Seinät asukkaat tasoittivat ja maalasivat itse. Lattia-, katto-, laatoitus- ja sähkötyöt sekä uuden keittiön kasaaminen jäivät ammattilaiselle. Työlästä seinien hionta- ja tasoitustyötä oli runsaasti, sillä vanhojen kaakeleiden mukana lähti nyrkin kokoisia paloja. Keittiön välitilat saivat kirkkaat, keltaiset laatat.

Tiskikaappi on ainoa yläkaappi. Vesihana sopii retrokeittiön henkeen. Tiskialtaan alla on roskis sekä biojäte- ja kartonkikierrätys.

Kasvitaulut löytyivät kirpputorilta. Hylly tehtiin höylätystä laudasta, joka kavennettiin sopivaksi ja maalattiin kiiltävällä mustalla. Hyllyn alle saatiin kätevästi sijoitettua Massiven halogeenispotit ja pistorasiat.

Mausteet, yrtit ja ruokatarvikkeet ovat kätevästi esillä lieden vieressä String-hyllyssä. Perheen äiti kiertää ahkerasti kirppareita. Keltaisen keittiön sisustuksen pääosassa onkin kirppareilta kertynyt näyttävä irtaimisto.

Keittiön alaverhon takana on piilossa perheen kierrätysastiat pelti- ja lasipurkeille sekä palautuspulloille. 

Astiat mahtuvat kolmeen kätevään, metrin levyiseen laatikkoon. Yläkaappeja perhe ei halunnut, sillä tummina ne olisivat tehneet tilasta tukkoisen.

– Kaappitila on tärkeä asia, mutta ajattelimme kokonaisuutta ja toimintoja. Halusimme keittiöön riittävästi tasotilaa ruuanlaittoon ja leivontaan. Ruokailemme olohuoneessa. 

Marimekon Siirtolapuutarha-kangas rajaa pienen ikkunan kirkkaankeltaiselta seinältä. Tasot kiertävät joka seinustalla. Niillä on helppo säilyttää käyttötavaroita. Lattialla Ikean matto.

Keittiön lattialaminaatin alta kuoriutui purkuvaiheessa esiin vielä muovimatto. Perheen suunnitelmissa oli laittaa kelluva parketti maton päälle. Pohja oli kuitenkin niin vino, että matto piti irrottaa ja lattia hioa kokonaan. 

Kodissa on keltaista enemmänkin. Seinällä on Tapettitehdas Pihlgren & Ritolan valmistama, Birger Kaipiaisen Kiurujen yö -tapetti.

Minun keittiöni

1. Mistä pidät keittiössäsi eniten? Työskentelytasojen runsaudesta ja niiden sijoittelusta.Tasotilaa on niin paljon, että keittiössä mahtuu hyvin leipomaan, ja juhlissa saa laitettua buffetin.

2. Mikä toimii parhaiten? Kaappitilan ja avosäilytyksen suhde. Kaappitilaa on niin paljon, että kaikkia kodinkoneita ei tarvitse pitää esillä. Avohyllyllä ja tasoilla pidämme useammin tarvittavat tavarat. Iso roskiskaappi ja toimiva kierrätyspiste ovat myös arjessa hyviä.

3. Mitä tekisit toisin? Epäkohta keittiössäni on, ettei kaappien pinnoite kata lupauksia. Erikoiskovassa pinnassa on jo naarmuja. Taso tiskialtaan ja hellan välissä mitattiin väärin. Mittavirheen seurauksena vettä valuu lattialle huolimattomasti tiskatessa.

Teksti: Anne Korkala

Kuvat: Krista Keltanen

Kommentoi »