Kerrostalokodin nuhjuinen keittiö sai uuden ilmeen – remontin tuloksena ajaton tila 50-luvun tyyliin
Rakenna ja remontoi
Kerrostalokodin nuhjuinen keittiö sai uuden ilmeen – remontin tuloksena ajaton tila 50-luvun tyyliin
Helsinkiläisen kerrostalokodin keittiöremontissa otettiin mallia viisikymmenluvun tyylistä. Herkullinen mintunvihreä väri muutti rauhattoman tilan harmoniseksi.
Julkaistu 9.10.2020
Meidän Talo

Helsinkiläiskodin keittiö oli nuhraantunut parissa vuosikymmenessä remonttikuntoon. Väsähtänyt 2000-luvun alun bistrotyyli ei vedonnut kodin uusiin omistajiin. Kaapistojenkin käyttöikä oli lopussa.

Mitä haluttiin?

Vuonna 1956 valmistuneen kerrostalokodin uusi keittiö haluttiin tyylillisesti linjaan talon rakennusvuosikymmenen kanssa. Toiveena oli luoda ajaton ja toimiva keittiö. Viisikymmenluvusta tilaan haluttiin palauttaa muutakin kuin pelkät tyylipiirteet. Toiveissa olivat kestävät ja helppohoitoiset materiaalit, joista olisi iloa pitkäksi aikaa.

Vanhan keittiön tunnelma oli rauhaton ja nuhruinen. Asukkaiden aikomus oli säästää ainoastaan kodinkoneet, mutta nekin jouduttiin lopulta vaihtamaan kuntonsa vuoksi.
Keittiöön haluttiin vapaasti seisova induktioliesi kalusteiseen sijoitettavien kodinkoneiden sijaan. Lieden viereisissä laatikoissa säilytetään kattiloita ja kapustoja. Myös altaan alapuolella on kaksi laatikkoa, jotka helpottavat jätteiden lajittelua.

Mitä tehtiin?

Vanhan tunnelman tuuletus aloitettiin purkutöillä. Työn alkuvaiheessa keittiöstä paljastui muun muassa kyseenalaisia sähköasennuksia, jotka poistettiin. Suurin yllätys piili vanhan keittiön toisella seinustalla olevien korkeiden kaappien sokkelien alla. Edellisessä remontissa poistetuista kiintokaapeista oli purettu vain se, mikä oli ollut välttämätöntä; lattiassa oli edelleen jäljellä betonivaluja, jotka piti poistaa ja tasoittaa ennen uusien kaappien asentamista.

Remontin alussa ajatuksena oli säästää keittiön vanhat kodinkoneet. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että nekin olivat vaihtokuntoisia.

Keittiöön haluttiin palauttaa viisikymmenluvun tyylipiirteet.
Keittiö rajattiin remontissa ruokailutilasta seinillä, jolloin ruoanlaitosta syntyvät sotkut pysyvät piilossa. Laatoitus nostettiin tiskipöydän nurkassa ylös kattoon asti. Keittiön toinen seinusta on varattu korkeille kaapeille ja kylmälaitteelle. Sinipilkullinen Taurus Porfyr Everest -laattalattia yhdistää tilat toisiinsa.

Mitä saatiin?

Selkeäpohjaisessa keittiössä liesi, vesipiste ja kylmäsäilytys säilyivät entisillä paikoillaan. Uusi keittiö tilattiin Jalokalusteelta valmiiksi asennettuna. Asukkaita miellyttivät retrokeittiön 50-luvulle tyypilliset sileät, reunoistaan huulletut ovet ja lankavetimet. Kaapistojen rungot ja ovet ovat kosteutta kestävää MDF-levyä.

Lattiaan asennettiin Kiilto dB Stop -askeläänivaimennusjärjestelmä ennen sen päällystämistä kulutusta kestävällä pilkullisella laatalla. Tiskipöydän takaseinä ja lattia vesieristettiin. Työtasoksi haluttiin reilunkokoinen terästiskipöytä, ja välitilaan valittiin klassinen valkoinen laatta. Keittiötä ja ruokailutilaa rajaamaan tehtiin seinät. Ruokailutilan puolelle kiinnitettiin seinään puiset, VHS-kaseteille tarkoitetut hyllyt, joissa säilytetään arkiastioita. 50-luvun hengen viimeisteli pöydän päälle asennettu maitolasipallo.

Mikroaaltouunille suunniteltiin paikka korkean kaapin sisälle. Mikrolle varattiin kaappiin oma sähköpistoke.
Työtasoa on altaan molemmin puolin. Tumma saumalaasti tekee laatoituksesta ryhdikkään. Keittiökaappien herkullisen värin valitsi perheen 9-vuotias lapsi, ja siitä innostuivat myös vanhemmat. Työtasoa valaisee yläkaappien alapintaan integroitu LED-nauha. Hana on Oraksen Cubista.

Mitä remontti maksoi?

  • Purkujäte ja kuljetus Sortti-asemalle 150 €
  • Keittiönkaapit ja tiskipöytä asennettuna 12  200 €
  • Maalit ja listat 200 €
  • Laatat 670 €
  • Laastit, vesieristeet ja lattian äänieriste 600 €
  • Vesieristystyö, lattian äänieristys ja lattialaattojen asennus 1 100 €
  • Sähköasennukset ja materiaalit 500 €
  • Putkityöt 200 €
  • Kodinkoneet ja valaistus 3 460 €

Yhteensä 19  080 euroa*

* Purkutyö, välitilan kaakelointi, maalaus- ja tasoitustyöt tehtiin omin voimin.

3 kommenttia