50-luvun keittiö ihastuttaa taas – metsästä retrokaappeja kirppikseltä & 4 muuta tapaa saada kodikasta nostalgiaa omaan keittiöön
Rakenna ja remontoi
50-luvun keittiö ihastuttaa taas – metsästä retrokaappeja kirppikseltä & 4 muuta tapaa saada kodikasta nostalgiaa omaan keittiöön
50-luvun keittiönkaapistoja entisöidään ja etsitään kirpputoreilta sekä teetetään puusepillä. Loppusilaus tehdään lankavetimillä, jotka ovat nekin kovassa nosteessa.

Vuoden 2019 Arkkitehtuurin Finlandian sai Helsingin Käpylässä sijaitsevan Käärmetalon peruskorjaus. Kaupungin vuokratalon peruskorjauksen suunnitteli Kati Salonen & Mona Schalin Arkkitehdit.

Käärmetalon uuden ilmeen kiinnostava ja hauska yksityiskohta ovat talon keittiöt. Ne säilytettiin peruskorjauksessa alkuperäisinä: puiset kaapistot korjattiin tai rakennettiin uusiksi rimalevystä alkuperäisen mallin mukaan. Kaapistojen rungot maalattiin valkoiseksi ja ovet vaaleanharmaaksi pitkäöljyisellä alkydimaalilla, jota on esimerkiksi Uulalla. Kaksivärisyys on tyypillistä 1950-luvun keittiökaapistoille.

– Lapsuuteni keittiössä oli lelunsininen runko ja keltaiset ovet. Silloin käytettiin kirkkaita värejä. Käärmetalon keittiönkaapistot maalattiin neutraaleilla väreillä, koska ne olivat alun perinkin vaaleat, kertoo arkkitehti Mona Schalin.

Reunalliset tiskialtaat putsattiin ja kiillotettiin. Vain hanat ovat uusia.

– Allastasoja ei tarvitse muutaman kuhmun takia uusia, Schalin toteaa.

Edistyksellisen kerrostalon suunnitteli arkkitehti Yrjö Lindegren (1900–1952), ja se valmistui vuonna 1951.

Käärmetalon keittiöiden välitilassa on 10 x 10 cm:n laatat. Lattia on päällystetty linoleumilla, joka valmistetaan luonnon raaka-aineista. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio.
Keittiössä on upeat lasiset maustelaatikot. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio.

Kiinnostuitko 50-luvun tyylisestä keittiöstä? Poimi ideat, joilla toteutat kotiisi sellaisen:

1. Kysy retromalleja keittiövalmistajilta tai puusepiltä

Työtason pinta on harmaavalkoista laminaattia, ja sen viimeistelee lattiaparketista tehty etureuna.

1950-luvun kerrostaloasuntoon hankittiin asunnon rakentamisajankohdan tyyliin sopivat keittiönkaapistot. Malli on Jalokalusteen retrohenkinen Tuulikki. Yläkaapistoissa on perinteiset ovet, mutta liesitason alle sijoitettiin käytännölliset vetolaatikostot. Sirot lankavetimet viimeistelevät retrotyylisen keittiön ilmeen. Jalokalusteen lisäksi myös Helnolla on 1950-luvun henkeen sopivia keittiömalleja. Myös paikalliselta puusepältä kannattaa pyytää tarjous.

2. Uuteen keittiöönkin saa sopivaa tunnelmaa yksityiskohdilla

Vaniljan sävy ja lankavetimet sopivat aikakauteen.

1950-luvun kerrostalon peruskorjauksessa uusittuun keittiöön mahtuu kunnon neljän hengen ruokapöytä. Uusiin kaapistoihin saatin 50-luvun henkeä lankavetimillä ja teräksisellä allastasolla sekä välitilan 10 x 10 senttimetrin laatoilla. 50-luvun ruokapöytä ja vanhat koulutuolit kruunaavat kodikkaan tyylin.

3. Metsästä aidot vanhat kaapit vaikka nettikirpparilta

Vaalea puutaso on lämmin yhdistelmä vihreiden kaapistojen kanssa.

Omakotitalon keittiössä on 1950-luvun tunnelmaa. Alakaapistot on teetetty puusepällä ja yläkaapit pelastettu naapuritalosta remontin alta. Kahden erikorkuisen yläkaapiston yhdistelmä antaa keittiölle persoonallisen ilmeen. Samankaltainen vihreä maalisävy on Tikkurilan J376.

4. Heittäydy kokeelliseksi

Räsymatto ja vanhat koulutuolit sopivat retotyyliseen keittiöön.

Tässä keittiössä on kiinnostavia materiaaliyhdistelmiä ja itse tehtyjä kalusteita. Alakaapit ovat muovikomposiittia. Yläkaappi on tehty vanhasta kirpputorilta ostetusta senkistä. Taustaseinän vaalean vihreä sävy sekä kaapistojen lankavetimet ja seinäkello korostavat keittiön retrotyyliä.

5. Retroile modernilla tavalla

Mustaksi maalatut puuvetimet korostavat kaapiston muotoja.

Tämän pienen keittiön erikoisuus on yläkaappien viisto muoto. Sen avulla keittiöön saatiin lisää säilytystilaa. Kaapiston toteutti puuseppä. Takaseinä on itse tasoitettu ja rapattu, samoin betoninen työtaso on asukkaiden itse valama.

50-luvun keittiön tyyli

  • Kaapistoissa suosittiin yksinkertaisia linjoja.
  • Kaapistojen materiaalina käytettiin täyspuista kimpilevyä sekä vaneria.
  • Keittiökaappien ovet maalattiin valkoisiksi tai murretuilla, vaaleilla sävyillä.
  • Kaapistoissa saattoi olla kiinteitä lasisia ruoka-aineiden säilytysastioita.
  • Vetimissä suosittiin yksinkertaisia lankavetimiä tai puulistaa, jossa oli sormiura.
  • Kaapistojen väliin jäävä seinä laatoitettiin neliömäisillä keramiikkalaatoilla, joissa suosituin väri oli valkoinen.
  • Valoa työskentelyyn antoivat maitolasiset kupuvalaisimet.
  • Jääkaapit alkoivat vähitellen yleistyä kodeissa. Muodoiltaan ne olivat pyöristettyjä.
  • Liesituuletinta ei yleensä ollut vaan ruoan käryt kulkeutuivat ulos ilmastointihormin kautta.
  • 1950-luvun värejä nykyisissä värikartoissa: V392, K494, K491, X425.

3 kommenttia