Meidän Talo

50-luvun keittiö: ajaton tehonurkkaus



50-luvun keittiö: ajaton tehonurkkaus

1950-luvulla keittiö oli äidin teholaboratorio, jossa hän valmisti nopeasti ruoan perheelleen. Keittiön ilme oli yksinkertainen ja ajaton.
Teksti Anna-Kaisa Huusko
Kuvat Joonas Vuorinen, valmistajat, Ilona Savitie

Keittiökaapistot valmistettiin vielä 1950-luvulla pääosin mittatilaustyönä, mutta teollinen sarjavalmistus yleistyi vähitellen vuosikymmenen kuluessa. Enso Gutzeit oli yksi keskeistä keittiövalmistajista, yhtiön mainoskuva vuodelta 1959.

50-luvun keittiön tyyli

  • Kaapistoissa suosittiin yksinkertaisia linjoja.
  • Kaapistojen materiaalina käytettiin täyspuista kimpilevyä sekä vaneria.
  • Keittiökaappien ovet maalattiin valkoisiksi tai murretuilla, vaaleilla sävyillä.
  • Kaapistoissa saattoi olla kiinteitä lasisia ruoka-aineiden säilytysastioita.
  • Vetimissä suosittiin yksinkertaisia lankavetimiä tai puulistaa, jossa oli sormiura.
  • Kaapistojen väliin jäävä seinä laatoitettiin neliömäisillä keramiikkalaatoilla, joissa suosituin väri oli valkoinen.
  • Valoa työskentelyyn antoivat maitolasiset kupuvalaisimet.
  • Jääkaapit alkoivat vähitellen yleistyä kodeissa. Muodoiltaan ne olivat pyöristettyjä.
  • Liesituuletinta ei yleensä ollut vaan ruoan käryt kulkeutuivat ulos ilmastointihormin kautta.
  • 1950-luvun värejä nykyisissä värikartoissa: V392, K494, K491, X425.
Erikoisuus: kuivauskaappi. Suomalaiskeksinöstä tuli keittiön vakiovaruste 1950-luvulla. Hienopuusepänliike Koivusipilä valmistaa retrohenkisiä, täyspuisia keittiökalusteita mittojen mukaan.
Julkaistu: 11.9.2014