
Viisaasti varusteltu keittiö on hyvä alku onnistuneeseen ruoanlaittoon. Tavarataivaamme johdattelee valitsemaan keittiöösi perustyövälineet, joissa hinta ja laatu ovat kohdallaan. Kaikkia erityisvälineitä et tarvitse, vaan lähde liikkeelle muutamista perusvälineistä ja laajenna välineistöäsi pikkuhiljaa kokemuksen karttuessa.
Kunnon keittiövälineet säilyvät hyvinä läpi vuosien, joten voit löytää osan välineistä jopa käytettyinä esimerkiksi kirpputoreilta tai erilaisista osto- ja myyntiliikkeistä. Ostaessasi suosi laatua, sillä vaikka se yleensä maksaa enemmän, se myös kestää pitempään. Älä anna sanojen alennus tai tarjous hämätä itseäsi, vaan ota selvää yleisestä hintatasosta.
Puuta, muovia vai metallia
Myynnissä on puisia, muovisia ja metallisia keittiövälineitä, sekä näiden erilaisia yhdistelmiä. Materiaaleina ne eroavat toisistaan jonkin verran. Puiset työvälineet on hyvä kostuttaa ennen käyttöä ja pestä heti käytön jälkeen. Voimakkaat värit (mm. punajuuri, mustikka) tarttuvat niihin helposti, mutta muuten ne kestävät hyvin kulutusta. Muovisien työvälineiden hyvä puoli on, että ne ovat helppoja pitää ja puhdistaa, vaikkakin ne voivat sulaa kovassa kuumuudessa. Metalliset välineet taas ovat kestäviä ja näyttäviä, mutta niillä voit helposti naarmuttaa pinnoitettuja astioita, toisin kuin muovisilla ja puisilla välineillä.
Vetolaatikon täytteet
Keittiön pienten työvälineiden, eli vispilöiden, kauhojen ja lastojen, valitseminen ei ole vaikeaa, kun pitää mielessä muutaman asian. Eli ennen ostamista mieti valmiiksi työvälineiden materiaalit ja tarvitsemasi koot sekä tarkista myös välineiden konepestävyys. Seuraavassa listassa on lueteltu vetolaatikkoon tarvitsemasi perusvälineet.
Kauha
Valitse noin parin desin vetoinen muovinen tai metallinen kauha.
Keittiösakset
Tarkista käsituntuma. Valitse riittävän isot, puristusvoimaltaan riittävät, teräväpäiset sakset. Niillä avaat ja perkaat helposti esimerkiksi kaloja. Makuasia on haluatko leikkuri vai tavallisen saksimallin. Teroita sakset tasaisin väliajoin esimerkiksi suutarilla.
Mittalusikkasarja
Tarvitset setin, jossa on desin, puolen desin, ruokalusikan, teelusikan ja maustelusikan vetomitat.
Nuolija
Valitse tarpeeksi taipuisa, kumi- tai silikonipäinen lasta, jolla saat puhdistettua valmistusastiat tarkasti. Huomaa, etteivät kaikki kumilastat kestä hyvin kuumaa.
Paistinlasta
Huomioi valinnassa, että lasta on tarpeeksi leveä ja taivutettu, päästään pyöristetty ja kärjestään taipuisa. Taivutetulla lastalla käännät helposti esimerkiksi pihvit. Puiset ja muoviset lastat soveltuvat pinnoitetuille pannupinnoille. Suoran lastan tilalla voit käyttää ruokailuveistä.
Puuhaarukka
Valitse haarukka, jossa on neljä tai viisi piikkiä, sekä sileä hyvin hiottu pinta. Puhdistaminen helpottuu jos myös piikkien tyvet ovat pyöristetyt.
Sivellin
Valitse suti, jossa harjakset ovat riittävän tiheät ja hyvin kiinnitetyt. Muoviharjakset sulavat helposti, mutta silikonisivellin kestää hyvin kuumuutta ja kulutusta.
Tölkin-, korkin- ja pullonavaimet
Perusvälineistö riittää hyvin kotitarpeiksi. Voit myös tutkia erilaisia yhdistelmävälineitä, tosin niiden hinnat ovat yleensä moninkertaiset.
Vispilä
Valitse mieltymystesi mukaan metallinen tai muovinen pallo- tai kierrevatkain. Tarkista, että vatkain on riittävän suuri ja taipuisa, jotta se ulottuu myös kattiloiden uurteisiin. Valitse kierrevatkain, joka on yksikierteinen, suhteellisen harva ja jonka vatkaimen kierreosa on irrotettavissa puhdistusta varten.
Hyvässä pallovatkaimessa taas on tukeva kahva ja sen kärkiosan langat ovat ilmavasti irrallaan toisistaan ja helposti liikuteltavissa. Halvimmillaan nämä perusvälineet saat uutena noin 10 eurolla.
Täydennä varustusta tarvittaessa näillä: reikäkauha, lihanuija, juustohöylä, suppilo, valkosipulinpuristin, munaleikkuri, munakello, paistolämpömittari, kaulin, pihdit ja sitruspuserrin. Säästä laatikkotilaa ja sijoita usein käyttämäsi pienet keittiötyövälineet roikkumaan koukuista metallitankoon työskentelypisteen läheisyyteen.