Pimeästä kopista tyylikkääksi avokeittiöksi – ruokaharrastajan keittiökomero sai laajennuksessa kaivattua työtilaa
Rakenna ja remontoi
Pimeästä kopista tyylikkääksi avokeittiöksi – ruokaharrastajan keittiökomero sai laajennuksessa kaivattua työtilaa
Helsinkiläisen Oskari Mattilan pieni keittokomero koki remontissa täydellisen muutoksen. Tila avartui osaksi olohuonetta, ja samalla saatiin rutkasti lisää toiminnallisuutta ja katseen kestävät pinnat.
Julkaistu 11.9.2019
Meidän Talo

Miten modernisoida mahdollisimman fiksusti huonokuntoinen kerrostalokaksio? Tätä pohti Oskari Mattila helsinkiläiskaksion näytössä keväällä 2017.

Surulliseen kuntoon päässyt olohuoneen, makuuhuoneen ja pienen keittokomeron kokonaisuus osoittautui pohdinnan jälkeen juuri sopivaksi Oskarin tarpeisiin.

Ennen remonttia olohuone ja keittiö olivat erillisiä tiloja. Kulku keittokomeroon oli sekä eteisestä että olohuoneen nurkasta pienen välikön kautta. Remontissa purettiin kokonaan keittiön eteisestä ja olohuoneesta erottaneet väliseinät. Vanha seinän kohta jäi lattiassa uuden altaan kohdalle.
Keittiö oli remontoitu edellisen kerran 1970-luvulla. Jääkaappi oli ahdettu eteisen ja keittiön väliin jääneeseen pieneen tilaan.

Mitä haluttiin?

Kauppojen jälkeen alkoi remontin suunnittelu, johon Oskari pyysi avukseen suunnittelija Christel Björkqvistin. Alusta lähtien oli selvää, että vanhassa keittokomerossa ei ollut mitään säilyttämisen arvoista. Kulahtaneet 1970-luvun keittiönkaapit olisivat parhaimmillaan siirtolavalla. Pieni ja pimeä keittokomero olisi mahdollista laajentaa osaksi olohuonetta kaatamalla väliseinä. Näin kotiin saataisiin lisää avaruutta ja toiminnallisuutta.

Vesipiste siirrettiin uudelle paikalle. Musta hana ja allas luovat kontrastia. Hana on Lapetekin Lino 40-A ja allas Stalan Combo. Keittiön seinät on maalattu Tikkurilan Lujamaalilla. Tasoon upotetusta minimalistisesta pistorasiasta näkyy vain pyöreä metallinen pääty, kun se ei ole käytössä. Savo Twist Around -pistorasia nousee käytettäessä tasosta ylös.
Kattoon kiinnitetty ilmava metallihylly toimii eleettömänä tilanjakajana.
Metallia ja lasia yhdistävä hyllykkö tuo keittiöön teollista tunnelmaa. Hyllykkö on valmistettu mittojen mukaan metallipajalla.

Mitä tehtiin?

Remontti alkoi purkurytinällä. Seinien ja kattojen pinnat tasoitettiin ja osittain levytettiin. Sähkö- ja putkivedot uusittiin. Vesipiste siirrettiin uudelle paikalle. Lautalattia sai pintaansa uuden maalikerroksen. Mustaa ja valkoista yhdistävä keittiö haluttiin häivyttää taka-alalle olohuoneesta katsottaessa. Tähän päästiin laskemalla keittiön kattoa ja kiinnittämällä siihen ilmava metallihyllykkö, josta katse vaeltaa läpi. Keittiön yläkaappien ovien sävyksi valittiin kiiltävä valkoinen, jolloin ne sekä uppoavat saman väriseen valkoiseen taustaseinäänsä että heijastavat niitä vastapäätä olevan ikkunan valoa.

Olohuone ja keittiö ovat remontin jälkeen yhtä tilaa. Kompaktiin tilaa ei olisi mahtunut erillistä ruokapöytää. Keittiön rajaa olohuoneesta saareke ja sen yllä oleva kevyt avohyllykkö. Keittiö on Ideal Keittiöiden mallistosta.

Mitä saatiin?

Remontissa uudistettiin koko asunto. Suurimman muutoksen kokivat olohuone ja keittiö. Christelin ideana oli toiminnoiltaan tehokas u-keittiö. Suunnittelija sijoitti korkeat kodinkoneet sekä pääosan astiasäilytyksestä siistiin blokkiin u-keittiön kylkeen. Kokonaisuuden juju oli iso, olohuoneen puolelle avautuva saareke ja sen yläpuolelle tuleva ilmava avohyllykkö. Saareke olisi ruoanlaittoa harrastavalle Oskarille sekä ruoanvalmistuspiste että ruokapöytä. Taso toimisi pienen kodin monitoimipöytänä. Ratkaisulla saatiin runsaasti kaivattua työtilaa keittiöön.

Ruoanlaittoa harrastavalle Oskari Mattilalle on tärkeää, että keittiö on toimiva ja viihtyisä. Vasta remontoidun keittiön väripaletti on selkeä: mustaa, valkoista ja harmaata. Tummat alakaapit antavat keittiölle jämäkkyyttä. Keittiöntasot ovat laminaattia. Alaslaskettuun kattoon on upotettu valospotit.

Mitä remontti maksoi?

  • keittiönkaapit ja tasot 6000 e
  • keittiönkoneet (liesi, jääkaappipakastin, uunit, liesitaso, liesituuletin, tiskikone) 3000 e
  • tasoitteet, maalit ja levymateriaalit 2500 e
  • sähkö- ja putkityöt 6000 e
  • hana ja allas 350 e
  • valaistus 1000 e
  • kattohyllykkö 500 e
  • karkaistut lasihyllyt 150 e

Yhteensä 19 500 euroa.

1 kommentti