Keittiöjätteet kiertoon ja hyötykäyttöön – tuloksena omaa multaa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Biolan
Keittiöjätteet kiertoon ja hyötykäyttöön – tuloksena omaa multaa
Kompostointi on paitsi palkitsevaa, mutta myös ekologista ja se säästää rahaa, kun itse tekemän mullan voi taas hyötykäyttää omassa puutarhassa.

Keittiöjätteiden kompostointi sujuu vaivattomasti, kun valitset sopivat menetelmät. Lämpö- ja puutarhakompostori sekä bokashi tukevat toisiaan ja auttavat elävöittämään mullan muhevaksi ja elinvoimaiseksi.

Lämpökompostori – biojätteet hyötykäyttöön tehokkaasti

Hyvällä lämpöeristyksellä ja ilmanvaihdolla varustettu lämpökompostori on vaivaton ja nopea tapa kierrättää keittiöjätteet puutarhan hyödyksi.

Kompostointia helpottaa ja tehostaa laadukas kuivike, joka tuo massaan ilmavuutta ja imee kosteutta. Lisätehoa tuo Biolanin Tehokuivikkeessa oleva biohiili, joka sitoo ravinteita ja hyödyttää jätteitä hajottavaa pieneliöstöä.

Kun käyttöönottovaiheessa kuiviketta lisää kerroksen jo kompostorin pohjalle, hajuhaitat vähenevät ja astian puhdistaminen helpottuu.

Pidä komposti ilmavana ja jouduta maatumista

 • Biojäte saattaa olla tiivistä ja kosteaa, joten kompostista tulee helposti liian märkä ja tiivis.
 • Erottele ja hajota paakut, kun tyhjennät bioastian. Sirottele päälle kuiviketta noin kolmannes jätteen määrästä. Lämpökompostorissa massaa ei tarvitse kääntää, kevyt pinnan möyhintä riittää. Möyhintä tuo massan sekaan happea, mikä tehostaa ja piristää yleensä kompostointia.
 • Jos olet epävarma sopivasta kosteudesta, kaiva noin 30 sentin syvyydestä kourallinen kompostia ja purista sitä nyrkissä. Kuivikkeen määrä on ollut oikea, jos saat tiristettyä massasta muutaman pisaran vettä. Jos komposti on liian märkää, sekoita sen joukkoon lisää kuiviketta.
 • Älä vähennä kuivikkeen määrää, jos säiliö alkaa täyttyä talvella. Hyödynnä sen sijaan biohiiltä sisältävää kuiviketta. Myös talvella kompostoria kannattaa tyhjentää kun se täyttyy. Silloin vanha, jo jäähtynyt massa otetaan pois alakautta, kompostoriin tulee tilaa ja toiminta vilkastuu.

Hyödynnä lämpökompostoria myös puutarhajätteellä

Myös puutarhasta kertyy jätettä, jolle lämpökompostori on omiaan. Pienellä pihalla lämpökompostoriin mahtuvat myös puutarhajätteet.

Rotille kelpaavaa ainesta, kuten esimerkiksi muumiotautisia omenoita ja huonoja porkkanoita, tulee käsitellä ruokajätteiden tavoin. Lämpökompostorissa voi hävittää myös puutarhajätettä, esim. syötäväksi kelpaamattomia hedelmiä. Puutarhajätteen lisäksi säiliöön pitää laittaa myös monipuolisesti muita jätteitä ja kuiviketta.

Rikkaruohot ja sairaat kasvinosat tuhoutuvat lämpökompostorin lämpimässä ytimessä varmemmin kuin puutarhakompostissa. Hävitä kuitenkin möhöjuuriset kaalikasvit, ruttoiset perunat sekä pahkahomeiset vihannekset ja kukat sekajätteen mukana.

Puutarhakompostori – jälkikompostointi helpoksi

Puutarhakompostori on jämpti tapa jälkikompostoida lämpökompostorin tuotos. Voit lisätä sinne aineksia samaa tahtia kuin niitä kertyy säiliöstä ja puutarhasta.

Maatumista jouduttavat monipuoliset ainekset ja sopiva kosteus, joihin kannattaa kiinnittää huomiota jo täyttämisen aikana. Esimerkiksi vähän typpeä sisältävät puiden lehdet ovat hyvä lisä keittiö- ja huussijätteen jälkikompostoinnissa.

Kompostorissa maatuva aines on suojassa niin tuulen kuivattavalta vaikutukselta kuin sadeveden huuhtelultakin. Se auttaa pitämään massan sopivan kosteana ja vähentää ravinteiden huuhtoutumista. Sen sijaan harvassa kompostikehikossa varsinkin reunat kuivuvat herkästi, jolloin jäte maatuu epätasaisesti.

Pohjaverkolla varustettu säiliö sopii myös fermentoituneen bokashin jälkikompostointiin.

Elävöitä maata puolikypsällä kompostilla

 • Puolikypsässä kompostissa mikrobisto toimii vilkkaasti, joten se tuo maahan elävyyttä. Keittiökomposti on yleensä puolikypsää 1–2 kuukauden jälkikompostoinnin jälkeen. Aines on puolikypsää, kun osan jätteistä voi vielä tunnistaa. Lisäksi massan lämpötila on lähellä ulkolämpötilaa, eikä juurikaan kohoa kääntäessä.
 • Levitä puolikypsää kompostia touko–kesäkuussa 5–15 sentin katekerrokseksi esimerkiksi perennoille ja pensaille. Voit sekoittaa sitä myös maan pintakerrokseen. Koko kasvualustaan maatumistaan jatkavaa ainesta ei kuitenkaan kannata kääntää, sillä se voi haitata viljelykasvien juuristoa.
 • Aines sopii myös lavan, viljelylaatikon ja kohopenkin pohjalle. Laita alimmaksi kerros ilmavaa, karkeaa ainesta, kuten oksia tai perennojen varsia. Voit perustaa viljelmän keväällä tai syksyllä.

Bokashi – kasvuvoimaa hyödyllisistä mikrobeista

Alun perin japanilainen menetelmä bokashi on paljon enemmän kuin keino hankkiutua eroon biojätteistä. Sen avulla voidaan lisää maahan ravinteita ja hyödyllistä mikrobistoa, mikä palkitsee kukoistavana kasvuna. Menetelmä vaatii ilmatiiviin ja mieluiten hanallisen bokashiastian sekä EM-mikrobeita.

Fermentointiin perustuva bokashointi sopii useimmille kasviharrastajille, sillä siistin astian voi sijoittaa vaikkapa keittiöön. Myös jätteen jälkikompostoinnille pitää järjestyä paikka, kuten esimerkiksi pohjaritilällä varustettu puutarhakompostori tai eläimiltä suojattu laatikko. Pienen määrän käsittely onnistuu myös parvekkeella ja pienellä pihalla.

Bokashi on hyvä pari myös lämpökompostorille, jonne sujahtaa nopeasti suuri määrä keittiöjätettä. Bokashin etuna on nopeus; sen avulla teet jopa viidessä viikossa muhevan multasatsin, joka käy kaikille kasveille lannoitteeksi ja maanparannukseen.

Lisäksi saat valutettua hanasta ravinteikasta ja elävää suotonestettä, joka sopii kaikkien kasvien lannoittamiseen, kunhan sen laimentaa vedellä 1:100. Bokashinesteen ravinnepitoisuus riippuu aineksista. Yleensä nesteessä typpeä on kuitenkin vähän, joten nestettä voi käyttää vielä syyspuolellakin lisävoimaa kaipaaville kasveille.

Näin saat käyttövalmista bokashimultaa nopeasti

 • Täyttyneen säiliön fermentoitumisvaihe ja aineksen jälkikompostointi kestävät molemmat 2–4 viikkoa. Voit siis jouduttaa keittiöjätteiden maatumista jopa kuukaudella, kun saat molemmat vaiheet toimimaan tehokkaasti.
 • Laita säiliöön vain nopeasti hajoavia kasvijätteitä. Kippaa sen sijaan sitkeät ja hitaasti maatuvat biojätteet, kuten sitrushedelmien ja avokadojen kuoret, hedelmien kivet ja paljon proteiinejä sisältävät eläinperäiset jätteet pikakompostoriin. Myös hiivaa ja etikkaa sisältävä ruokajäte kannattaa laittaa pikakompostoriin.
 • Pilko jäte pieneksi ja tiivistä se kunnolla, jotta mikrobit pääsevät nopeasti pureutumaan aineksen kimppuun.
 • Annostele rouhetta ohjeen mukaan ja lisää jätettä vain kerran päivässä suositeltava määrä.
 • Älä kaada säiliöön nesteitä. Liiallinen märkyys ja siitä seuraava hajuhaitta on tavallisin ongelma bokashoinnissa. Valuta säiliön hanasta muutaman päivän välein suotonestettä.
 • Anna täyttyneen astian seisoa huoneenlämmössä vähintään pari viikkoa, kunnes jäte on tummunut.
 • Sekoita fermentoitunut aines käytettyyn multaan, jossa on jo valmiina jätteiden hajoamista jouduttavaa mikrobistoa. Multaa pitää olla vähintään sama määrä kuin ruokajätettä. Käytä multa maanparannukseen ja lannoittamiseen, kun keittiöjäte ei enää erotu joukosta.

Julkaistu: 2.6.2020
Kommentoi »