Kompostoi keittiö- ja puutarhajätteet hyötykäyttöön – saat ravinteikasta multaa pihaasi!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Biolan
Kompostoi keittiö- ja puutarhajätteet hyötykäyttöön – saat ravinteikasta multaa pihaasi!
Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Säästät kompostoinnilla myös rahaa, kun voit säästää jätekuljetuskustannuksissa ja hyödyntää itse tekemäsi mullan omassa puutarhassa. Paras aika aloittaa kompostointi on juuri nyt!
Julkaistu: 2.6.2020

Biojätettä ei ole saanut päätyä kaatopaikoille enää vuoden 2016 alusta. Biojäte mätänee ja tuottaa metaania, joka on yksi haitallisimmista kasvihuonekaasuista. Sekajätteen joukossa biojäte päätyy yleensä polttoon ja märkä biojäte vaikeuttaa polttoprosessia. Kompostoimalla voidaan vähentää myös polttolaitoksiin kuljetettavaa huonosti palavan jätteen määrää.

Kun kompostoit keittiö- ja puutarhajätteet, autat luontoa, kun järjestät hajottaville pieneliöille hyvät toimintaolosuhteet. Lämpökompostorissa voit kompostoida keittiön biojätteet vuoden ympäri. Puutarhajätteen kompostointiin riittää eristämätön puutarhakompostori.

Kun biojäte kompostoidaan, vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, lämpöä ja vesihöyryä. Kompostointiprosessin lopputuotteena syntyy ravinteikasta kompostimultaa.

Näin kompostoit keittiöjätteet oikeaoppisesti

Hyvällä lämpöeristyksellä ja ilmanvaihdolla varustettu lämpökompostori on vaivaton ja nopea tapa kierrättää keittiöjätteet puutarhan hyödyksi. Jätettä kannattaa viedä kompostiin muutaman kerran viikossa. Jätettä voi viedä vähänkin kerrallaan, sillä se auttaa ylläpitämään prosessia kylminä vuodenaikoina.

Biolan Pikakompostori 220eco sopii ympärivuotiseen kompostointiin.

Kompostointia helpottaa ja tehostaa laadukas kuivike, joka tuo massaan ilmavuutta ja imee kosteutta. Kun lisäät jo käyttöönottovaiheessa kuiviketta kerroksen kompostorin pohjalle, hajuhaitat vähenevät ja astian puhdistaminen helpottuu.

Kompostointia vauhdittaa Komposti- ja huussikuivike, ja lisää tehoa saa Tehokuivikkeella. Biolanin Tehokuivikkeessa on biohiiltä, joka sitoo kosteutta ja hyödyttää jätteitä hajottavaa pieneliöstöä.

Jos kompostia pitää talven jälkeen hieman herätellä, kannattaa käyttää Kompostiherätettä.

Kompostointia kannattaa harrastaa myös mökillä. Biolan teki viime vuonna kyselyn mökkiläisten kompostointi-innosta, ja se paljasti, että mökillä otetaan myös jätteiden lajittelulomaa. Moni heittää mökillä keittiön biojätteet sekajätteeseen tai vie ne kotiin. Se ei kuitenkaan ole sallittua: vuonna 2011 säädetty jätelaki edellyttää kaikkia asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjä liittymään kunnan järjestämään jätehuoltoon. Mökin biojäteongelmista pääsee eroon kompostorilla tai kompostoivalla kuivakäymälällä.

Huonoin vaihtoehto mökillä on heittää ruokajätteet tunkiolle, joka houkuttelee rottia.

Pidä komposti ilmavana ja jouduta maatumista

• Biojäte voi olla tiivistä ja kosteaa, joten kompostista tulee helposti liian märkä ja tiivis. Siksi tarvitaan kuiviketta.

• Erottele ja hajota paakut, kun tyhjennät bioastian. Sirottele päälle kuiviketta noin kolmannes jätteen määrästä. Lämpökompostorissa massaa ei tarvitse kääntää, kevyt pinnan möyhintä riittää. Möyhintä tuo massan sekaan happea, mikä tehostaa ja piristää yleensä kompostointia.

• Jos olet epävarma sopivasta kosteudesta, kaiva noin 30 sentin syvyydestä kourallinen kompostia ja purista sitä nyrkissä. Kuivikkeen määrä on ollut oikea, jos saat tiristettyä massasta muutaman pisaran vettä. Jos komposti on liian märkää, sekoita sen joukkoon lisää kuiviketta.

• Älä vähennä kuivikkeen määrää, jos säiliö alkaa täyttyä talvella. Hyödynnä sen sijaan biohiiltä sisältävää kuiviketta. Myös talvella kompostoria kannattaa tyhjentää kun se täyttyy. Silloin vanha, jo jäähtynyt massa otetaan pois alakautta, kompostoriin tulee tilaa ja toiminta vilkastuu.

• Kompostori tyhjennetään alaluukun kautta, ja massaa poistetaan alaluukun korkeuden verran. Säiliötä kannattaa tyhjentää myös talvisin. Jos kompostori alkaa täyttyä ja lämpötilat laskevat, tyhjennys tehostaa toimintaa, kun valmis alimpana oleva, jo jäähtynyt massa poistetaan.

Puutarhakompostori pitää kompostin lämpimänä

Pihalta kertyy paljon kuivia lehtiä, naatteja, ruohosilppua ja muuta puutarhajätettä, joka kannattaa kompostoida omalla tontilla mullaksi. Puutarhakompostin rakentaminen aloitetaan laittamalla kompostin pohjalle haketta, silputtuja oksia, kuoriketta tai pieniä risuja. Näin turvataan kompostin ilmansaanti.

Komposti kannattaa kasata kerroksittain: laita vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Typpeä puutarhakompostiin tulee naateista, rikkakasveista tai ruohonleikkuujätteestä.

Puutarhakompostia kannattaa herätellä keväisin Kompostiherätteellä tai kanankakkakikkareille.

Kompostorissa maatuva aines on suojassa kuivattavalta tuulelta.

Puutarhakompostorissa massa pysyy sopivan kosteana eivätkä ravinteet huuhtoudu pois.

Harvassa kompostikehikossa, esimerkiksi kuormalavoista tai metalliverkosta tehdyssä kehikossa, reunoilla oleva aines pääsee kuivumaan helposti ja siksi jäte maatuu epätasaisesti.

Kompostointi onnistuu toki vaikka lautakehikossa tai kasassa, mutta pieneliöiden, kuten sädesienten ja bakteerien tuottama lämpö säilyy puutarhakompostorissa paremmin ja jätteet hajoavat nopeammin. Esteetikolle sopii Kivi-kompostori, joka on myös ilo silmälle.

Kosteuta puutarhakompostia maltillisesti

• Kun muistat aika ajoin ja maltillisesti kastella puutarhakompostia, varmistat, että se pysyy sopivan kosteana. Kuiva jäte ei nimittäin lahoa ja liika kosteus taas estää ilmankierron kompostissa.

• Puutarhakompostin kosteuteen pätee sama sääntö kuin keittiöjätteen kompostiin: jos kuopaiset kompostia hiukan syvemmältä nyrkillisen ja pystyt tiristämään siitä hiukan vettä, kosteus on juuri oikea.

• Käännä syksyllä koottu puutarhakomposti seuraavana keväänä. Näin se kypsyy tasaisesti.

• Puutarhajäte maatuu mullaksi vuodessa tai kahdessa. Kompostointia helpottaa, jos käytät kahta kompostoria: täytät toista kesän aikana ja annat toisen muhia ja tuottaa multaa rauhassa.

• Älä laita puutarhakompostiin tautisia kasvinosia tai tuholaisia. Laita ne mieluummin lämpökompostoriin, silppua ne ja peitä kompostimassaan. Näin niiden hajoaminen alkaa nopeasti.

• Jos haluat nopeuttaa kuivien lehtien ja kukkavarsien hajoamista, voit lisätä kompostiin pieneliöiden ravinteeksi Kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Etenkin sellainen materiaali, jossa ei lehtivihreää ole, vaatii lisäravinteita kompostoituakseen.

Bokashilla saat puutarhaasi kukoistavaa kasvua

Alun perin japanilainen menetelmä bokashi on paljon enemmän kuin keino hankkiutua eroon biojätteistä. Sen avulla voidaan lisää maahan ravinteita ja hyödyllistä mikrobistoa, mikä palkitsee kukoistavana kasvuna. Menetelmä vaatii ilmatiiviin ja mieluiten hanallisen bokashiastian sekä EM-mikrobeita.

Fermentointiin perustuva bokashointi sopii useimmille kasviharrastajille, sillä pieneen tilan mahtuvan siistin astian voi sijoittaa vaikkapa keittiöön. Myös jätteen jälkikompostoinnille pitää järjestyä paikka, kuten esimerkiksi pohjaritilällä varustettu puutarhakompostori tai eläimiltä suojattu laatikko. Pienen määrän käsittely onnistuu myös parvekkeella ja pienellä pihalla.

Bokashin etuna on nopeus; sen avulla teet jopa viidessä viikossa muhevan multasatsin, joka käy kaikille kasveille lannoitteeksi ja maanparannukseen.

Lisäksi saat valutettua hanasta ravinteikasta ja elävää suotonestettä, joka sopii kaikkien kasvien lannoittamiseen, kunhan sen laimentaa vedellä 1:100. Bokashinesteen ravinnepitoisuus riippuu aineksista. Yleensä nesteessä typpeä on kuitenkin vähän, joten nestettä voi käyttää vielä syyspuolellakin lisävoimaa kaipaaville kasveille.

Näin saat käyttövalmista bokashimultaa nopeasti

  • Täyttyneen säiliön fermentoitumisvaihe ja aineksen jälkikompostointi kestävät molemmat 2–4 viikkoa. Voit siis jouduttaa keittiöjätteiden maatumista jopa kuukaudella, kun saat molemmat vaiheet toimimaan tehokkaasti.
  • Laita säiliöön vain nopeasti hajoavia kasvijätteitä. Kippaa sen sijaan sitkeät ja hitaasti maatuvat biojätteet, kuten sitrushedelmien ja avokadojen kuoret, hedelmien kivet ja paljon proteiinejä sisältävät eläinperäiset jätteet pikakompostoriin. Myös hiivaa ja etikkaa sisältävä ruokajäte kannattaa laittaa pikakompostoriin.
  • Pilko jäte pieneksi ja tiivistä se kunnolla, jotta mikrobit pääsevät nopeasti pureutumaan aineksen kimppuun.
  • Bokashirouhe on bokashi-astiassa tapahtuvaan biojätteiden fermentoimiseen käytettävä mikrobi- ja kuivikeseos. Annostele rouhetta ohjeen mukaan ja lisää jätettä vain kerran päivässä suositeltava määrä.
  • Älä kaada säiliöön nesteitä. Liiallinen märkyys ja siitä seuraava hajuhaitta on tavallisin ongelma bokashoinnissa. Valuta säiliön hanasta muutaman päivän välein suotonestettä.
  • Anna täyttyneen astian seisoa huoneenlämmössä vähintään pari viikkoa, kunnes jäte on tummunut.
  • Sekoita fermentoitunut aines käytettyyn multaan, jossa on jo valmiina jätteiden hajoamista jouduttavaa mikrobistoa. Multaa pitää olla vähintään sama määrä kuin ruokajätettä. Käytä multa maanparannukseen ja lannoittamiseen, kun keittiöjäte ei enää erotu joukosta.

Kommentoi »