Keijuovi hurmaa kesäisellä pihalla – askartele omasi helpolla ohjeellamme ja kutsu keijut kylään!
Tee itse
Keijuovi hurmaa kesäisellä pihalla – askartele omasi helpolla ohjeellamme ja kutsu keijut kylään!
Tee keijuovi pihan kauneimpaan puuhun, kantoon tai ison kiven kulmaan kukkapenkkiin. Käytä rakennusmateriaaleina jätskitikkuja, risuja ja pihan kiviä. Voit askarrella pelkän oven tai rakentaa helpoilla ohjeillamme kokonaisen keijumaailman!
Julkaistu 31.5.2018
Meillä kotona

Keijuovi, tikkaat ja amppeli

Tarvikkeet

 • 3 leveää jäätelötikkua
 • 7 tavallista jäätelötikkua (voit käyttää kierrätettyjä jätskitikkuja tai ostaa niitä askartelukaupasta, esim. Sinelli, 4,50 e/pkt)
 • 2 kapeaa ja pitkää sekä 6 kapeaa ja lyhyttä tikkua tikkaisiin
 • puuliimaa
 • jämämaaleja ja sivellin (käytä vanhoja talomaaleja, askartelumaaleja, puuöljyjä, petsejä tai mitä tahansa sateenkestävää, mitä kotoa löytyy, ja sekoittele sävyt mieleisiksi)
 • kaksi 25 sentin pätkää rautalankaa
 • minikukkaruukun tai muutaman sentin pituisen pätkän rautalankaa ja pullonkorkin
 • 10 pientä naulaa ja vasaran
 • lyijykynän ja viivoittimen
 • vahvat sakset
 • korupihdit tai muut sirot pihdit, joissa on leikkuri

Näin keijuovi askarrellaan

Kokoa ovi.

 1. Sommittele viisi jätskitikkua vieri viereen oveksi siten, että niiden yläreunat muodostavat oven yläosan kolmiomaisen muodon. Piirrä tikkujen alaosaan viivoittimen avulla suora linja oven alareunaksi ja leikkaa tikuista saksilla merkitsemäsi pätkät pois. Liimaa tikut puuliimalla yhteen ja anna liiman kuivua.
 2. Aseta oven alareunan alle poikittainen jätskitikku ja merkitse sille leveys oven leveyden mukaan. Leikkaa alatikusta ylimääräiset pätkät saksilla pois ja liimaa tikku paikalleen.
 3. Liimaa tukitikku vinottain kaikkien tikkujen päälle, anna liiman kuivua ja maalaa keijuovi.
 4. Naulaa tukitikku paikalleen. Jos naulat ovat liian pitkiä, katkaise ne lyhyemmiksi pihtien leikkureilla. Leikkaa naulat vinoon, niin niiden kärki pysyy terävänä ja ne on helppo naputtaa puuhun. Tikut halkeavat helposti, joten naputtele naulat leikkuulaudan tai lehtipinon päällä kevyesti ja pikkuhiljaa, niin ne uppoavat tikkuihin rikkomatta niitä.

Väännä ovenkahva 25-senttisestä rautalankapätkästä.

 1. Taivuta langan toinen pää korupihtien avulla litistetyksi, noin 4,5 senttiseksi ovaaliksi siten, että rautalangan alkupää asettuu ovaalin keskikohtaan.
 2. Kieputa pidempää, rautalangan loppupäätä tiukasti litistetyn ovaalin päälle pihtien avulla, mutta jätä ovaalin molempiin päihin noin puoli senttiä vapaaksi, jolloin kahvalle muodostuu kiinnityssilmukat.
 3. Kun kahva on päällystetty rautalankakiertein, katkaise mahdollinen ylijäänyt rautalanka pois ja taivuta syntynyt pötkylä kahvan muotoiseksi pihtien avulla.
 4. Kiinnitä kahva silmukoista keijuoveen nauloilla.
Voit vaihtaa kaikki ohjeiden tikut kierrätettyihin jäätelötikkuihin tai koota kaiken pihalta löytyvistä risuista. Maalaaminenkaan ei ole välttämätöntä. Puunsävyiset yksityiskohdat saavat keijuoven mastoutumaan pihaan.

Tee ovenkarmit kolmesta leveästä tikusta.

 1. Katkaise yksi tikuista pituussuunnassa kahdeksi lyhyeksi tikuksi. Sommittele tikut oven alle sen muotoa mukaileviksi karmeiksi siten, että lyhyet, karmin yläosaan tulevat tikut tulevat sivujen pystytikkujen alle ja muodostavat kolmion kärjen oven yläosan muotoisesti.
 2. Piirrä tikkuihin viivoittimen avulla ne viistot liitoslinjat, jotka liimaat hetken päästä toisiinsa. Leikkaa ylimääräiset pätkät tikuista merkkiesi mukaan. Liimaa karmit kasaan ja maalaa ne.
 3. Liimaa keijuovi karmeihin.

Tee tikkaat.

 1. Sommittele kuusi lyhyttä tikkua poikittain pitkien tikkujen päälle tikkaiksi. Liimaa kasaan ja maalaa.
Puuliiman sijaan voit käyttää myös kuumaliimaa. Työskentely nopeutuu huomattavasti, mutta valitettavasti kuumaliiman kosteudensietokyky ei ole yhtä hyvä kuin puuliimalla.

Kasaa sisäänkäynti.

 1. Naputa karmit neljällä naulalla puuhun tai kantoon kiinni. Älä välitä, jos karmien liitokset vähän irvistelevät kaarevan rungon päällä. Rustiikkisuus kuuluu keijuiluun. Tarvittaessa voit paikkamaalailla keijuoven karmeja niiden kiinnittämisen jälkeen.
 2. Asettele pihakivistä tikkaiden alle tasanne ja niiden eteen kivetty pihapolku.
 3. Nosta tikkaat paikalleen. Voit myös naulata ne puuhun kiinni, jos haluat, että ne pysyvät kiinteästi paikallaan.

Taivuta amppelille pidike.

 1. Aloita amppelinpidikkeen tekeminen kuten ovenkahvankin.
 2. Kun olet taivuttanut rautalangan toisen pään litistetyksi ovaaliksi, pujota ovaalin toiseen taitokseen askartelukaupan miniämpäri tai tee kahvallinen ruukku esimerkiksi pullonkorkista ja rautalangasta.
 3. Jatka kieputtamalla rautalangan pitkä pää ovaalin päälle siten, että saat aikaan pötkylän, jonka toisessa päässä on vapaa pikkusilmukka ja toisessa päässä pitkä silmukka, jossa roikkuu kahvallinen kukkaruukku tai pikkuämpäri.
 4. Taivuta pötkö kaarevaksi amppelitelineeksi ja naulaa puuhun pikkusilmukasta ja pitkän silmukan juuresta.
 5. Asettele amppeliin pikkukukkia, jäkälää tai sammalta ja vaihda kasvit niiden lakastuttua tai etsi pihasta minitaimi, täytä ruukku mullalla ja istuta taimi multaan.

Keijuikkuna ja kukkalaatikko

Tarvikkeet

 • 8 kapeaa ja lyhyttä puutikkua
 • 1 tavallinen jäätelötikku
 • puuliimaa
 • maalia ja sivellin
 • 4 x 4 cm pala kangasta verhoksi
 • sakset
 • 22 cm pätkä rautalankaa
 • korupihdit, joissa on leikkuri
 • kaksi pientä naulaa ja vasara

Askartele keijuikkuna ja kukkalaatikko näin

Kasaa ikkuna.

 1. Liimaa neljästä lyhyestä ja kapeasta tikusta neliö kuten kuvassa ja maalaa se.
 2. Leikkaa kankaasta aavistuksen tikkuneliötä pienempi pala ja liimaa se ikkunan nurjalle puolelle verhoksi.

Kokoa kukkalaatikko.

 1. Mittaa tavallisesta jäätelötikusta kukkalaatikolle pohja. Mitan saat kapeista ja lyhyistä tikuista vähentämällä niiden pituudesta tikkujen kaarevat päät. Leikkaa pohja saksilla oikeaan mittaan. Leikkaa laatikon lyhyet sivut jäljelle jääneestä jäätelötikun pätkästä. Lyhyen sivun mitta on kahden kapean tikun leveys yhteensä.
 2. Liimaa lyhyet sivut puuliimalla pystyyn pohjan molempiin päihin.
 3. Kokoa laatikon pitkät sivut liimaamalla kaksi kapeaa tikkua vierekkäin yhteen.
 4. Liimaa pitkät sivut laatikon pohjaan ja lyhyisiin sivuihin kiinni. Anna liiman kuivua ja maalaa laatikko.

Taivuta kukkalaatikolle telineet.

 1. Leikkaa rautalankapätkä kahtia ja taivuta molemmat pätkät kahtia siten, että taite on kaareva, kuten kuvassa.
 2. Aseta rautalangan kaareva taitoskohta laatikon etureunaan, purista peukalolla kiinni ja taita kaksinkertainen pätkä laatikon muotoisesti sen takareunaan. Tee toiselle pätkälle samoin.
 3. Taivuta telineiden päät pihdeillä koukkumaisille taitoksille, joista voit ripustaa telineet ikkunankarmeihin.

Naulaa keijuikkuna parilla naulalla puuhun, aseta laatikon telineet ikkunalle, laske kukkalaatikko telineille ja täytä pikkukukilla, sammalella, jäkälällä tai mullalla, johon voit istuttaa minitaimia.

Miniterassi ja kaide

Tarvikkeet

 • 10–12 leveää jätskitikkua
 • 5 kapeaa ja pitkää tikkua
 • 17 kapeaa ja lyhyttä tikkua
 • sakset
 • puuliimaa
 • petsiä, puuöljyä, hiiltä tai teetä ja sivellin
 • maalia

Näin syntyy miniterassi ja kaide

Kasaa terassi.

 1. Leikkaa leveistä tikuista kaarevat päät pois.
 2. Sivele tikut tummiksi petsillä, puuöljyllä, hiilellä ja vedellä tai vahvalla teellä ja anna kuivua.
 3. Asettele leveät tikut vieri viereen oikea puoli alaspäin levyksi ja kiinnitä ne toisiinsa liimaamalla niihin kolme vaakasuuntaista tukipuuta pitkistä ja kapeista tikuista. Anna kuivua ja käännä oikeinpäin.

Pystytä kaide.

 1. Sommittele 17 kapeaa ja lyhyttä tikkua kahden ohuen ja pitkän tikun väliin tasaisin välimatkoin. Liimaa kiinni ja anna liiman kuivua.
 2. Maalaa kaide.

Asettele terassi pihapolun päähän paikalleen ja laske sen päälle pari kiveä painoksi. Asettele toinen kivistä siten, että saat kaiteen nojaamaan siihen. Jos haluat tehdä kiinteän aidan, liimaa aidan laitimmaisiin tikkuihin puolitetut grillitikut kiinni ja työnnä aita maahan kiinni.

Pihapenkki

Tarvikkeet

 • 9 jäätelötikkua
 • 2 kapeaa ja lyhyttä tikkua
 • sakset
 • puuliimaa
 • maalia ja sivellin

Askartele pihapenkki näin

 1. Kokoa ensin selkänoja. Aseta kaksi jäätelötikkua noin viiden sentin päähän toisistaan ja sommittele niiden väliin kolme jäätelötikkua vaakasuuntaan siten, että jätät pystytikkujen päähän sentin vapaata ennen ensimmäistä poikkipuuta. Liimaa tikut noin puolen sentin välein molempiin poikkipuihin kiinni. Anna liiman kuivua ja leikkaa pystytikkujen alaosien kaarevat päät tikuista pois.
 2. Kokoa istuintaso. Aseta kaksi kapeaa ja lyhyttä tikkua seitsemän sentin päähän toisistaan. Varmista, että tekemäsi selkänojan pystytikut, joista tulee penkin takajalat, mahtuvat juuri ja juuri näiden lyhyiden tikkujen väliin. Liimaa poikkipuiksi kolme jäätelötikkua samoin kuin selkänojaa tehdessäsi: ensin sentti vapaata, sitten tikut puolen sentin välein pitkittäisten tikkujen päälle. Anna liiman kuivua.
 3. Liimaa istuinosa selkänojaan ja takajalkoihin kiinni yhdeksänkymmenen asteen kulmassa. Anna liiman kuivua ja mittaa sitten takajalkojen pituutta vastaavat pätkät etujaloiksi yhdestä jätskitikusta. Leikkaa jalat, tasoita niiden päät ja liimaa kiinni istuinosan etureunaan samaan kohtaan, missä takajalat ovat istuintason takareunassa. Anna liiman kuivua.
 4. Maalaa penkki.

Luuta ja harava

Tarvikkeet

 • kaksi suorahkoa, noin 10 senttiä pitkää risua
 • paljon ihan ohuita risunpätkiä
 • puuliimaa
 • noin 1 m rautalankaa
 • korupihdit tai muut sirot pihdit, joissa on leikkuri
 • sakset

Näin syntyy luuta ja harava

Kasaa luuta.

 1. Tee vahvasta risusta luudanvarsi ja liimaa nippu pikkurisuja sen toisen pään ympärille.
 2. Leikkaa rautalangasta noin 12-senttinen pätkä, kiedo se tiukasti pihtien avulla liimauksen päälle tueksi ja litistä pihdeillä tiukaksi.
 3. Leikkaa pikkurisut tasaisiksi saksilla.

Tee harava.

 1. Tee vahvasta risusta haravalle varsi.
 2. Leikkaa rautalangasta 15 viiden sentin pätkää, kokoa ne nipuksi varren toisen pään yhdelle puolelle ja kiinnitä kietomalla niiden ympärille metristä jäänyt rautalanganpätkä napakasti (käytä pihtejä). Litistä kieputettu rautalanka pihdeillä tiukaksi.
 3. Taivuta haravan piikit kaareviksi ja viuhkamaisesti auki. Tee päihin pihdeillä pienet väkäset, jotka kääntyvät sisäänpäin.
Keijumaailma on jokaisen Littlest Pet Shopeilla leikkivän lapsen kesäunelma. Askarrelkaa lomalla yhdessä lasten kanssa minieläimille keijuoven ja terassin lisäksi muurattu kivigrilli, parveke, liukumäki tai vaikka kokonainen huvipuisto. Leikin astioina ja muina tilpehööreinä voi käyttää nukkekoteihin tarkoitettuja tarvikkeita.
Käytä pihasta löytyviä aarteita keijumaailman askartelemisessa. Tammenterhoista voit kaivertaa ruukkuja, terhojen kannoista saat astioita tai kannan pihavalolle. Terassin voi rakentaa puun sijaan litteistä kivistä. Risuaitojen, ovenkarmien, ikkunapokien ja tikkaiden liitokset voi tehdä puunkuoresta leikatuilla nauhoilla tai vaikka köynnösten varsilla.

Lisätietoa käytetyistä tarvikkeista

Muut tarvikkeet, paitsi tavalliset kierrätetyt jätskitikut ja risut Sinellistä: 50 kpl leveitä tikkuja, 200 kpl kapeita ja lyhyitä tikkuja ja 400 kpl kapeita ja lyhyitä tikkuja 4,50 e/pkt. Kukkalanka 15 e/50 m. Puuliima 3,20 e/100 ml. Miniämpärit 0,80 e/kpl ja kastelukannu, 1 e.

Tiedustelut: Sinelli, 020 778 0620, sinelli.fi.

Kommentoi »