Katri ja Jarkko nauttivat joulurauhasta satavuotiaassa Marjamäen torpassa: ”Joskus meistä tuntuu, että aika on mennyt taaksepäin”
Unelma todeksi
Katri ja Jarkko nauttivat joulurauhasta satavuotiaassa Marjamäen torpassa: ”Joskus meistä tuntuu, että aika on mennyt taaksepäin”
Pienessä punaisessa mökissä keskellä metsää lepattavat joulunaikaan kynttilät ja soivat vanhat, tutut joululaulut. Marjamäen torppa on Katrin ja Jarkon unelmien täyttymys.
16.11.2023
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Meidän Mökki

Lumiset puut kaartuvat punaiselle torpalle johtavan tien ylle. On pakkaspäivä Sastamalassa, ja pihaportille juoksee vastaan koira, joka vauhdilla kääntyessään pöläyttää ilmaan pilven puuterilunta. Pihan poikki astelee vastaan Jarkko Haapanen, torpan nykyinen isäntä. Torpan emäntä Katri on jo pihalla pitämässä tulia kivipaikalla.

Nykyhetki katoaa hetkeksi olemasta. Siltä pariskunnastakin usein tuntuu.

– Kuulostaa ehkä hassulta, mutta joskus meistä tuntuu, että aika on mennyt taaksepäin, Katri hymähtää.

Marjamäen torpaksi nimetty paikka päätyi Katrin ja Jarkon omistukseen neljä joulua sitten. Molemmat olivat väsyneet kiireiseen elämään, ja satavuotias torppa tarjosi mahdollisuuden hidastaa tahtia.

– Täällä käyttövesi nostetaan kaivosta pumppaamalla, ja saunalle kannamme pesuveden vanhasta arkkukaivosta. Ulkohuussi toimii mainiosti kovillakin pakkasilla, Jarkko kertoo.

Lintujen kauralyhteet koristellaan havutupsuilla, ja ulko-oven edusta saa omat kuusenoksat.
"Ensimmäisen kerran tulimme tänne pelkästään kurkkimaan. Yksi kurkistus takasi sydämen menetyksen. Tiesimme, että torppa on tehty meille, kiireettömille päiville", Katri muistelee.
Marjamäessä vietetään rauhallista joulua.

Torppa on rakennettu vuonna 1882. Jotta sen tarina voisi jatkua, nykyiset omistajat päättivät remontoida päärakennuksen kuntoon. He purkivat osan kammarista, pirtin puolen lattiaa ja kattoa sekä eteisen alapohjaa myöten. Myös hirsiä jouduttiin korjaamaan.

– Siihen otimme apuvoimiksi Suomen hirsiperinteen. Muutoin olemme itse olleet remonttivoimana, Jarkko kertoo ja Katri jatkaa:

– Päätimme opetella perinnerakentamisen salat, sillä täällä niille on aina tarvetta!

Remontissa Katri ja Jarkko oppivat tuntemaan torpan joka nurkan, kattorakenteet ja myös alapohjan talon alla kontatessaan. Katri myöntää, että remontin keskellä ei aina ollut helppoa. Välillä yllätykset ja suuri työmäärä saivat purskahtamaan itkuunkin.

– Mutta sen jälkeen tuli nauru ja tunne siitä, että on ainakin elossa.

Katrille ja Jarkolle syntyi vahva suhde rakennukseen, koska he sahasivat käsisahalla kaiken rakennukseen lisätyn puutavaran.

”Päätimme opetella perinnerakentamisen salat, sillä täällä niille on aina tarvetta”, Katri kertoo.

Pirtistä on muodostunut pariskunnan lempipaikka. Joulunajaksi kattovalaisin siirretään pois ja tilalle nostetaan kynttelikkö, joka koristellaan kuusenoksilla.

Marjamäen riisipuuro syödään kanelin ja kookossokerin kera, ja sekaan laitetaan tietysti manteli. Mantelin saaja saa esittää joululaulun.

Torpan jouluvalmistelut aloitetaan askartelemalla vanhojen kirjojen sivuista paperienkeleitä, jotka ripustetaan kuusenkoristeiksi.

Tänä vuonna Haapaset viettävät torpalla jo neljättä joulua. Liedellä porisee ”salaisella reseptillä” tehty riisipuuro, jonka sekaan laitetaan keittämisen loppuvaiheessa paksua kookoskermaa. Lieden alla pidetään tulta aamukahvihetkestä iltateehen saakka, ja joulun alla radiosta soivat kauneimmat joululaulut.

– Minulle rakkaimmat niistä ovat On hanget korkeat nietokset ja En etsi valtaa loistoa, Katri kertoo.

Pirtistä on muotoutunut Haapasten lempipaikka. Ikkunan edessä Katri huovuttaa ympäri vuoden tonttuja, jotka matkaavat uusiin koteihinsa ympäri Suomea. Taiteilija on varma siitä, että tonttuväellä on oma tahto, miltä ne tulevat näyttämään: jokainen on oma persoonansa.

Torppa on muutenkin tarinoita täynnä, ja joulun alla niiden voima vahvistuu. Katri kertoo, että esimerkiksi kaadettavaksi pääsevä kuusi saa tiedon joulukuusen virasta jo hyvissä ajoin.

– Uskomme, että pysymme tällä tavoin hyvissä väleissä metsän väen kanssa, Katri kertoo.

Pirtin sivustalevitettävä sohva siirtyi talokaupan mukana uusille omistajilleen ja tarjoaa paikan päiväunille. Ensimmäisenä paikalla on Tytti.

Suomenlapinkoira Tytti herkuttelee jouluna taateleilla. Taatelien lisäksi se pitää pirtin lattian rahkamaalin mausta. Siksi lattia on tarkoitus uusia pian.

Takkatulen lämpö ja tulen ritinä kuuluvat talvi-iltoihin.

Katri tekee joka joulu tuoksun vuoksi neilikka-appelsiineja. Niistä leviävä tuoksu täyttää koko pirtin.

JOulusaunassa Katri ja Jarkko käyvät jo aatonaaton iltana. Kun he sitten heräävät jouluaattoon, ensimmäisenä laitetaan hellan alle valkea ja riisipuuro hautumaan. Myös lintuystävien tavallista paremmasta joulutarjoilusta huolehditaan.

Kahdeltatoista on aika kuunnella joulurauhan julistus, ja päiväkävely tehdään Tytti-koiran kanssa hiljaisella kylänraitilla. Pian onkin pihakahvin aika, jotta sen jälkeen päästään päiväunille pirtin sivustalevitettävälle sohvalle.

Katri kertoo, että aattoillan kruunaavat vanhalle talonpoikaispöydälle katettu jouluruoka ja ohjelmanumero, lahjojen avaaminen. Yleensä paketeista paljastuu jotain itse tehtyä tai vanhoja aarteita.

Katri tekee kuusenoksista pieniä nippuja ja ripustaa niitä oviin ja ikkunoihin.
Jouluna herkutellaan taateleilla, pipareilla, tummalla suklaalla ja pähkinöillä.
Makuukammari saa talvella levätä, sillä silloin nukutaan pirtin lämmössä. Kammarissa kuivataan siankärsämöä, kamomillaa ja mausteyrttejä, joista haudutetaan talvella teetä ja tehdään uutteita. Jarkko on pinnoittanut kammarin seinät hienosahatulla laudalla. Maaliksi valittiin Uulan sisustusmaali Into Heinä-sävyssä.

Hiljainen musiikki myötäilee talon tunnelmaa. Ikkunat ovat peittyneet kuurankukista, ja niiden läpi näkyvät hiljalleen lepattavat kynttilänliekit. Olisi mahdotonta sanoa, mitä vuosikymmentä tai aikaa metsän keskellä olevalla torpalla eletään. Katri ja Jarkko eivät käytä sähkön tuomia valolähteitä kuin välttämättömissä tilanteissa.

– Olemme onnellisia, kun saamme nauttia joulurauhasta omassa pienessä torpassamme luonnon rikkauden ympäröimänä. Vähemmän on enemmän, Katri sanoo hymyillen.

Rauhaa torpalla on todellakin tarjolla.

– Sytytämme ulkotulia palamaan tien varteen, jos joku ohi ajaessaan niistä ilostuisi. Tosin on kyllä ihme, jos kaksi autoa illan aikana ohi ajaa, Jarkko sanoo ja nauraa.

Keittiössä tarvittava käyttövesi pidetään jakkaran päällä veden juoksun nopeuttamiseksi. Yksinkertainen havunippu koristaa ikkunaa, jonka takaa avautuu näkymä metsään. Apupöydän alle kätkeytyy säilytystila, jonka eteen Katri on ommellut verhot. Ne on kiinnitetty verhovaijerin avulla.
Puuhella lämmittää veden ja keittiön kylminä talvipäivinä. Jouluaattona laitetaan ensimmäisenä hellan alle valkea ja riisipuuro hautumaan. Keittiön lattian auki ottamista on suunniteltu. Vaikka huone on vielä remontoimatta, hella on jo raikastettu valkoisella maalilla. Liesiosa käsiteltiin liesimustalla.
Vanhat joulukortit ripustetaan joka joulu pyykkinarulle koristeeksi.
Katrilla ja Jarkolla on perheyritys, joka kouluttaa perinnehoitajia ja tarjoaa perinnehoitoja. Sivutoimena Katri neulahuovuttaa tonttuja ja keijukaisia. Katri pitää Instagram-tiliä @marjamaentarinoita.
Joulun alla pirttiin kannetaan kuusi, joka haetaan omasta pikku metsästä.
Joulun alla pirttiin kannetaan kuusi, joka haetaan omasta pikku metsästä.

Pihaa koristellaan jouluksi. Torppa on maalattu Uulan punamultamaalilla Falun-punaisen sävyllä.

Havutupsuilla koristellaan ulkona heiluva pyykkinaru ja lintujen kauralyhteet.

”Käyttövesi nostetaan kaivosta pumppaamalla, ja saunalle kannamme pesuveden vanhasta arkkukaivosta.”
Vuonna 1882 rakennettu hirsitalo sijaitsee Sastamalassa Pirkanmaalla. Pihapiirissä on lisäksi erillinen saunarakennus, kellari, kesäkeittiö ja huussi.
Pihapöytään nostetaan lyhty loistamaan.

Kesäkeittiö rakennettiin ylijääneestä puutavarasta kuten puretusta porraskaapista.
”Olemme onnellisia, kun saamme nauttia joulurauhasta omassa pienessä torpassamme luonnon rikkauden ympäröimänä.”

Kellaritonttu Mauri on kotitonttu, joka joulun alla siirtyy käyttämään punaista lakkia arkisen ruskean sijaan. Hänet tapaa usein kellarin luona, jossa hän pitää silmällä ruokavarastoja.
Maakellarissa säilytetään juureksia laatikoita varten sekä itse tehtyä puolukkasurvosta. Katri ja Jarkko ovat opetelleet tekemään villivihanneshapatteita. Nekin säilytetään kellarissa.
Nokipannukahvi kiehuu nuotiolla hetkessä. Joulunaikaan kahvin sekaan laitetaan kardemummaa ja kanelia.
Nuotiopaikka on tehty perinteisesti kivistä latomalla.

Juttu on julkaistu Meidän Mökki -lehdessä 11–12/2022.

3 kommenttia