”Kotiimme on ostettu uutena vain vaatekaappi, sohvat ja sänky” – Katin perheen rivitalokoti on vanhojen huonekalujen aarreaitta
Sisustus
”Kotiimme on ostettu uutena vain vaatekaappi, sohvat ja sänky” – Katin perheen rivitalokoti on vanhojen huonekalujen aarreaitta
Jokisten perheen vaalea ja kierrätyslöydöin sisustettu rivitalokoti täyttyy joulun alla havuista, kynttilöistä, Mailegin tontuista ja itse tehdyistä appelsiinikoristeista. Sisustusblogi on tuonut Katille rutkasti uusia ideoita ja lisää ystäviä.
23.11.2022
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Sisustusbloggaaja Kati Jokinen asuu puolisonsa Jukan ja poikansa Leon kanssa vaaleassa rivitalokodissa Pirkanmaalla. Loppusyksystä koti muuttuu joulumaaksi, jossa kynttilät palavat, appelsiini ja kaneli tuoksuvat ja tontut kurkkivat siellä täällä kotia.

Joko joulu näkyy teillä, Kati?

Tykkään valmistella joulua rauhassa. Hiljalleen laittelen kaikkiin huoneisiin lyhtyjä, kynttilöitä, havuja, kukkia ja suloisia Mailegin joulutonttuja, joita olen kerännyt useiden vuosien ajan. Aiemmin meidän joulut olivat punaisia, mutta nykyään suosin maanläheisiä sävyjä. Tykkäämme Leon kanssa leipoa piparkakkuja sekä muita joulun helppoja leivonnaisia. Tänä vuonna olemme jo leiponeet hauskoja piparkakkutikkareita. Vietämme joulua täällä kaupunkikodissamme jo hyvissä ajoin, koska aatoksi lähdemme äitini luokse maalle lapsuudenkotiini.

Allidaalia-blogia ja pitävä Kati on jouluihminen ja rakastaa juhlavalmisteluita, kuten kranssien sitomista. Hän malttaa odottaa jouluttamista marraskuuhun, mutta sitten koti täyttyy koristeista, tuoksuista ja jouluvaloista. “Lapsuudessani jouluun laskeuduttiin aina kirkon Kauneimmat joululaulut -konsertin myötä. Äiti vaihtoi jouluverhot ja joulumatot, ja itsenäisyyspäivänä ­otimme esiin koristeet."

Mikä on sinulle joulussa tärkeintä?

Ehdottomasti yhdessäolo ja rauhallisuus, meidän jouluun ei kuulu turha hötkyily tai kiirehtiminen. Vietämme paljon aikaa ulkona ja syömme hyvin. Tänä vuonna meillä ei taida vierailla joulupukki, mutta vaikka salaisuus on selvinnyt, se ei vie joulun taikaa pois.

Olemme opettaneet Leolle, ettei joulu ole ostohysteriaa, vaan tärkeintä on olla yhdessä ja levätä. Leo odottaa joulun ­vapaapäiviä, koska hän pelaa arkisin ahkerasti ­jääkiekkoa ja lepo on tärkeää myös hänelle. Eräänä vuonna Leo toivoi lahjaksi kaktuksen ja se on yhä hyvässä voinnissa hänen huoneessaan.

Uunissa kuivattujen appelsiiniviipaleiden tekeminen vaatii aikaa, mutta ne ovat kauniita ja tuovat kotiin hurmaavan tuoksun”, Kati sanoo. Hän on tehnyt viipaleista kauniin köynnöksen, mutta käyttää niitä myös kuusenkoristeina tai glögissä.
Keittiöön valkoinen ­nipistinlamppu on ostettu Granitista. Kranssin Kati on tehnyt itse.
”Ennen joulumme olivat punaisia, mutta nykyään suosin maanläheisiä sävyjä.”
Avohyllyt antavat keittiöön lämpimän ja kutsuvan tunnelman. Kaapistot ja taso on hankittu Ikeasta.
Piparkakkutalosilhuetit on nostettu oksaan roikkumaan. Talosilhuetti syntyy ilman palojen yhteen kiinnittelyä, ja kylä syntyy kuin itsestään.
Perinteiset tähtipiparkakut muuttuivat tikkareiksi ­grillitikkujen avulla.

Kotonanne on paljon kierrätystavaroita ja vanhoja huonekaluja, oletko aina tykännyt sisustaa ja tuunailla?

Tykkään vanhoista huonekaluista. Kotiimme on ostettu uutena vain vaatekaappi, sohvat ja sänky. Olen tehnyt hyviä löytöjä roskalavoilta – ikinä ei tiedä mitä aarteita löytyy! On ollut tosi hienoa huomata ihmisten ystävällisyys ja avuliaisuus nettikirppareilla, useammankin lipaston tai kaapin olen saanut toimitettuna kotiin asti.

Olet sisustusbloggaaja, miten se näkyy kotonanne?

No, ei ainakaan niin, että kotimme sisustus olisi erityisesti trendien aallon harjalla. Sisustan kotia ennen kaikkea itselle ja perheelle. Meillä elämä saa näkyä valkoisilla sohvillakin. Jaan kuvia kotoani viihdyttääkseni ihmisiä, ja olen saanut blogin kautta ideoita ja inspiraatiota sisustukseeni. Somen kautta fiiliksen ja oivallusten jakaminen on vieläkin nopeampaa, sukkelampaa ja hauskempaa.

Kymmenen vuotta sitten pohdin sisustusblogin perustamista. Epäröin, mutta mummini rohkaisi, että tekemällähän sitä oppii. Onneksi uskalsin. Ilman blogia en olisi tavannut Sisustus Siskoja eli ystävikseni muodostuneita sisustusbloggaajia, joiden kanssa olemme yhteydessä päivittäin. Jaamme toisillemme vertaistukea, vinkkejä ja neuvoja niin sisustamisen kuin muun elämän osalta.

Kati on hankkinut pirttipöydän ­Huuto.netistä. Kati on kerännyt useita eri kokoisia Mailegin tonttuja. Kynttelikkö löytyi pitkän ­etsinnän jälkeen ­Cafelatte Lifestyle ­-liikkeestä Helsingistä.
"Kymmenen vuotta sitten pohdin sisustusblogin perustamista. Epäröin, mutta mummini rohkaisi, että tekemällähän sitä oppii."
Jokisten joulukuusi tuodaan kotiin hyvissä ajoin ennen joulua. ”Haluamme nauttia tunnelmasta ja tuoksusta pitkään”, Kati sanoo. Kuusenalusmaton on tehnyt Katin ystävä ja seinällä roikkuva ikkuna on löydetty vanhasta navetasta. Liinavaatekaappi on löytö raumalaiselta kirpparilta. Jakkara on hankittu Romutorilta.
”Meillä saa elämä saa näkyä valkoisilla sohvillakin.”
Olohuoneen kaappi on ostettu Tori.fistä. Kaappi oli tumman sävyinen, mutta hionnan jälkeen esiin tuli ­punainen maali, joka olisi irronnut vasta hiekkapuhaltamalla. Lopulta Kati päätti maalata kaapin vaaleaksi ja jättää kannen kauniille puupinnalle.
Ektorp-sohva ja juuttimatto ovat Ikeasta. Tikapuut Kati pelasti taloyhtiön roskiksesta ja sohvapöytä on myös roskalavalöytö, joka koukittiin lavan pohjalta jääkiekkomailalla. Olkkarin Tateka-valaisin on kirpparilöytö, jonka Kati antoi Jukalle synttärilahjaksi.
”Olemme opettaneet Leolle, ettei joulu ole ostohysteriaa, vaan tärkeintä on olla yhdessä ja levätä.”
Makuuhuoneen pellavaiset vuodevaatteet Kati on hankkinut Hobbyhallista, seinälamput ovat Sessakin. Yöpöytinä toimivat pienet renginkaapit Kati on ostanut Tori.fistä.
Vessan ja kylpyhuoneen välissä on pieni puku­huone, jonka lattia oli alun perin 1990-luvusta muistuttavaa muovimattoa. Katin kaveri toteutti sinne vanhoille taloille tyypillisen lautalattian. Lattiaa ei ole nakutettu lopullisesti kiinni, vaan sen voi kätevästi nostaa ylös tarvittaessa. Instrumenttikärry hankittiin rompepäiviltä. Jakkaran Kati löysi roskalavalta.
Jokisten perheen koti on 1990-luvulla rakennettu rivitalokoti. Siinä on kolme huonetta ja keittiö, yhteensä 83 neliötä. Kati laittaa pihalle kukista ja kynttilälyhdyistä asetelmia ohikulkijoita ilostuttamaan. Katia voit seurata somessa: @allidaalia.
Pöydän yllä roikkuva kranssi on Katin tekemä, ja kalusteet on hankittu Bauhausista.
Metsäretkiltä Katille tarttuu mukaan havuja ja muita luonnonmateriaaleja, joita hän hyödyntää askartelussa.
7 kommenttia