Vau, kaksikerroksinen kasvihuone! Lauri rakensi äidilleen yllätyksen vanhoista ikkunoista
Piha ja puutarha
Vau, kaksikerroksinen kasvihuone! Lauri rakensi äidilleen yllätyksen vanhoista ikkunoista
Helsinkiläinen Lauri Jäntti yllätti äitinsä tekemällä hänelle kahden kerroksen kasvihuoneen. Lopputuloksena on viihtyisä tila niin kasveille kuin ihmisille. Lauri kertoo, miten projekti eteni.
Julkaistu 2.5.2018
Viherpiha

Pari vuotta sitten syksyllä katseeni osui helsinkiläisen kerrostalon pihalla olleeseen roskalavaan. Kurkistin sen sisään ja huomasin löytäneeni aarteen. Lava oli täynnä ikkunoita: ehjiä, vieri viereen pinottuja, valmiina vietäväksi kaatopaikalle.

Soitin siltä seisomalta äidilleni ja kerroin tulevani kylään vielä samana päivänä. Äitini asuu maaseudulla omakotitalossa keskellä isoa ja kukoistavaa puutarhaa. Kerroin hänelle tuovani mukanani pienen yllätyksen, josta arvelin hänen innostuvan.

Kasvihuoneen paraatisivu osoittaa kohti eteläkaakkoa. Minttu kasvaa runsaana myös kasvihuonetta kiertävän ryytimaan varjoisassa koilliskulmassa.
Runkoon tukevasti kiinnitetyt vinot portaat johtavat toiseen kerrokseen. Sieltä pääsee siltaa pitkin huoneen toiselle puolelle.

Kahden kerroksen kasvihuone vaati improvisointia

Varhain seuraavana keväänä mittailin äitini kanssa puiden korkeuksia ja auringon kulkureittiä. Mietimme, mihin kasvihuone kannattaisi rakentaa. Paikka oli valittava harkiten metsäisellä tontilla, jotta kasvihuone saisi osakseen niin paljon auringon säteilyä kuin mahdollista.

Oikean paikan löydyttyä ryhdyin toimeen. Improvisoivaan rakentamiseen taipuvaisena ihmisenä ohjenuorani oli lyhyt: tavoitteena oli rakentaa kahden kerroksen kasvihuone, jossa lopputulos on paratiisi sekä kasveille että ihmisille.

Projekti vaatikin runsaasti luovuutta. Roskalavalta löytämäni ikkunat olivat kaikki hieman erikokoisia, ja rakentaminen toi mieleen palapelin kokoamisen.

Kasvihuoneen puukehikko lepää vapaasti pilariharkkojen päällä. Ikkunat vielä odottavat asennusta oikeille paikoilleen.
Juuttinarusta on helppo virittää verkosto köynnösten kiipeilyalustaksi ja tueksi.

Ikkunat kiinni kahden kerroksen runkoon

Kasvihuoneelle oli valittu paikka peruskallion päältä, joten tein perustukset huoneen kulmiin ja sivujen keskelle asetetuista pilariharkoista. Sementoin harkot kiinni kallioon ja eristin ne päälle tulevasta puurakenteesta bitumihuovalla.

Kasvihuoneen viiteen metriin kohoavalle tukiraamille sain riittävän tuen kakkosnelosen lankuista. Sommittelin ikkunat raamiin yhden kerrallaan. En ruuvannut ikkunanpokia suoraan raamiin kiinni, vaan annoin niiden levätä kehikon varassa molemminpuolisen listoituksen tukemana.

Koska ikkunat olivat erikokoisia, rakenteeseen jäi kaiken sommittelun jälkeenkin pieniä aukkoja sinne tänne. Tein välttämättömyydestä hyveen ja rakensin näihin kohtiin tuuletusaukot, niitähän olisi huoneen lämmönsäätelyn vuoksi joka tapauksessa tehtävä.

Lähes viiden metrin korkeus tarjoaa tomaatinvarsille ruhtinaallisesti tilaa kurkottaa ylöspäin. Kasvihuoneen kierrätysteema toistuu vanhoista puuhellan renkaista tehdyissä amppeleissa.

Kasvatuslaatikot osaksi perustusta

Kun kerros kerrokselta valmistuva ikkunoiden mosaiikki eteni harjakorkeuteen, oli katon vuoro. Valitsin materiaaliksi läpinäkyvän valokatteen, jonka pitäisi kestää syysmyrskyjen mahdollisesti katolle pudottamat oksat.

Katolta siirryin lattiatasoon. Keksin nikkaroida kasvatuslaatikot peruskallion päälle kiinteäksi osaksi perustusta. Sijoitin laatikot puurakenteen alle puoliksi kasvihuoneen sisälle, puoliksi sen ulkopuolelle. Näin ne toimivat sekä kasvien multatilana että lämmöneristeenä. Ratkaisu säästi kallisarvoista sisätilaa oleskelutasannetta varten. Mullan pinnan ja puisen raamin väliin jäävän raon tilkitsin valokatteen ylijäämäpaloilla ja laatikoiden puupinnat eristin mullasta vuoraamalla ne muovimatolla.

Enää vaadittiin maalausta ja sisustuksen hienosäätöä, ja kahden kerroksen kasvihuoneeni oli valmis.

Kahden viikon ahkeroinnin jälkeen oli aika laskeutua ihmisenä olemisen peruskysymysten äärelle – siis kasvien valintaan ja istutukseen sekä tärkeimpänä kaikesta, kasvun seuraamiseen.

Myöhemmin elokuussa istuskelimme kasvihuoneessa äitini kanssa. Nautimme hiljalleen hämärtyvästä kesäillasta, hyvästä viinistä ja tomaattien huumaavasta tuoksusta ympärillämme. Paprikat hehkuivat punaisina, pavunvarret ulottuivat jo kattoon asti ja chilikokeilu oli sekin lähes onnistunut.

Kasvihuoneen toisen kerroksen ja L-muotoisen sillan väliin on tehty kattoon asti ulottuva kasvitorni ristikkäisistä rimoista. Tornista ja katosta roikkuvien amppeleiden kastelu onnistuu kätevästi sillalta.
Toisen kerroksen pienessä istuinryhmässä kelpaa nauttia aamukahvia. Huoneen takana on räystäskouru syöksyputkineen veden keräämistä varten.
Laurin oma ohjenuora rakentamiselle oli selkeä: kahden kerroksen kasvihuone puhtaasta kierrätysmateriaalista ja lopputuloksesta paratiisi sekä kasveille että ihmisille.

Laurin vinkit kierrätyskasvihuoneen rakentajalle

  • Mieti huolellisesti, miten eristät kasvihuoneen kosteudelle alttiit pinnat muista pinnoista. Puusta rakennettaessa on tärkeää, ettei mihinkään pääse muodostumaan kosteutta kerääviä taskuja, ja että rakenne kuivuu nopeasti. Suunnittele huone niin, että voit tarvittaessa vaihtaa kosteudelle alttiit osat.
  • Rakenna kasvihuoneesi riittävän tiiviiksi, ettei auringon säteilyn lämmittämä ilmamassa pääse karkaamaan taivaan tuuliin. Muista kuitenkin, että huone tarvitsee riittävän suuret, helposti avattavat ja suljettavat tuuletusräppänät, jotta lämpötilan säätö on mahdollista myös kesähelteillä. Sijoita räppänät mahdollisimman korkealle, sillä lämmin ilmamassa kohoaa ylös.
  • Varmista, että kierrätysmateriaalit eivät ole myrkyllisiä. Kiinnitä erityistä huomiota kasvilaatikoiden rakennusmateriaaleihin. Myös maaleiksi ja puunsuojeluaineiksi on syytä valita mahdollisimman ympäristöystävälliset tuotteet.
  • Roskalavalta löydettyjen ikkunoiden maalipinta on usein vanhaa ja hilseilevää. Ne kannattaa kunnostaa ahkeroimalla teräsharjan kanssa.

Mistä löytää vanhoja ikkunoita?

  • Ole valppaana, kun liikut kaupungilla. Parhaat aarteet löytyvät sattumalta ja usein juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa. Kannattaa suosiolla kurkistaa jokaiseen eteen osuvaan roskalavaan.
  • Huputetut talot ovat merkki käynnissä olevasta julkisivuremontista, jossa ikkunatkin saatetaan uusia. Kysy rohkeasti remontoijilta, mitä talossa kunnostetaan. Vanhojen ikkunoiden poisto on pitkässä remontissa vain yksi lyhyt työvaihe. Selvitä, milloin kannattaa tulla paikalle.
  • Liity sosiaalisen median Roskalava-ryhmiin ja etsi niistä ikkunoita. Tilaisuuden tullen ole nopea, ikkunat ovat suosittua tavaraa.
2 kommenttia