Kynttilän teko – näin valmistat itse tehtyjä kynttilöitä kastamalla
Kynttilän teko – tarvikkeet:
- sydänlankaa
- parafiinia
- steariinia
- kynttilävärirakeita
- puutikkuja
- vanha kattila
- lämpö- tai paistimittari
- korkea metallipurkki kastoastiaksi (yksi iso tai kaksi pientä)
- kepit ja sanomalehtiä.
Kynttilän teko onnistuu näin
- Leikkaa sydänlangat noin 30 cm:n mittaisiksi. Sido langat noin 5 cm:n välein puutikkuihin.
- Sekoita massaa varten 1/3 parafiinia ja 2/3 steariinia. Sulata massa kattilassa tai vesihauteessa. Aloita sulatus hiljaisella tulella ja vahdi kattilaa koko ajan. Massa ei saa kuumentua yli 80-asteiseksi. Pidä sammutuspeitto käsillä koko ajan. Lisää värirakeet kuumaan massaan. Esimerkiksi vaaleanpunaisen värin saa yhdellä punaisella rakeella.
- Kaada kastoastiaan ensin noin 20 cm kuumaa vettä. Lisää veden päälle sulaa massaa noin 5–7 cm. Kasta sydänlangat astiassa. Anna lankojen jähmettyä ja vedä ne sormilla suoriksi. Jatka kastamista, kunnes kynttilät ovat sopivan paksuisia. Ripusta kynttilät jähmettymään kastelukertojen välillä tuolin selkänojien varaan asetettujen keppien päälle. Suojaa lattia sanomalehdillä.
- Kun massa ja vesi astiassa jäähtyvät, kynttilästä alkaa tulla kokkareinen. Lisää silloin astiaan kuumaa vettä ja hieman kuumaa massaa.
- Leikkaa valmiiden kynttilöiden päät tasaiseksi veitsellä.