Käsityöläisen moderni mummola – "On ihana tulla kotiin, kun ilo alkaa jo ulko-ovelta"
Sisustus
Käsityöläisen moderni mummola – "On ihana tulla kotiin, kun ilo alkaa jo ulko-ovelta"
Käsityöläisen kodissa  jo auringonkeltainen eteinen lupailee tulevia tunnelmia. Koko talo on sisustettu moderniin mummolahenkeen.
8.6.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Mari Saravo ja Tuukka Savisalo asuvat Mikkelin vanhalla puutaloalueella vuonna 2013 valmistuneessa omakotitalossa. Mari on käsityöyrittäjä, jonka kädenjälki näkyy kaikkialla kodissa. Alun perin pariskunnan tarkoituksena oli kunnostaa tontilla ollut hirsirakennus, mutta he päätyivät kuitenkin rakentamaan uuden talon, jossa on vanha henki.

– Pelastimme puretusta talosta patinoituneet hirret keittiön kattoon. Minusta ne tuovat tänne mukavalla tavalla modernia mummolahenkeä, Mari kuvailee.

Pariskunta paneutui erityisen huolellisesti tapettien valintaan. He lainasivat kaksi jyhkeää tapettikirjaa, joita he siirsivät huoneesta toiseen sitä mukaa kuin homma eteni. Ensimmäiseksi päätettiin eteisen tapetti.

– On ihana tulla kotiin, kun ilo alkaa jo ulko-ovelta, Mari sanoo.

Keittiössä ei ole perinteisiä kaapistoja. Tiskipöytänä on vanha komuutti, johon on asennettu posliiniallas. Työtasona toimii talonpoikaispöytä, ja ruoka tehdään kaasuliedellä.

Yläkerran tilavaa, salonkimaiseksi sisustettua kylpyhuonetta Mari luonnehtii tilkkutäkiksi, jonka palaset on koottu mikä mistäkin. Pinkki sohva, hehkeä kukkatapetti ja seinälle nostettu lipasto eivät ole kaikkein perinteisimpiä ratkaisuja. Jotta kylppäri saa rauhassa loistaa jalokiviväreissään, viereiseen makuuhuoneeseen valittiin hillitty kukkatapetti.

Eteisessä paistaa aina aurinko. Keltainen kukkatapetti on Pip Studion Chinese Rose. Seinälautaset ovat lahja Tuija-ystävältä Tuuni Designista.
Mari sanoo rakastavansa kukkia mutta inhoavansa perinteisiä kukka-astioita. Hän metsästää kirppareilta mieluisampia maljakoita, kuten kattiloita ja peltipurkkeja.
Kakluuni lämpiää talvisin joka toinen päivä ja kesällä harvemmin. Mari osti sen 15-vuotiaana ja purki isänsä kanssa. Halot säilytetään saavissa, joka on peräisin vanhempien mökiltä.
Chihuahua-Kertulle pitää seuraa espanjalainen katukoira Siiri.
Pariskunta halusi olohuoneeseensa ikikesän, joten he valitsivat sinne Eijffingerin hehkeän ruusutapetin. Pinkillä sohvalla katsellaan usein vanhoja matkakuvia ja haaveillaan uusista käyntikohteista.
Marin piti lämmitellä Tuukkaa aika kauan, ennen kuin tämä suostui hankkimaan kotiin vaaleanpunaisen Smeg-astianpesukoneen. Pariskunnalla oli ennestään samanmerkkinen ja -värinen jääkaappi.
Keittiön pallotapetti on Pip Studion Pip Dots. Maustehylly on tehty keittiön allaskaapista yli jääneistä vetolaatikoista.
Kylpyhuoneen lipasto on nostettu seinälle, jotta sen jalat eivät kastu vedellä lotratessa. Pinkki väri sävytettiin sopimaan kylppärin sohvaan.
Iloinen päivä alkaa viimeistään aamupesulla. Pienetkin yksityiskohdat on mietitty huolellisesti.
Tassuamme oli ostoslistalla jo talon suunnitteluvaiheessa. Se tilattiin pohjamaalattuna ja käsiteltiin turkoosiksi. Ikkuna ammeen päällä on peräisin pihasta puretusta navetasta.
Mari on taitava huovuttaja. Hänen tekemänsä keppihevoset odottelevat pääsyä uusiin talleihin. Ruukussa hirnahtelevat muun muassa Lilja, Iita ja Lyyli.
Työhuoneen pöytätaso lepää Ikean pukkijalan ja vanhan ompelukoneenjalan varassa. Tapetti on Designers Guildin mallistosta.
Työhuoneen vaaleanpunaiseksi maalattu sänky löytyi vanhempien kesämökin aitasta. Mari on ommellut siihen tilkkupeiton.
Pariskunta suunnitteli makuuhuoneen yhteyteen pukeutumishuonetta mutta luopui ajatuksesta. Kätevämpää on napata vaatteet rekiltä tai naulakosta.
Haave muhkeasta parivuoteesta sai väistyä, kun rautasängyt tulivat vastaan paikallisessa liikkeessä.
Matkalaukuissa säilytetään vaatteet, joiden sesonki ei ole juuri nyt. Liitutaululta voi tarkistaa, mitä on missäkin kapsäkissä.
Kommentoi »