Unelmien Talo&Koti

Käsityöläisen moderni mummola – "On ihana tulla kotiin, kun ilo alkaa jo ulko-ovelta"

Mainos
Käsityöläisen kodissa  jo auringonkeltainen eteinen lupailee tulevia tunnelmia. Koko talo on sisustettu moderniin mummolahenkeen.
Teksti Ilona Pietiläinen
Kuvat Hanne Manelius

Mari Saravo ja Tuukka Savisalo asuvat Mikkelin vanhalla puutaloalueella vuonna 2013 valmistuneessa omakotitalossa. Mari on käsityöyrittäjä, jonka kädenjälki näkyy kaikkialla kodissa. Alun perin pariskunnan tarkoituksena oli kunnostaa tontilla ollut hirsirakennus, mutta he päätyivät kuitenkin rakentamaan uuden talon, jossa on vanha henki.

– Pelastimme puretusta talosta patinoituneet hirret keittiön kattoon. Minusta ne tuovat tänne mukavalla tavalla modernia mummolahenkeä, Mari kuvailee.

Pariskunta paneutui erityisen huolellisesti tapettien valintaan. He lainasivat kaksi jyhkeää tapettikirjaa, joita he siirsivät huoneesta toiseen sitä mukaa kuin homma eteni. Ensimmäiseksi päätettiin eteisen tapetti.

– On ihana tulla kotiin, kun ilo alkaa jo ulko-ovelta, Mari sanoo.

Keittiössä ei ole perinteisiä kaapistoja. Tiskipöytänä on vanha komuutti, johon on asennettu posliiniallas. Työtasona toimii talonpoikaispöytä, ja ruoka tehdään kaasuliedellä.

Yläkerran tilavaa, salonkimaiseksi sisustettua kylpyhuonetta Mari luonnehtii tilkkutäkiksi, jonka palaset on koottu mikä mistäkin. Pinkki sohva, hehkeä kukkatapetti ja seinälle nostettu lipasto eivät ole kaikkein perinteisimpiä ratkaisuja. Jotta kylppäri saa rauhassa loistaa jalokiviväreissään, viereiseen makuuhuoneeseen valittiin hillitty kukkatapetti.

kuva
Eteisessä paistaa aina aurinko. Keltainen kukkatapetti on Pip Studion Chinese Rose. Seinälautaset ovat lahja Tuija-ystävältä Tuuni Designista.
kuva
Mari sanoo rakastavansa kukkia mutta inhoavansa perinteisiä kukka-astioita. Hän metsästää kirppareilta mieluisampia maljakoita, kuten kattiloita ja peltipurkkeja.
kuva
Kakluuni lämpiää talvisin joka toinen päivä ja kesällä harvemmin. Mari osti sen 15-vuotiaana ja purki isänsä kanssa. Halot säilytetään saavissa, joka on peräisin vanhempien mökiltä.
kuva
Chihuahua-Kertulle pitää seuraa espanjalainen katukoira Siiri.
kuva
Pariskunta halusi olohuoneeseensa ikikesän, joten he valitsivat sinne Eijffingerin hehkeän ruusutapetin. Pinkillä sohvalla katsellaan usein vanhoja matkakuvia ja haaveillaan uusista käyntikohteista.
kuva
Marin piti lämmitellä Tuukkaa aika kauan, ennen kuin tämä suostui hankkimaan kotiin vaaleanpunaisen Smeg-astianpesukoneen. Pariskunnalla oli ennestään samanmerkkinen ja -värinen jääkaappi.
kuva
Keittiön pallotapetti on Pip Studion Pip Dots. Maustehylly on tehty keittiön allaskaapista yli jääneistä vetolaatikoista.
kuva
Kylpyhuoneen lipasto on nostettu seinälle, jotta sen jalat eivät kastu vedellä lotratessa. Pinkki väri sävytettiin sopimaan kylppärin sohvaan.
kuva
Iloinen päivä alkaa viimeistään aamupesulla. Pienetkin yksityiskohdat on mietitty huolellisesti.
kuva
Tassuamme oli ostoslistalla jo talon suunnitteluvaiheessa. Se tilattiin pohjamaalattuna ja käsiteltiin turkoosiksi. Ikkuna ammeen päällä on peräisin pihasta puretusta navetasta.
kuva
Mari on taitava huovuttaja. Hänen tekemänsä keppihevoset odottelevat pääsyä uusiin talleihin. Ruukussa hirnahtelevat muun muassa Lilja, Iita ja Lyyli.
kuva
Työhuoneen pöytätaso lepää Ikean pukkijalan ja vanhan ompelukoneenjalan varassa. Tapetti on Designers Guildin mallistosta.
kuva
Työhuoneen vaaleanpunaiseksi maalattu sänky löytyi vanhempien kesämökin aitasta. Mari on ommellut siihen tilkkupeiton.
kuva
Pariskunta suunnitteli makuuhuoneen yhteyteen pukeutumishuonetta mutta luopui ajatuksesta. Kätevämpää on napata vaatteet rekiltä tai naulakosta.
kuva
Haave muhkeasta parivuoteesta sai väistyä, kun rautasängyt tulivat vastaan paikallisessa liikkeessä.
kuva
Matkalaukuissa säilytetään vaatteet, joiden sesonki ei ole juuri nyt. Liitutaululta voi tarkistaa, mitä on missäkin kapsäkissä.

Lue lisää:

Tee tehosteseinä tapetinpaloista

Lastenkirjailija-kuvataiteilijan luova ja värikäs puutalokoti on kuin satumaailma

Äidin ja tyttären värikäs koti ei harmaata kaipaa

Julkaistu: 8.6.2017
Katso myös nämä