”Kun neulon, unohdan kivut” – käsityöbloggaaja Henna Haaralalle neulominen on terapiaa
Ihmiset
”Kun neulon, unohdan kivut” – käsityöbloggaaja Henna Haaralalle neulominen on terapiaa
Käsityöbloggaaja Henna Haaralalle, 23, neulominen on lääkettä, joka auttaa unohtamaan sairaudet. Sukkia syntyy niin paljon, että Henna jättää niitä jopa bussipysäkeille tuntemattomien iloksi.
26.3.2019
 |
Kotivinkki
Käsitöiden tekemisessä on Hennan mielestä ihaninta se, että niillä voi ilahduttaa muita: antaa vaikka lahjaksi. Henna tekee myös esimerkiksi huopatöitä.

"En muista eläneeni kivutonta päivää sairastumiseni jälkeen. Olen sairastellut 8-vuotiaasta saakka. Minulla on selkäydin- ja aivovamma sekä erilaisia kipusairauksia. Mutta käsityöt ja neulominen auttavat minua unohtamaan sairaudet. Neulominen on minulle terapiaa ja tuntuu, että se jopa lievittää kipua!

Äitini opetti minut jo pienenä tekemään käsitöitä. Ensimmäisenä neuloin vauvan villasukat, jotka annoin kummini lapselle. Ne ovat vieläkin tallessa, vaikka siitä on yli kymmenen vuotta.

Henna kirjaa vihkoon käsitöiden materiaaleja ja malleja sekä suunnittelee blogipostauksia. Vanhaan kunnon vihkoon on helppo palata tutkimaan vaikka jo pois annettuja malleja ja ideoita.
Henna neuloo niin paljon, ettei ole enää pitkään aikaan pysynyt laskuissa mukana. Viikossa valmistuu yleensä kaksi paria sukkia tai lapasia.
Jos teen jonkun yllätyssukilla onnelliseksi, tiedän, etten ole neulonut turhaan.
Hennan blogi Rakkaudella Henna on suosittu käsityöharrastajien piireissä. ”Ihaninta on se, jos olen saanut jonkun innostumaan ja tarttumaan puikkoihin”, Henna kertoo.

Eniten neulon villasukkia. Teen niitä lahjaksi tutuille ja tuntemattomille. Nyt kerään isoon laatikkoon sukkia, jotka lahjoitan pois. Ajattelin jättää sukkia bussipysäkeille ja kirjoittaa lappuun, että ota tästä jos tarvitset. Jos teen jonkun yllätyssukilla onnelliseksi, tiedän, etten ole neulonut turhaan.

Vaikka aikaa ja rahaa kuluu, haluan neuloa vailla huolia. Elän opiskelijabudjetilla, ja rahaa kuluu hoitoihin ja lääkkeisiin. Kyllä se vähän itkettää jos on tiukka kuukausi, enkä pysty ostamaan uutta lankakerää tai kangasta. Onneksi olen saanut lankoja ja kankaita äidiltäni.

Välillä en pystynyt kivun takia neulomaan lähes ollenkaan. Käytin käsitukia ja kipusalvoja, jotta selvisin lukiosta ja kirjoituksista. Lääkäri jo vähän varoitteli, että minun pitäisi luopua piirtämisestä, maalaamisesta ja käsitöistä. Onneksi tauko ja käsituet auttoivat ja voin neuloa edelleen.

Lähden mielelläni niin ajoissa lääkäriin, että ehdin istua ennen vastaanottoaikaa puolisen tuntia ja ihan vain neuloa.
Luonnonvalkoiset, herkät lapaset Henna neuloi äidilleen. ”Annan käsitöitäni usein lahjaksi ystäville ja sukulaisille.”
Hennan piti hieman muistella isoäidinneliöiden virkkaamista vuosien tauon jälkeen. Tässä ovat harjoituskappaleet.
Lankoja Henna saa muun muassa äidiltään. Välillä opiskelijan budjetti ei riitä uusien lankojen ostamiseen. Pienet värikkäät kerät ovat kuin karkkeja, kun niitä säilyttää nätissä lasipurkissa.

Tämä on ehkä vähän hullua, mutta lähden mielelläni niin ajoissa lääkäriin, että ehdin istua ennen vastaanottoaikaa puolisen tuntia ja ihan vain neuloa. Neulominen rauhoittaa, ja saan koottua ajatukseni. On myös hauskaa seurata ohikulkijoiden ilmeitä, kun istun neulomassa. Monesti aivan tuntemattomat ihmiset tulevat juttelemaan käsitöistä, ja se on ihan parasta!

Kerrankin istuin yhden vanhemman rouvan kanssa odotusaulassa. Hän kertoili, mitä kaikkea oli nuorempana neulonut ja millaisia lankoja oli siihen aikaan. Minä puolestani kerroin hänelle omista töistäni. Siinä me sitten istuimme juttelemassa mukavia, kunnes pääsimme lääkärin vastaanotolle. Saan muiden käsityöihmisten tapaamisista valtavasti voimaa, iloa ja inspiraatiota."

Kangaskassi on ostettu jyväskyläläisestä lankakaupasta. ”Knit your style, neulo tyylisi! Niinhän se menee”, Henna nauraa.
Rakkaudella Henna -käsityöbloggaaja opiskelee Jyväskylässä tietojenkäsittelyä. ”Neulominen on ihanaa vastapainoa koodaamiselle”, Henna sanoo. Löytökissa Tiuhti viihtyy sylissä.
Kommentoi »