Pujottele sormin! Käsin neulottu torkkupeitto valmistuu näppärästi ilman puikkoja
Tee itse
Pujottele sormin! Käsin neulottu torkkupeitto valmistuu näppärästi ilman puikkoja
Tämän viltin tekoon et tarvitse muuta kuin paksua lankaa ja mukavan asennon. Suloinen korinpohja-torkkupeitto tehdään ilman puikkoja.
Julkaistu 11.1.2019
Kotivinkki

Koko: valmiin peiton koko on noin 95 x 145 cm.

Käsin neulottu torkkupeitto – tarvikkeet:

  • 1 kg kermanvalkoista (62) Alize Puffy -lankaa (100 % polyesteri, 100 g = noin 9,5 m)
  • yksi pyykkipoika silmukkamerkiksi.

Käsin neulominen

Pujottele silmukkalankaa sormin ohjeen mukaan. Työskentele pöydällä tai tee työ sylissä kuten puikoilla neulottaessa. Työn oikea ja nurja puoli ovat erilaiset.

Käsin neulottu torkkupeitto valmistuu näin

1. Avaa langan ensimmäinen silmukkalenkki suoraksi langanpääksi katkaisemalla lenkkiä koossa pitävä sidelanka silmukan välistä. Tee näin jokaisen kerän ensimmäiselle ja viimeiselle silmukalle. Se helpottaa lankojen yhdistämistä ja päättelyä. Yhdistä aina uusi kerä edelliseen solmimalla avatut silmukat tiukalla umpisolmulla yhteen (solmu jää lenkkien väliin).

2. Risti silmukat pareittain työskentelysuunnan mukaan eli vasemmalle mentäessä vasen s oikean päälle ja oikealle mentäessä oikea s vasemman päälle.

3. Laske langasta 60 silmukkalenkkiä työn aloitusketjuksi, laita pyykkipoika merkiksi 60. ja 61. s:n väliin. Aseta lanka eteesi niin, että aloitusketjun silmukat asettuvat ylöspäin ja pidä laskemasi silmukat vasemmalla. Katkaistu silmukka jää vasemmalle.

4. Vapauta lankaa kerältä reilusti ja jätä se merkin oikealle puolelle. Lähde sitten pujottamaan kerältä tulevia silmukoita järjestyksessä, oikealta vasemmalle.

1. krs: Risti ensin 2 viimeistä silmukkaa (= 60. ja 59. s) keskenään niin, että vasen s (= 59. s) tulee oikean Pidä ristityt silmukat paikoillaan vasemmassa kädessä. Pujota sitten oikealla kädellä seuraava kerältä tuleva silmukka (= 61. s) takakautta päällimmäisen ristityn s:n läpi ja seuraava kerältä tuleva s taas takakautta alemman s:n läpi. Vedä silmukoita ja jätä ne avoimiksi. Risti ja pujota kaikki silmukkaparit samoin.

2. krs: Älä käännä työtä vaan lähde pujottamaan vasemmalta oikealle. Jätä 1. s sivuun (voit merkitä sen pyykkipojalla), risti 2. ja 3. s keskenään niin, että oikea s tulee vasemman päälle ja pujota kerältä tulevat seuraavat 2 s yksitellen ristittyjen s:oiden läpi kuten 1. krs:lla. Jatka näin kerros loppuun. Kerroksen viimeinen s jää nyt parittomaksi. Se on seuraavan krs:n 1. silmukka.

3. krs: Älä käännä työtä vaan lähde taas oikealta vasemmalle. Risti 1. ja 2. s (vasen s oikean päälle) ja pujota sitten kerältä tulevat 2 s taas yksitellen niiden läpi. Jatka näin krs loppuun.

5. Toista 2.–3. krs:ia niin kauan kuin lankaa riittää. Tee lopuksi 3. krs ja katkaise seuraava kerältä tuleva silmukka. Palaa kerroksen alkuun ja päättele s:t oikealta vasemmalle näin: Pujota 2. s 1. s:n läpi, 3. s 2. läpi, 4. s 3. läpi jne. Kun jäljellä on viimeinen s, pujota reunassa odottava lanka sen läpi. Päättele langat np:lle.

Vinkki!

Tuuleta peitto säännöllisesti ja pese tarvittaessa 30 asteessa. Kuosittele kosteana ja kuivaa tasaisella, ilmavalla alustalla.

Ohjeen suunnittelu: Mirka Korpela/Lankava

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava puh. (06) 4345 500 tai lankava(a)lankava.fi

2 kommenttia