Kotivinkki

Oletko nähnyt kauniimpaa omenaa tai kurpitsaa? Kanako kaivertaa kasviksista satumaisia – ”Tämä on helppoa. Riittää, että osaa kuoria hedelmän”

Oletko nähnyt kauniimpaa omenaa tai kurpitsaa? Kanako kaivertaa kasviksista satumaisia – ”Tämä on helppoa. Riittää, että osaa kuoria hedelmän”
12 vuotta sitten japanilaissyntyinen Kanako Tamminen, 42, näki televisiossa taidokkaasti kaiverrettuja vihanneksia ja hedelmiä. Siitä alkoi hurahdus, joka rentouttaa ja antaa iloa arkeen. Koristeltu hedelmä on ihana lahja tai tuliainen vaikkapa kukkien sijaan.
Julkaistu: 22.10.2020

"Pidän omenien, melonien ja muiden hedelmien kaivertamista, sillä niitä voi samalla maistella. Hedelmät myös tuoksuvat ihanasti ja rauhoittavat mieltä.

Tutustuin tähän ihanaan harrastukseen noin kaksitoista vuotta sitten. Näin televisiossa ohjelman, jossa esiteltiin hienoja kaiverrettuja kasviksia. Etsin heti kurssin ja päätin kokeilla itse.

Omena on ihanteellinen viiltojen harjoitteluun. Yksittäisen kukan terälehden leikkaamiseen tarvitaan kolme viiltoa: ensimmäinen viilto vedetään keskelle suoraan, seuraavat kaksi kaarevasti sivuille. Veitsestä pidetään kiinni samalla tavalla kuin kynästä.
Keltainen jäykkäteräinen veitsi sopii aloittelijalle ja kovien hedelmien, kuten kurpitsojen, koverrukseen. Thaimaalaisen kaiverrusveitsen taipuisa terä sopii pehmeiden kasvisten koristeluun. Terävällä piikillä voi hahmotella kasviksen pintaan haluamansa kuvion.
Veitsen käyttöä voi harjoitella helposti kaiverrettavalla omenalla tai kesäkurpitsalla. Ohjeita löytyy esimerkiksi YouTubesta hakusanoilla vegetable carving tai fruit carving.
Kaivertaminen on tosi helppoa. Myös mieheni, jolla on peukalo keskellä kämmentä, osaa kaivertaa omenan kauniisti.

Kun kysyn suomalaiselta tutuiltani, haluavatko he kokeilla kaivertamista, vastaus on yleensä ’’Ei, en osaa’’. Osaamista suomalaisilla kyllä olisi: moni osaa tehdä käsitöitä ja neuloa hienoja sukkia. Minä en jaksa neuloa montaa päivää. Kaiverrus sen sijaan tulee kerralla valmiiksi. Jos olen stressaantunut, rauhoitan mieleni kaivertamalla.

Kaivertaminen on tosi helppoa. Riittää, että osaa kuoria hedelmän. Myös suomalainen mieheni, jolla on peukalo keskellä kämmentä, osaa kaivertaa omenan kauniisti.

Tärkeintä on harjoitella veitsen suuntaa. Veitsestä otetaan kiinni kuin kynästä. Ensimmäinen viilto tulee suoraan ja seuraava vinosti, jolloin pala irtoaa. Kaiverrusveitsen kanssa pitää olla varovainen, sillä se on todella terävä.

Samalla tekniikalla voi koristella saippuoita, mutta Suomesta on vaikea löytää sopivan tahmeita, pehmeitä, ilmakuplattomia palasaippuoita.

Omenan kuviointi on helpointa aloittaa kannasta ja jatkaa kerros kerrokselta. Kanakolta kuluu omenan koristeluun parikymmentä minuuttia.
Vihannekset ja hedelmät ovat eläviä, ja niissä on voimaa ja kauneutta. Vaikka koristelisin kymmenen omenaa samalla kuviolla, kaikki olisivat erilaisia.
Kun kaiverretut hedelmät hulauttaa suolavedessä (2 rkl/1 l vettä), pinnat eivät tummu niin nopeasti. Kääri hedelmät sen jälkeen talouspaperiin ja tuorekelmuun ja säilytä tarvittaessa jääkaapissa. Ne säilyvät muutaman päivän.
Hedelmien koristelu kuuluu etenkin thaimaalaiseen kulttuuriin, sillä sikäläisessä ilmastossa kukat kestävät heikosti. Hunajamelonin koristeluun tarvitaan taipuvateräinen kaiverrusveitsi. Iso ja paksukuorinen vesimeloni on erityisen värikäs kaiverrettuna.
Pidän kaiverrettuja hedelmiä esillä vain muutaman tunnin. Minusta on hienoa, että ne kestävät kukan tavoin vain hetken.

Pidän kasveista enemmän kuin saippuoista. Vihannekset ja hedelmät ovat eläviä, ja niissä on voimaa ja kauneutta. Vaikka koristelisin kymmenen omenaa samalla kuviolla, kaikki olisivat erilaisia. Mahdollisuudet ovat rajattomat: punajuuresta voi tehdä ruusun, porkkanasta oransseja lehtiä ja kesäkurpitsasta tulppaaninkukkia.

Koristeltu hedelmä on hyvä lahja. Suomessa koristellut kasvikset ovat juhlissa harvinaisia ja saavat siksi huomiota. On ihanaa, että lahja on juuri saajalle tarkoitettu ja samanlaisia on maailmassa vain yksi. Tein mieheni isoäidille joka toinen vuosi syntymäpäivälahjaksi vesimelonin, johon oli kaiverrettu hänen ikänsä. Viimeiseksi luvuksi jäi 94.

Moni haluaa säilyttää kaiverrettuja hedelmiä pitkään. Itse pidän niitä esillä vain muutaman tunnin. Minusta on hienoa, että hedelmä kestää kukan tavoin vain hetken."

Helpoin kuvio kaivertaa on kaksiulotteinen lehdykkä. Kurpitsa säilyy pitkään kauniina, sillä kuvio on kaiverrettu hedelmän kuoreen.
Kanako kasvattaa itse vihanneksia, kuten kurpitsoita. Hän on asunut Helsingissä kymmenen vuotta suomalaisen miehensä kanssa.
Ompputuikut sopivat sisälle ja ulos, kunhan poltat niitä palamattomalla ja tukevalla alustalla ja pidät tulta silmällä tai käytät led-tuikkuja.
Kommentoi »