
Oletko nähnyt kauniimpaa omenaa tai kurpitsaa? Kanako kaivertaa kasviksista satumaisia – ”Tämä on helppoa. Riittää, että osaa kuoria hedelmän”
12 vuotta sitten japanilaissyntyinen Kanako Tamminen, 42, näki televisiossa taidokkaasti kaiverrettuja vihanneksia ja hedelmiä. Siitä alkoi hurahdus, joka rentouttaa ja antaa iloa arkeen. Koristeltu hedelmä on ihana lahja tai tuliainen vaikkapa kukkien sijaan.
"Pidän omenien, melonien ja muiden hedelmien kaivertamista, sillä niitä voi samalla maistella. Hedelmät myös tuoksuvat ihanasti ja rauhoittavat mieltä.
Tutustuin tähän ihanaan harrastukseen noin kaksitoista vuotta sitten. Näin televisiossa ohjelman, jossa esiteltiin hienoja kaiverrettuja kasviksia. Etsin heti kurssin ja päätin kokeilla itse.



Kaivertaminen on tosi helppoa. Myös mieheni, jolla on peukalo keskellä kämmentä, osaa kaivertaa omenan kauniisti.
Kun kysyn suomalaiselta tutuiltani, haluavatko he kokeilla kaivertamista, vastaus on yleensä ’’Ei, en osaa’’. Osaamista suomalaisilla kyllä olisi: moni osaa tehdä käsitöitä ja neuloa hienoja sukkia. Minä en jaksa neuloa montaa päivää. Kaiverrus sen sijaan tulee kerralla valmiiksi. Jos olen stressaantunut, rauhoitan mieleni kaivertamalla.
Kaivertaminen on tosi helppoa. Riittää, että osaa kuoria hedelmän. Myös suomalainen mieheni, jolla on peukalo keskellä kämmentä, osaa kaivertaa omenan kauniisti.
Tärkeintä on harjoitella veitsen suuntaa. Veitsestä otetaan kiinni kuin kynästä. Ensimmäinen viilto tulee suoraan ja seuraava vinosti, jolloin pala irtoaa. Kaiverrusveitsen kanssa pitää olla varovainen, sillä se on todella terävä.
Samalla tekniikalla voi koristella saippuoita, mutta Suomesta on vaikea löytää sopivan tahmeita, pehmeitä, ilmakuplattomia palasaippuoita.

Vihannekset ja hedelmät ovat eläviä, ja niissä on voimaa ja kauneutta. Vaikka koristelisin kymmenen omenaa samalla kuviolla, kaikki olisivat erilaisia.


Pidän kaiverrettuja hedelmiä esillä vain muutaman tunnin. Minusta on hienoa, että ne kestävät kukan tavoin vain hetken.
Pidän kasveista enemmän kuin saippuoista. Vihannekset ja hedelmät ovat eläviä, ja niissä on voimaa ja kauneutta. Vaikka koristelisin kymmenen omenaa samalla kuviolla, kaikki olisivat erilaisia. Mahdollisuudet ovat rajattomat: punajuuresta voi tehdä ruusun, porkkanasta oransseja lehtiä ja kesäkurpitsasta tulppaaninkukkia.
Koristeltu hedelmä on hyvä lahja. Suomessa koristellut kasvikset ovat juhlissa harvinaisia ja saavat siksi huomiota. On ihanaa, että lahja on juuri saajalle tarkoitettu ja samanlaisia on maailmassa vain yksi. Tein mieheni isoäidille joka toinen vuosi syntymäpäivälahjaksi vesimelonin, johon oli kaiverrettu hänen ikänsä. Viimeiseksi luvuksi jäi 94.
Moni haluaa säilyttää kaiverrettuja hedelmiä pitkään. Itse pidän niitä esillä vain muutaman tunnin. Minusta on hienoa, että hedelmä kestää kukan tavoin vain hetken."


