Meidän Mökki

Essi ja Jussi jatkavat 160-vuotiaan kalastajamökin tarinaa – "Perinnemenetelmin tehty remontti on yllättävän hidasta"

Essi ja Jussi jatkavat 160-vuotiaan kalastajamökin tarinaa – "Perinnemenetelmin tehty remontti on yllättävän hidasta"
Essi Hautala ja Jussi Peltonen päätyivät idyllisen kalastajatilan omistajiksi puolivahingossa. Vaikka parilla ei ollut aiempaa remonttikokemusta, Essi halusi tehdä remontin pieteetillä. Tässä mökissä ei todellakaan laiteta uutta vanhan päälle kuorrutteeksi.
Julkaistu: 16.6.2020

Vielä joitakin vuosia sitten Essi Hautala vietti reipasta sinkkuelämää Turun seudulla. Hän kaipasi kuitenkin takaisin lapsuuden kotikaupunkiinsa Poriin. Vuonna 2014 hän irtisanoutui vakituisesta työstään ja muutti takaisin. Ystävät ja perhe olivat nyt lähellä, mutta jotain puuttui vielä, oma rakas. Essi ei arvannut, että puolison lisäksi hänen elämänsä muuttaisi hyvin pian punainen torppa meren rannalla.

Yhtenä helteisenä päivänä hän kohtasi ystävänsä takapihalla porilaisen Jussi Peltosen. Ystävän alle kouluikäiset lapset olivat sitä mieltä, että hänestä pitää saada Essille poikaystävä. Tomerat pikkutytöt kirjoittivat Jussille kirjeen ja asiat etenivät vauhdikkaasti. Alle vuoden yhdessäolon jälkeen Jussi osti puolet Essin kotitalosta, muutti hänen luokseen, ja yhdessä he ostivat Essin veljeltä vanhan kalastajamökin, jota veli oli remontoinut ja jonne hän oli aikonut asettua asumaan.

– Sitten veli keksi, että hänestä tulee maanviljelijä ja osti maatilan. Siellä hän nyt ajaa traktoria maajussina! Veli on nopea liikkeissään.

Vuonna 1852 rakennettu 75 neliön kalastajatilan päärakennus sijaitsee Luvian Aspiskeriassa. Pihalla on lisäksi monta vanhaa talousrakennusta ja huussi.
Essi on mökkeilyt jo lapsena. Tässä miljöössä hänen on hyvä olla.
Keittonurkkaus on pieni mutta toimii mainiosti mökkioloissa. Isompi työskentytaso on vesipisteen yhteydessä.
Keittiön kaapistot on kunnostettu itse. Ne ovat torpan vanhaa kalustoa.
Vielä kaksi vuotta sitten keittiössä oli maalattia ja kaikki hujan hajan. Essi kertoo, että hirsien pesuun kannattaa käyttää mäntysuopaa.

Jussi ja Essi olivat vierailleet kalastajatilalla useasti. Oman mökin hankinta ei tuntunut kuitenkaan ajankohtaiselta. Ei, ennen kuin Essin veli oli aikeissa myydä mökin ulkopuoliselle.

– Varmaan pelästyimme, että paikka, johon koko meidän suku oli ihastunut, ei kohta enää kuuluisikaan meidän poppoolle. Kauppakirjat kirjoitettiin vuoden 2016 keväällä.

Essi ja Jussi eivät ole remontointifanaatikkoja, tai ehkä heistä on parin vuoden jälkeen sukeutunut sellaisia. Joka tapauksessa lähtötilanne oli nolla, ainakin mitä tulee perinnerakentamiseen ja vanhan korjaamiseen.

Essin veli oli ehtinyt vaihtaa muutamia hirsiä päärakennuksen alakehikosta, jota hevosmuurahaiset olivat jauhaneet. Kolmiorimahuopakatonkin mies oli tehnyt ja päivittänyt ulkovuorauksen museoviraston suositusten mukaan. Työtä riitti silti.

– Olemme viettäneet kaiken vapaa-ajan remontoiden. Alun ruusuinen käsitys remontin nopeasta valmistumisesta karahteli kivikoille, kun opimme, että perinnemenetelmin tehty remontti on yllättävän hidasta.

Järjetön työ tässä on ollut. Olemme viettäneet kaiken vapaa-ajan remontoiden.
Pintaremontti muuttuikin muutaman vuoden mittaiseksi projektiksi. Essi haluaa siksi antaa vinkin muille remontoijille: perinnepuuhissa on hyväksyttävä tavallista hitaampi työtahti. Vanhan ajan maalit kuivuvat kauemmin kuin nykyaikaiset, ja pinkopahvien asennus ja tapetointi vaativat suurta tarkkuutta.
Sisustus torpassa on vanhaa kauniisti viritettynä, pastellivärit ovat saaneet tilaa.

Keittiön lattia oli ostohetkellä avattu kokonaan. Myös kaikkien huoneiden seinät oli avattu hirrelle asti. Rakenteet tutkittiin vaurioiden varalta. Mökkiin tuli vanha yksivaiheinen sähkö, joka vaihdettiin kolmivaiheiseen. Kantovesi modernisoitiin juoksevaan vaihtoehtoon.

– Halusin, että teemme kaiken kunnolla. Ei uutta vanhan päälle kuorrutteeksi, vaan oikealla tavalla vanhaa korostaen. En missään nimessä halunnut pilata autenttista tunnelmaa. Siksi käytimme perinnemaaleja, puukuitulevyjä ja pinkopahveja.

Pinkopahvien asennus oli vaikeaa. Aluksi suunnitelmana oli laittaa pinkopahvi kaikkiin huoneisiin.

– Onneksi aloitimme pahvituksen makuuhuoneesta, joka on pienin huone. Pahvitus onnistui kohtalaisen hyvin, mutta oli niin haasteellista, että keittiöön ja saliin päätimme laittaa huokoiset puukuitulevyt. Niidenkin asennus oli aikaa vievää ja pölyistä puuhaa.

Paljon työtä vaati myös puukuitulevyjen asentamista seurannut tapetointi.

– Esiliisteröinti, levyn saumojen kuittinauhoitus, jotta tapetti ei repeä saumakohdista, makulatuuritapettien asennus ja sitten vasta varsinaisen tapetin asennus.

Yksinomaan paperitapettien valinta oli pitkällinen prosessi.

– Essi tekee päätöksiä vähän verkkaisesti mutta huolellisesti. Minulle riittäisi vähempikin vaiva, esimerkiksi kalusteita hankittaessa. Joskus olisi helpompaa hakea kalusteliikkeestä uusi, Jussi naurahtaa hyväntahtoisesti.

Parin vuoden aikana heitä ovat auttaneet niin ystävät kuin vanhemmat. Yömyöhään otsalampun valossa remontoidessa on taikaa, ja Jussi tunnustaa, ettei työmäärä ole tainnut kertaakaan ahdistaa häntä.

– Teen pitkää päivää yrittäjänä. Täällä pääsen siitä irti. Usein ajan töiden jälkeen kahdeksan, yhdeksän aikaan illalla tänne mökille ja aloitan vielä jonkin iltapuhteen.

Usein remppapuuhat venähtävät myöhään ja vasta puolen yön jälkeen lämpiää sauna.

Perinteeksi on jo muodostunut yösauna.

– Usein remppapuuhat venähtävät myöhään. Vasta puolen yön jälkeen lämpiää sauna, ja aamulla huristelemme mökiltä työpaikoillemme. Lauteilla kiire ja stressi unohtuvat, jos ne eivät ole haihtuneet jo remppapuuhissa.

Vanhan navetan kivijalkaan tulee kesäkeittiö.
Sauna on Essistä ja Jussista rumankaunis. Se on purkulistalla hyvistä löylyistä huolimatta.
Entisajan käyttöesineet hivelevät silmää. Saunan pukuhuoneen seinällä sinkkinen amme odottaa kylpijää, ja ylösalaisin käännetty tiinu toimii nyt pöytänä ja laskutasona.

Täällä ei mitään ole tehty ”vähän sinne päin”. Joka nurkka on siisti ja suora, tai niin suora kuin se 160-vuotiaassa talossa voi olla. Essi ja Jussi katsovatkin toisiaan nauraen.

Työnjako on perheessä avainasemassa. Jussi hioo ja tekee pohjatyöt maalattaviin kohteisiin ja Essi maalaa.

– Olemme molemmat pedantteja, ja sen ansiosta remontti on sujunut suuremmitta kinoitta, Essi selventää.

– Yhteinen tavoite eli mökkiprojekti on hionut meidät yhteen. Tärkeää on tietenkin lopputulos, mutta parasta on yhdessä puuhaaminen.

Sisustus on torpassa tietysti vanhaa kauniisti viritettynä. Pastellisävyt ovat valloillaan.

– Kotona sisustamme pelkistetymmin. Romanttisuus ryöpsähti esiin aloittaessani mökin laiton, vaikka Jussin mielestä vähän vähempi vaaleanpunaista riittäisi. Mutta hän on aika kivasti antanut minun toteuttaa itseäni.

Pari on remontoinut mökkiä näihin päiviin saakka, kunnostanut pihasaunan ja siistinyt tontin sekä tehnyt rannasta viihtyisän. Tänä kesänä he ovat jo voineet kutsua ystäviä hyvillä mielin kylään.

Essi on asiakaspalvelutöissä ja Jussi yrittäjänä autoalalla.
2 kommenttia