Viherpiha

Istuta helppohoitoinen kaktusterraario – astiaksi käy vaikka kirpparilta löydetty lasimalja!

Istuta helppohoitoinen kaktusterraario – astiaksi käy vaikka kirpparilta löydetty lasimalja!
Ripaus aavikon eksotiikkaa! Istuta pienet mehikasvit pulloihin ja lasimaljoihin ja nauti helppohoitoisesta terraariosta. Avuksi istuttamiseen tarvitset syömäpuikot tai kaktuspihdit.
Julkaistu 31.1.2023

Pulloon vangittu

Pulloasetelma on täydellinen lahja kaktusten ystävälle. Laita astian pohjalle sentin parin kerros kevytsoraa salaojitukseksi ja ripottele sen päälle lusikalla hienojakoista kuivaa hiekkaa. Asettele kaktukset yksitellen paikoilleen syömäpuikkojen avulla. Kallista pulloa varovasti ja annostele hiekkaa kaktusten ympärille niin, että se valuu lusikasta kaktusten viereen, ei päälle. Lisää muutama kivi hiekan pinnalle koristeeksi. Pullossa ovat syyläkaktus Mammilaria ja pallokaktus Helianthocereus poco.

Kaktukset saa aseteltua pulloon esimerkiksi syömäpuikkojen tai kaktuspihtien avulla.

Erämaaksi maisemoitu

Kalamaljatyyppisestä astiasta saat oivallisen mehikasviterraarion. Laita astian pohjalle kevytsoraa salaojitukseksi, keskiosaan kaktusmultaa ja reunoille hienoa hiekkaa. Istuta kasvit multaan ja lisää hienoa hiekkaa kaktusten ympärille ja katteeksi. Viimeistele aavikkomaisema kivillä tai vaikkapa pienillä puunkappaleilla. Kastele mehikasveja sumuttelemalla sumupullolla. Maljan sisällä toppakaktuksiin kuuluva Matucana polzii, täpläpiispanhattu Astrophytum myriostigma, mansikkapallerokaktus Gymnocalycium mihanovichii ja perunpylväskaktus Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus.

Mehikasvit arvostavat hiekkapitoista kasvualustaa. Lähes kaikki kaktukset ovat mehikasveja, mutta kaikki mehikasvit eivät ole kaktuksia.

Suojaan piikeiltä

Jänönopuntia Opuntia microdasys var. albispina näyttää suloisen untuvaiselta. Sen piikit ovatkin pehmeät, mutta ne tarttuvat sähäkästi ja ovat pisteliäät. Pienen taimen voikin istuttaa kasveille tarkoitettuun terraarioastiaan, jonka kannessa oleva reikä edesauttaa ilman vaihtumista. Kaikkien kaktusten tapaan myös jänönopuntia menestyy ilmavassa, hiekka- tai sorapitoisessa kasvualustassa. Myös kosteutta imevästä hohkakivestä tehty Viherkasvisora on kaikille juuristonsa kosteudesta herkille kasveille mieleen.

Jänönopuntia näyttää hämäävän pehmeältä. Astia Granit.
Kaikki kaktukset viihtyvät ilmavassa, hiekka- tai sorapitoisessa kasvualustassa

Väriä helposti

Toisin kuin useimmat kaktukset ja mehikasvit, anopinkielet ja -hampaat (Sansevieria) selviävät myös hajavalossa ja jopa varjoisilla paikoilla. Leikittele näiden helppohoitoisten kasvien erilaisilla lehtimuodoilla ja -väreillä istuttamalla samaan ruukkuun esimerkiksi kupariin vivahtava lajike ’Star Canyon Granite’ ja tummanvihreä ’Comet Amazon Green’. Anna kasvualustan kuivua kastelujen välillä.

Anopinkielistä ja -hampaista on jalostettu monenvärisiä lajikkeita.

Muodot esille

Ota vanhat lasipurkit todelliseen hyötykäyttöön! Istuta purkin pohjalle kiehtova parivaljakko, rautakaktus Ferocactus glaucescens inermis ja perunkalliokaktus Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus ’Monstrosus’. Istutus sujuu kätevästi syömäpuikoilla tai kaktuspihdeillä. Lisää astian reunoille ja kaktusten väliin hitusen kaktusmultaa tai Viherkasvisoraa. Viimeistele erilaisilla rantakivillä.

Kirpputorilta hankittu Karhulan lasipurkki on saanut uuden elämän kaktusten kotina.
Kommentoi »