Kaj Franck oli suomalaisen muotoilun uranuurtaja – Teeman ja Kartion suunnittelija uudisti arjen käyttöastiat selkeiksi ja käytännöllisiksi

Kaj Franck oli suomalaisen muotoilun uranuurtaja – Teeman ja Kartion suunnittelija uudisti arjen käyttöastiat selkeiksi ja käytännöllisiksi
Kaj Franck (1911–1989) oli yksinkertaistamisen mestari, jota on kutsuttu suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi. Franck halusi tehdä esineitä, jotka ovat niin itsestään selviä, ettei niitä edes huomaa. Muotoilija uskoi vahvasti myös sarjavalmistukseen.
Julkaistu: 20.11.2020

Yksinkertainen, selkeä ja käytännöllinen – tuttuja määreitä suomalaisesta muotoilusta. Niitä meille juurruttaneista uranuurtajista yksi ja kenties tärkein oli Kaj Franck. Kansainvälisesti tunnettua keramiikka- ja lasimuotoilijaa onkin kutsuttu suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi.

Franck valmistui alun perin huonekalupiirtäjäksi Taideteollisuuskeskuskoulusta vuonna 1932. Hänen ensimmäinen merkittävä näyttönsä Arabian tehtaalle muotoilijana oli 1940-luvun lopulla suunniteltu Kilta-astiasto, nykyinen Teema. Suunnittelijan mielestä koukeroiset kahvikupit ja ruusukoristeet saivat jo väistyä, sillä moderni elämäntapa vaati yksinkertaisia, käytännöllisiä ja monikäyttöisiä astioita. Hän uskoi sarjavalmistukseen.

Lokerovati on vuodelta 1957. Se on valittu New Yorkin Moman kokoelmaan.
Kilta-sarjasta, jonka nimi vaihtui myöhemmin Teemaksi, tuli menestystuote.
Kilta-sarjaa.

Samaa järkiperäistä linjaa Franck noudatti lasimuotoilussaan, kun hän 1950-luvun alusta lähtien toimi Nuutajärven lasitehtaan suunnittelijana. Hän uudisti arjen käyttölasit selkeiksi ja käytännöllisiksi. Runollisempaa puoltaan muotoilijana Franck toteutti uniikkilaseissa. Niissä hän hyödynsi monipuolisesti suupuhalletun lasin mahdollisuuksia.

Lasin ja keramiikan lisäksi Franck suunnitteli pitkän uransa aikana muun muassa muovi- ja emaliastioita, jotka jatkoivat samaa hyväksi havaittua minimalistista linjaa. Hän siirsi oppinsa myös seuraavalle sukupolvelle toimiessaan 1960-luvulla opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa.

Kremlin kellot koostuu korkilla varustetusta pullosta ja kannusta.
Runollisempaa puoltaan muotoilijana Franck toteutti uniikkilaseissa. Niissä hän hyödynsi monipuolisesti suupuhalletun lasin mahdollisuuksia.
Kaj Franck (1911–1989).
Käyttölasin mestarin Kaj Franckin tuotantoa. Kuvan esineet ovat keräilijä Jani Käsmän kokoelmaa. Lue täältä juttu Käsmästä ja hänen perheensä kodista.

Franckin suunnittelemia tuotteita on yhä tuotannossa. Kartio-lasit ja -kaadin, Teema-sarja ja Scandia-aterimet ovat juurtuneet osaksi suomalaista kattauskulttuuria.

Ateenan aamu -lasiteokset palasivat tuotantoon vuonna 2011, kun Franckin syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Alun perin ne olivat Nuutajärven tuotannossa vuosina 1954–1975 ja 1992–1994.

Lähteet: Anna-Kaisa Huuskon artikkeli Kaj Franck Avotakassa 11/2013 ja Iittalan verkkosivut.

Kommentoi »