Kaivon kunnostus on nyt ajankohtaista – tällä keinolla parannat juomaveden laatua!
Mainos: Nordkalk
Kaivon kunnostus on nyt ajankohtaista – tällä keinolla parannat juomaveden laatua!
Kaivon kunnostus kannattaa tehdä juuri nyt mökeillä ja kodeissa, joissa on rengaskaivo. Kaivoveden yleinen ongelma on happamuus, jonka seurauksena kylpyhuonekalusteet tai vaaleat hiukset voivat värjäytyä vihreiksi. Hapan vesi on kuitenkin helppo tasapainottaa kalkituksella.
4.5.2018

Kaivon kunnostus on syytä tehdä aika ajoin hyvinkin perusteellisesti, mutta tärkeintä on juomaveden laadun tarkkailu. Suomessa maanlaajuinen ongelma on kaivoihin virtaavan pohjaveden happamuus, sillä maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Talousveden suositeltu pH:n alaraja on 6,5.

Hapan vesi aiheuttaa vesiputkistojen syöpymistä ja sen seurauksena kylpyhuonekalusteissa voi näkyä vihreitä ja ruskeita raitoja. Kupariputkistoista irtoava vihreä väri tarttuu helposti myös vaaleisiin hiuksiin, mutta happamasta vedestä ei ole haittaa terveydelle.

Puhdas juomavesi on meille itsestäänselvyys, mutta kaivokin vaatii huoltoa. Suomessa veden ongelma on usein liiallinen happamuus.

Suomessa on arviolta noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa, joista suurin osa on rengaskaivoja. Rengaskaivoista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä.

Kaivon kunnostus on helppo tehdä kalkituksella

Veden laadun lisäksi kaivon yleinen kunto ja mahdolliset epäpuhtaudet on hyvä tarkistaa keväällä ennen mökkikauden aloitusta. Talven aikana lämmin vesi on saattanut houkutella pieneläimiä kaivon suojiin.

– Rengaskaivojen kansirakenteet voivat olla hyvin harvoja tai heikkoja, jolloin niihin liittyy myös putoamisvaara. Vuotava kansi lisää mikrobiologisia riskejä ja yleinen huoltamattomuus näkyy vedessä saostumina, kertoo Pertti Virtanen Vesikaivohuolto Vipe Oy:stä. Hän on tehnyt kaivojen kuntotarkastus- ja kunnostustöitä jo 25 vuotta.

Kaivoveden happamuus on yksinkertaista tarkistaa apteekista saatavien pH-liuskojen avulla. Jos kaivovesi kaipaa pH:n nostoa, levitetään kaivon pohjalle tavallisesti noin 20 sentin kerros kalkkirouhetta.

Kalkkirouhe on murskattua ja seulottua aitoa kalkkikiveä.

– Kalkkirouheen menekki ja lisäystarve riippuvat kaivoveden laadusta ja veden kulutuksesta, Virtanen neuvoo.

Muutama päivä käsittelyn jälkeen veden pH tarkistetaan uudelleen. Kalkkikiveä pyritään annostelemaan kaivoon niin, että sen lisäys- tai vaihtotarve on 3–4 vuotta.

Murskattu kalkkikivi on luontoystävällinen kaivonhoitotuote

Juomaveden pH:n nostamiseen sopii Nordkalk Oy:n valmistama Aito Kaivokalkki, joka on helppo, turvallinen ja luonnonmukainen aine. Sitä käytetään veden pH:n nostoon kotien lisäksi myös vesihuoltolaitoksissa.

– Aito Kaivokalkki on kotimaista, murskattua ja seulottua kalkkikiveä. Tuote hygienisoidaan kuumentamalla, kertoo myyntipäällikkö Minna Rännäli Nordkalkilta.

Tuote sopii rengaskaivoihin happamien ja pehmeiden kaivovesien käsittelyyn. Se nostaa veden pH:ta, alkaliteettia ja kovuutta. Lisäksi kaivokalkki saostaa vedestä pieniä määriä rautaa sekä mangaania kalkkikiven pintaan, mutta varsinaiseksi raudan ja mangaanin poistomenetelmäksi se ei kuitenkaan sovellu.

Aito Kaivokalkki nostaa veden pH-arvoa. Sitä on helppo annostella ja turvallista käyttää.

– Kaivokalkkia on turvallista käyttää, sillä siihen ei liity minkäänlaista terveydelle vaarallista yliannostusriskiä, kertoo Rännäli.

Aito Kaivokalkin säilytyksessä ja käytössä on tärkeää kiinnittää huomiota huolellisuuteen ja puhtauteen. Bakteereja ja orgaanista ainesta ei saa päästää kaivoon missään työvaiheessa.

– Suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen, jos kaivo kaipaa kokonaisvaltaista huoltoa. Kaivovedestä myös kannattaa teettää vesianalyysi aika ajoin, Rännäli muistuttaa.

Aito Kaivokalkkia myyvät kaikki hyvin varustetut maatalouskaupat.

Tämä artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Nordkalk Oy:n kanssa. Nordkalk on johtava kalkkikivipohjaisten tuotteiden ja ratkaisujen toimittaja Pohjois-Euroopassa.

Lue lisää:

Kommentoi »