Meidän Mökki

Kaivon huolto kannattaa ottaa tavaksi – säännöllinen kunnossapito takaa kaivoveden laadun

Kaivon huolto kannattaa ottaa tavaksi – säännöllinen kunnossapito takaa kaivoveden laadun
Kaivon huolto on hyvä ottaa vuosittaiseksi rutiiniksi. Suomessa on noin miljoona kotitalouskaivoa, joista valtaosa on huonossa kunnossa. Usein kaivon käyttö loppuu, jos vesi alkaa maistua oudolta. Siinä vaiheessa perusteellinen puhdistus ja korjaus usein auttaisivat.
Julkaistu: 22.4.2021

Kaivon kuntoa on syytä seurata säännöllisesti: esimerkiksi keväällä mökille saapuessa on hyvä hetki kurkistaa kaivoon ja katsoa, onko akuuttia huollon tarvetta. Kaivon pohjaan näkee helposti käyttämällä tehokasta lamppua tai kesäaikaan heijastamalla peilillä auringonvaloa kaivon pohjaan.

Kaivon ja veden kuntoa kannattaa tarkkailla etenkin silloin, jos omalla tai naapurin tontilla kaivetaan maata esimerkiksi kaapelointien tai viemäröinnin vuoksi kaivon yläpuolisella rinteellä. Kaivon veden muodostumisalue on yleensä muutamia kymmeniä metrejä kaivon yläpuolisessa maastossa, ja lähellä tapahtuva maanmuokkaus voi vaikuttaa kaivoveden laatuun.

Miltä kaivon pitäisi näyttää?

Kaivon pitäisi olla kaikin puolin siisti ja puhtaan näköinen: sisäseinissä ei näy valumajälkiä pintavedestä eikä varsinkaan sammalta tai muuta ylimääräistä. Kansi on tiivis eikä sen välistä mahdu edes hiekka tai muurahainen kaivoon. Vesi on kirkasta, ja pohja näkyy veden läpi. Pumppu on riittävän syvällä veden pinnan alla. Pinnalla ei kellu roskia, saati mitään sen suurempaa.

Kaivoveden laatua kannattaa seurata noin kolmen vuoden välein. Vesinäyte otetaan vasta puhdistuksen jälkeen.

Voiko kaivoveden laatua itse arvioida?

Jos vesi kaivossa tai vesilasissa on sameaa tai maistuu jollekin, kannattaa tarkistuttaa veden laatu. Puhdas vesi on hajutonta, mautonta ja kirkasta – mutta kirkkaassakin vedessä voi toki olla epäpuhtauksia, jotka paljastuvat vasta vesianalyysillä.

Miten usein vesianalyysi pitäisi tehdä?

Vesianalyysi kannattaa teettää kertaalleen laajamittaisena. Sen jälkeen on hyvä seurata veden laatua noin kolmen vuoden välein. Kotitestejäkin on, mutta ne eivät anna välttämättä kovin luotettavaa tulosta. Asiantunteva huoltoyritys tai terveystarkastaja osaavat kertoa, millainen analyysi on riittävä – yleensä ei tarvita kaikkein kalleinta kaikenkattavaa pakettia. Vesinäyte kannattaa ottaa vasta kaivon puhdistuksen jälkeen, ei ennen huoltoa.

Millainen on hyvä kaivon kansi?

Epäpuhtaudet päätyvät kaivoon useimmiten kannen kautta. Multa tai hiekka kaivon kansirakennelmissa on jo riskin merkki. Kannen tulee olla tiivis, hyvin istuva ja varustettu tuuletusaukolla tai -putkella. Paras ratkaisu on oikean kokoinen betonikansi, jossa on pieni kurkistusaukko. Liian suuri betonikansi on painava, ja sitä sivuun vetäessä renkaan laita murtuu eikä pysy tiiviinä. Puinen kansi tai kurkistusaukon kansi ovat turvallisuusriski. Lähes kaikki uudet kannet varustetaan myös lukituksella.

Kaivon paras puhdistusaika on kesällä, alkusyksystä ennen sateita tai lopputalvesta ennen lumen sulamista.

Mitä kaivon huolto maksaa?

Hinnat vaihtelevat paljon, joten malta vertailla. 1 000–1 500 eurolla saa hyvän ja kattavan huollon ja kunnostuksen rengaskaivolle, mutta muitakin hintoja on. Kaivon kunnostustyö on kotitalousvähennyskelpoista, myös vapaa-ajanasunnolla.

Voiko kaivon puhdistaa itse?

Internetistä löytyy ohjeita huoltoon ja puhdistukseen. Kaivon kansi kunnostetaan tai vaihdetaan tarvittaessa, tyhjennetään vesi, pestään sisäseinämät ja pohja, paikataan halkeamat ja lisätään pohjalle kalkkia ja hiekkaa. Laskeutumis- tai putoamisvaljaat ja kypärä ovat välttämättömät. On myös varmistettava, että kaivossa riittää happi.

Varo myös hydraulista murtumaa: jos korkean veden aikaan tyhjentää kaivon liian nopeassa tahdissa, kaivossa oleva vastapaine häviää ja on riski, että kaivon pohja murtuu ulkopuolisen paineen vuoksi. Normaalin rengaskaivon vastapaine metrin matkalla on 800 kiloa, täydessä kaivossa useita tonneja. Kaivo kannattaa puhdistaa kesällä tai elo–syyskuun vaihteessa ennen syyssateita tai helmi–maaliskuussa ennen lumensulamisvesiä.

Vettä voi nostaa ämpärilläkin, mutta pumppu on hygieenisempi ratkaisu.

Voiko kaivon kuluttaa tyhjäksi?

Helposti, jos pieneen kulutukseen alun perin suunniteltua kaivoa aletaan käyttää ympärivuotisesti ja vettä kulutetaan huoletta vaikkapa paljun täyttämiseen. Pohjavesi nousee kaivoon takaisin muutamassa tunnissa tai viimeistään muutamassa päivässä. Myös silloin vesi voi välillä päästä ”loppumaan”, jos pumppu on esimerkiksi metrin pohjaa ylempänä ja vettä kulutetaan reilummin.

Panosta kanteen, jotta kaivoon ei pääse epäpuhtauksia.

Kannattaako kunnostus vai pitäisi hankkia uusi kaivo?

Vanhankin kaivon voi yleensä saada kunnostamalla taas käyttöön. Kotipihan kaivo voi olla perinteinen rengaskaivo tai porakaivo, mutta myös vanhoja kivikehäkaivoja ja jopa hirsikehäkaivoja on vielä käytössä. Niitä kaikkia kannattaa huoltaa ja kunnostaa. Usein kaivon käyttö loppuu siihen, kun vesi alkaa maistua huonolta. Siinä vaiheessa hyvä puhdistus ja korjaus usein auttaisivat. Monesti kaivo menee epäkuntoon yläpäästä, ja ne ongelmat on melko helppo korjata.

Aina kun lähdetään miettimään uutta kaivoa, on syytä miettiä eri vaihtoehtojen mahdollisuudet. Rengas- ja porakaivossa sekä vesijohtoverkossa on kaikissa hyvät ja huonot puolensa. Kaikkia kaivoja täytyy huoltaa. Myös porakaivossa on omat ongelmansa. Rengaskaivossa on hyvä seurata esimerkiksi mangaanin, raudan ja humuksen pitoisuuksia, ja porakaivovedestä voi löytyä arseenia, uraania ja radonia.

Sellainen lähdevesikaivo, jossa humusta tai muuta puhdistusta vaativaa ei pääse kertymään veteen, on äärimmäisen harvinainen.

Asiantuntija: kaivoasiantuntija Pertti Virtanen, Vesiyhdistys ry:n hajavesijaosto

Lisätietoa kaivon puhdistuksesta: Suomen vesiyhdistys (vesi.fi) ja Suomen ympäristökeskus (syke.fi)

Kommentoi »