Meidän Talo

”Itse rakennettu koti tuntuu erityiseltä” – Kaisan ja Jukan modernissa talossa on erillinen saunarakennus

”Itse rakennettu koti tuntuu erityiseltä” – Kaisan ja Jukan modernissa talossa on erillinen saunarakennus
Kaisa Savola ja Jukka Anttonen suunnittelivat perheelleen persoonallisen omakotitalon Turun seudulle. Pihapiirissä olevassa erillisessä saunarakennuksessa nautitaan löylyistä päivittäin.
Julkaistu: 3.7.2019
Laaja terassialue yhdistää talon ja ulkosaunan toisiinsa.

Kaisa Savolan ja Jukka Anttosen upea tummanharmaa omakotitalo nousi rauhalliselle omakotitaloalueelle Turun seudulle neljä vuotta sitten. Kävelymatkan päässä kotoa ovat koulut ja päiväkodit. Turun keskustaankin on vain 20 minuutin ajomatka. Talo sulautuu kauniisti ympäristöönsä. Kaikki ratkaisut on suunniteltu tarkasti.

– Istuimme Kaisan kanssa iltakausia ja piirsimme talon pohjaratkaisua. Olen itseoppinut rakentaja ja tämä on toinen tekemäni talo, Jukka kertoo ja lisää, että haaveena on vielä joskus rakentaa kolmas talo.

Kaisan ja Jukan lähes 1 500 neliön kokoinen tontti rajautuu metsään, ja se ohjasi parin suunnittelua. Talo sijoitettiin tontille siten, että L-muotoinen rakennus katsoo kohti metsää. Näin ikkunoista avautuu pääosin luontomaisema. Läheiset talot paljastuvat vasta sisäänkäynnin puolelta.

– Kun katsomme ulos olohuoneen ikkunoista, näyttää siltä kuin olisimme aivan yksin metsän siimeksessä. Tästä on helppo tehdä retkiä metsään, ihan kuin olisimme mökillä, Jukka jatkaa.

Olohuoneen ikkunat avautuvat omalle pihalle. Tulisija on sijoitettu nerokkaasti huoneen kulmaan. Näin takkatulesta voi nauttia sekä sohvalla että ruokapöydän ääressä istuessa.
Kodin sisustus on suunniteltu ajattomaksi ja mustavalkoisen maun mukaiseksi.

Pariskunta hioi talon ulkopuolen modernia ja hillittyä ilmettä pitkään. Jukka halusi tietyn tummanharmaan sävyn ja lopulta maalina käytettiin Virtasen maalitehtaan neljän öljyn perinnemaalia.

– Halusimme myös talon runkosyvyyden maltilliseksi, jotta talon fiilis olisi mahdollisimman siro ja kevyt. Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

Rakennusarkkitehti piirsi talon Kaisan ja Jukan luonnosten pohjalta. Perheen työnjako rakennusprojektin aikana oli yksinkertainen: Jukka suunnitteli ja rakensi, Kaisa hoiti perheen. Aikataulu tosin kiristyi alkuperäisestä, kun perheen edellinen koti myytiin salamavauhtia.

– Kaikki meni silti todella hyvin. Kun jouduimme luopumaan vanhasta kodistamme ja muutimme väliaikaiseen asuntoon, olimme pakotettuja pistämään tohinaksi uuden projektin kanssa. Jukka otti vuoden virkavapaata työstään ja rakentaminen nopeutui, Kaisa sanoo.

Mustat ja valkoiset kaapistot toimitti kaarinalainen Puuvaja.
Keittiön saarekkeen ääressä on mukava laittaa ruokaa. Koko kodin lattia on hiottua valubetonia.
Mittatilaustyönä teetetyssä keittiössä leikittelevät musta ja valkoinen. Hana on Tapwellin mallistosta.
Ellen ja Topias odottavat välipalaa Kaisa-äidiltä. Avokeittiön musta taso on kompaktilaminaattia.

Perhe pääsi muuttamaan uuteen taloonsa vuoden mittaisen rakennusprojektin jälkeen, juuri ennen kuopuksen syntymää. Itse rakennettu koti tuntuu erityiseltä.

– Se, että kotimme on niin vahvasti meidän ja etenkin Jukan kädenjälkeä, luo erilaisen tunnelatauksen näihin seiniin ja tiloihin. Valmista kotia osaa arvostaa ihan eri tavalla, kun muistelee sitä, miten rakennusaikana tulimme lasten kanssa katsomaan, kun Jukka teki perustuksia sysipimeässä marraskuun kaatosateessa, Kaisa pohtii.

Kaisan ja Jukan yhdessä suunnittelema pohjaratkaisu toimii hyvin perheen tarpeisiin. Kaikki kodin tilat on sijoitettu yhteen tasoon. Eteinen on tilava ja valoisa. Olohuone, ruokatila ja keittiö ovat yhtä suurta ja avaraa tilaa. Olohuoneen ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon ja tuovat ulkotilan osaksi kotia.

Vanhempien makuuhuoneesta on käynti terassille.
Lastenhuoneisiin ei haluttu sijoittaa tilaa vieviä kaapistoja.
Suuri kodinhoitohuone sijaitsee makuuhuonekäytävän perällä. Kaisa ja Jukka halusivat tilaan myös koko perheen vaatesäilytyksen, jolloin makuuhuoneisiin ei tullut kiinteitä kaapistoja lainkaan. Lattialaatat Pukkila ja kaapistot Puuvaja.
Kylpyhuoneeseen valittiin ajattomat laatat. Puurimoista tehty väliseinä erottaa suihkun muusta kylpyhuoneesta.

Makuutilat on sijoitettu talon toiseen päätyyn, jotta olohuoneessa on mahdollista seurustella, kun lapset ovat nukkumassa. Vanhempien makuuhuoneesta on käynti suoraan pihalle pariovien kautta. Lastenhuoneet ovat vanhempien makuuhuoneen vieressä. Pitkän käytävän päässä on valtava kodinhoitohuone, joka toimii myös koko perheen vaatehuoneena.

– Olemme olleet vahvasti mukana ideoimassa pohjaratkaisua, mutta suuri kiitos kuuluu taitavalle rakennusarkkitehdillemme, Jukka sanoo.

Yksi onnistuneimmista ratkaisuista on kodinhoitohuone, jossa on tilat niin vaatehuollolle kuin -säilytykselle.

– Oli mukavaa, ettei makuu- ja lastenhuoneisiin tarvinnut sijoittaa tilaa vieviä kaapistoja. Toinen suosikkimme on keittiön yhteyteen rakentamani skafferi eli nurkassa oleva ruokakomero, Jukka iloitsee.

Terassi yhdistää erillisen saunarakennuksen taloon. 5-vuotias Ellen nauttii pihakeinun vauhdeista.
Perhe halusi saunataloon puun lämpöä ja rauhaa. Rakennukseen kuljetaan ulkokautta ja jokainen saunahetki on kuin pieni retki. Löylyhuoneen yhteydessä on suuri oleskelutila, jonne Jukka rakensi sohvaksi kiinteän laverin. Pöydät ovat Artekin.
Suurelle laverille mahtuu löylyjen jälkeen vilvoittelemaan isompikin porukka.

Perhe rakastaa saunomista. Talon erikoisuutena onkin erillinen saunarakennus, joka on täysin oma kokonaisuutensa. Se on Jukan suunnittelema ja toteuttama pienintä yksityiskohtaa myöten. Rakennuksessa on suuri oleskelutila, pesuhuone ja reilunkokoinen sauna. Ulkoapäin talon ilme jatkaa asuintalon tyyliä, mutta sisällä tunnelma on täysin toisenlainen: kaikki pinnat ovat puuta.

– Onnistuimme sijoittamaan saunarakennuksen hienosti talon jatkeeksi, vaikka kulku sinne onkin ulkokautta. Tein kaikki saunarakennuksen sisäpinnat puusta. Halusin luoda kontrastia asuintalon ja saunan välille, Jukka kertoo.

Saunarakennus on Jukan suunnittelema ja rakentama. Kekseliäät ovenkahvat ovat myös Jukan käsialaa.
Veistokselliset portaat johtavat korkealla sijaitseville lauteille. Puukiuas lämpenee vuoden ympäri lähes päivittäin.
Saunan pesuhuone laatoitettiin suurilla kivimäisillä laatoilla.

Sisustaminen on Jukan intohimo. Inspiraationa ovat sosiaalisen median kanavat sekä kotimainen rakennus- ja käsityöperinne. Makukin menee hyvin yksiin Kaisan kanssa. Kodin sisustukselliset valinnat on tehty ajattomiksi ja mustavalkoisen maun mukaisesti. Modernia kotia maustavat perinteikkäät kalusteet ja materiaalivalinnat. Käsistään taitavan miehen kädenjälki näkyy myös saunarakennuksen kalusteissa.

– Rakensin kaikki saunatilojen kalusteet Artekin pöytiä lukuun ottamatta, Jukka kertoo.

Tämän jälkeen on helppo uskoa, että hänen käsistä syntyy vielä kolmaskin talo – ehkä sitten joskus.

Talo runkovaiheessa talvella 2015. Ennen rungon pystytystä työmaalla oli kiireistä, jotta täytöt saatiin tehtyä valmiiksi ajallaan. Jukka on rakentanut talon suurelta osin itse. Etenkin Kaisan isä Pauli Savola oli rakennusaikana korvaamaton apu.
L-mallinen pohjaratkaisu mahdollisti suojaisan sisäpihan, jossa nautitaan lämpimistä aamuista jo alkukeväästä. Sisätiloista tehtiin kolmet pariovet suurelle terassille, jotta ulko- ja sisätilat yhdistyisivät saumattomasti toisiinsa. Portailla Jukka, Kaisa sekä lapset Topias, 7, Ellen, 5, ja Ada, 3.
Kommentoi »