Jyväskylän asuntomessut – tässä alueen kartta
Rakenna ja remontoi
Jyväskylän asuntomessut – tässä alueen kartta
Jyväskylän asuntomessuilla on esillä 37 kiinnostavaa pientaloa. Tulosta tästä mukaasi Jyväskylän messualueen kartta!
1.7.2014
 |
Meidän Talo

Heinäkuun 11. päivänä avautuvat kaikkien aikojen 45. asuntomessut. Messualue on noussut Jyväskylän Äijälänrantaan, Jyväsjärven itäpäähän. Jyväskylän keskustaan on noin viisi kilometriä.

Messujen projektipäällikkö Anu Hakala toivottaa messuvieraat lämpimästi tervetulleiksi. Kiire on täyttänyt hänen viimeiset kuukautensa, mutta kaikki tuntuu valmistuvan ajoissa, jopa etuajassa.

Projektipäällikkö iloitsee siitä, että Äijälänrannan juuret ja jyväskyläläisyys näkyvät niin voimakkaasti tulevilla messuilla. Messujen kantaviksi teemoiksi on valittu Aalto ja puutarha. Aalto-teemassa keskitytään  arkkitehtuuriin, muotoiluun, valaistustukseen ja  arjen innovaatioihin. Puutarhateeman nimissä alueella voi tutustua sadan neliön mallipuutarhoihin, joista löytyy muun muassa moderni puutarha sekä kierrätys- ja kivipiha.

Alueella on satsattu taideteoksiin ja puistokalusteisiin. Myös muuntamoiden ja sähkökaappien ulkokuoriin on tehty taideteoksia, jotka maisemoivat rakennuksia. – Ilahduttavaa on, että teosten suhteen kyse ei ole näyttelystä, vaan kaikki teokset jäävät pysyvästi alueelle, Anu Hakala kertoo.

Moderni tyylisuunta hallitsee

Äijälänrannan pientalotonttien koot vaihtelevat noin 500 neliömetristä 1 800:aan. Alueelle on noussut  38 pientaloa, ja rakentamisen tapoja on lukuisia. Muuttovalmistaloja on useita, mutta toisaalta myös uniikkien kivitalojen määrä on suuri. Alueen erikoisuus on 13-kerroksinen tornitalo, Jyväskylän Maailmanpylväs.

Suurin osa taloista edustaa modernia tyylisuuntaa. Perinnetaloja ei joukossa ole. Perinnetalobuumin aikoinaan aloittanut Kannustalokin on messuilla modernin Lato-mallistonsa muuttovalmistalolla.

Anu Hakala ei säästele ylisanoja rakentajaperheistä puhuessaan. Rakentajat ovat olleet innovatiivisia ja kehitelleet monia, uusia ratkaisuja itselleen tärkeiden asioiden ympärille. Tämä näkyy myös talojen sisustuksissa.

– Mainitsemisen arvoisia ovat muun muassa Talo Luck, jonka sisustus rakentuu suurelta osin kierrätetyistä huonekaluista. Talo Cuben sisustus on kiinnostava sekoitus uutta ja vanhaa. Oma lukunsa on Elämän Lanka -talon yläkerta, jonka sisustuksen on suunnitellut Remu Aaltonen. Sieltä löytyy muun muassa Hurriganes-aiheinen valokuvanäyttely.

Messujen yö elokuussa

Äijälänrannan katuvalaistuksessa ollaan kehityksen kärjessä: alueella on valaisinkohtainen led-katuvalonohjaus, ensimmäinen laatuaan Suomessa.  Ruuhka-aikoina valoa on enemmän kuin hiljaisina aikoina, ja yöllä lamput himmennetään mahdollisimman hämärälle.

Uutta Jyväskylässä on elokuun alussa pidettävä Messujen yö, jolloin Asuntomessut ovat historiansa ensimmäistä kertaa avoinna myös yöaikaan. Pimenevässä illassa messuvieraille esitellään, mihin kaikkeen valaistuksella voi vaikuttaa asumisessa ja millaisia valaistusratkaisuja messutaloissa on.

Kommentoi »