Avotakka

Jutan ja Pekan seitsemän vuoden odotus palkittiin haaveiden puutalolla – ”Emme olleet koskaan aiemmin kokeneet samanlaista tunnetta”

Jutan ja Pekan seitsemän vuoden odotus palkittiin haaveiden puutalolla – ”Emme olleet koskaan aiemmin kokeneet samanlaista tunnetta”
Jutta Karihtala ja Pekka Paju ovat remontoineet yhdessä viisi asuntoa. Ilman neljää aiempaa urakkaa he eivät olisi koskaan saaneet nykyistä loppuelämän kotiaan Littoisten Kotimäellä. Haaveiden talon etsimiseen kului seitsemän vuotta – yhtä kauan kuin juuri perheeseen saapuneen adoptiolapsen odotus.
Julkaistu: 7.6.2021
Seitsemän vuotta. Niin kauan Jutta Karihtala ja hänen puolisonsa Pekka Paju haaveilivat talosta Kotimäen kukkulalla, Littoisten verkatehtaan vieressä. Historiallinen tehdasalue sijaitsee Liedon ja Kaarinan rajalla, kahdeksan kilometrin päässä Turun keskustasta.
Vuonna 2012 pariskunta tiputteli ensimmäisen kerran alueella ostoilmoituksia postilaatikoihin. Myöhemmin he tekivät näitä kierroksia vielä kolme lisää, mutta yksikään niistä ei tuottanut toivottua lopputulosta.
Vitriinikaappien kuviolasi häivyttää sopivasti näkyvyyttä, jotta astiakaapin ei tarvitse aina olla sotilaallisessa järjestyksessä. Vaikutelma on silti yhtä keveä.
Alusta asti oli selvää, ettei keittiö tule olemaan valkoinen. Kaapinovien sävyksi valikoitui Tikkurilan greige G487 Batisti. Aamiaiskaapin lasit pari tilasi Lasilinkin Essis collectionista Kuopiosta. Puinen apupöytä on Ikeasta.
Vuodet vierivät, ja niiden aikana pariskunta remontoi yhteensä neljä kotia. Kaikki niistä sijaitsivat Littoisten verkatehtaan ympäristössä 500 metrin päässä toisistaan.
– Emme voisi kuvitella asuvamme muualla. On vaikeaa kuvitella toista asuinaluetta, jossa luonto, puistot, tiet ja erilaiset puutarhat yhdistyvät näin uniikilla tavalla. Kotipihalta lähtee parikymmentä lenkkivaihtoehtoa, metsä on muutaman askeleen päässä ja järvelle on 400 metriä, Jutta kertoo.
Jutta muutti keittiösuunnitelman vielä viime hetkellä ennen tilausta. Hän suunnitteli tilaan aluksi saareketta, mutta koska 1920-luvulla ei saarekkeita ollut, alkoi se tuntua päälleliimatulta vaihtoehdolta. Keittiö on tilattu Puuvajasta Kaarinasta ja välitilakaakelit ABL-laatoilta.
Jutta löysi kauan etsimänsä puusohvan asuntokauppojen jälkeen nettikirpputorilta. Kaappi on 1980-luvun lasivitriinin yläosa, jonka Jutta uudisti sormipaneelilla ja rottinkipunoksella. Vaaleanpunaisen valaisimen Jutta sai mukaansa stailauskohteesta.
Myös Fritz Hansenin Seiska-tuolit ja vanha wieniläistuoli ovat kierrätettyjä.
1920-luvulla ei ollut kokovalkoisia koteja, ja Jutta haluaa vaalia alkuperäistä henkeä. Siksi talossa ei ole puhtaanvalkeita pintoja valkoisten kalusteiden parina.
Kesällä 2019 Jutta sai vinkin, että yksi Kotimäen asukkaista harkitsi myyntiä. Samana iltana Jutta sai nähtäväkseen talosta kuvia, joiden perusteella pariskunta teki jo ostopäätöksen. He tiesivät kodin vaativan isoa remonttia, mutta se oli pelkkää plussaa. Kukkulan talot ovat alun perin olleet verkatehtaan työntekijöiden asuntoja, ja 1920-luvulla talossa asui jopa useita perheitä.
Sisään astuessaan Jutta ja Pekka tiesivät, että he olivat tulleet loppuelämän kotiinsa.
– Emme olleet aiemmin koskaan kokeneet samanlaista tunnetta. Olimme etsineet taloa Kotimäeltä pitkään, ja tämä koti oli palkinto siitä, että jaksoimme remontoida kaikki ne vuodet aikaisempia asuntojamme. Ilman niitä tämän talon ostaminen ei olisi koskaan ollut meille taloudellisesti mahdollista. Nyt meidän ei enää tarvitse suunnitella seuraavaa askelta, mihin mennä tai mitä tavoitella kodin suhteen, Jutta sanoo.
Vanha hirsiseinä on kunnostettu puhdistamalla ja vahaamalla se antiikkitammen sävyiseksi.
Jutta ja Pekka yrittävät löytää ensisijaisesti aina kierrätettyjä kalusteita. Sohva on edullinen löytö Facebook-kirpputorilta ja marmoripöytä Torista. Seinävalaisin on Wästbergin Alma.
Jutta testasi olohuoneessa seitsemää eri sävyä, joita pari vertaili eri valoissa ja vuorokaudenaikoina. Lopulta kodin yleistilojen seiniin valikoitui Tikkurilan sävy G487 Batisti ja lattiaan F487 Höyhen. Ikean matto on tehty 780 muovipullosta.
Ennen muuttoa Jutta ja Pekka ottivat tavoitteekseen remontoida keittiön ja kaksi makuuhuonetta. Yhdessä makuuhuoneessa asuminen koko perheen kesken ei houkutellut ketään – sekin oli koettu edellisten remonttien aikana.
Alussa he edistivätkin remonttia omien töiden ohessa aamusta iltaan ja jopa läpi öiden. Lopulta he saivat huoneet valmiiksi neljässä viikossa ja kantoivat tavarat sisään tammikuussa 2020.
– Muuttoauto kurvasi pihaan aamulla, kun vielä edeltävänä iltana kymmenen aikaan kunnostin olohuoneen hirsiseinää. Työmäärä oli ihan valtava, enkä vieläkään ymmärrä, miten saimme kaiken niin nopeasti valmiiksi, Jutta muistelee.
– Arvostus kotia kohtaan on noussut ihan valtavasti tämän asunnon myötä. Koti ei ole meille bisnestä, emmekä edes halua ajatella niin. Olemme laittaneet tähän kiinni paljon aikaa, rahaa ja ennen kaikkea omaa sieluamme emmekä tule tekemään tällä luultavasti koskaan voittoa, Pekka miettii.
Yläkerrassa on 15-vuotiaan Danielin huone. Yksi hänen ehdottomista toiveistaan oli lepakkotuoli, sillä se ei mahtunut hänen aiempiin huoneisiinsa entisissä kodeissa. Vanha marokkolainen pouf-rahi on löytö kirpputorilta. Seinä on maalattu Tikkurilan sävyllä G478.
Kesällä valmistuivat loput kodin sisätiloista. Juuri kun yläkerta oli saatu valmiiksi, huomasi Jutta eräänä sateisena päivänä kuprun yläkerran seinässä. Vanhat katto­ikkunat ja päätyjen pellitykset olivat päästäneet vettä läpi, ja osa talon rakenteista oli vaurioitunut. Urakka alkoi yläkerrassa alusta, kun ikkunoiden lisäksi piti uusia esimerkiksi sisäseinät ja villat.
– Siitäkin selvisimme, ja nyt yläkerta näyttää ihan samalta kuin ensimmäisen remontointikierroksen jälkeen. Vanhaa taloa ostaessa pitää olla asennoitunut siihen, että yllätykset kuuluvat pakettiin, Jutta toteaa.
Makuuhuoneen tapetti on Boråstapeterin Subtle ja yksi Jutan suosikeista. Jälkikäteen hän on miettinyt, että se voisi olla rohkeampikin. Yöpöytä on Hayn Bowler.
Pienikuvioinen tapetti on levollinen valinta makuuhuoneeseen, sillä kaukaa katsottuna kuvio ei korostu vaan näyttää rauhalliselta taustalta.
Makuuhuoneen peili on peräisin edellisiltä asukkailta. Sen alla olevan Jyskin tuolin Jutta on verhoillut itse nahalla. Saanan ja Ollin suunnittelema matto on turkulaisen Mum’sin mallistosta.
Alakerran lastenhuone odottaa pian saapuvaa uutta asukastaan. Perheen pitkäaikainen haave adoptiolapsesta on juuri toteutunut. Woodlands-tapetti on australialaisesta Jimmy Cricket -verkkokaupasta.
Juttaa inspiroivat sisustamisessa julkiset tilat, porraskäytävät ja vanhat talot. Yksi niistä on kotitalon lähellä oleva vaaleanpunainen puutalo. Jutta on poiminut sen sävyä kotinsa maalauksiin ja viltteihin ja haluaisi maalata sillä yhden väliovista.
Eniten Juttaa innoittavat kuitenkin tunnelmat. Hän haluaa aistia tiloja muillakin tavoin kuin vain näköaistilla.
– Vuosien aikana makuni on muuttunut paljonkin. Nykyään se on entistä runsaampi, rennompi, pehmeämpi ja vähän yllätyksellinen. Toki vaikutteita tuo myös kodin ikä, joka luo tietyt raaminsa sisustukselle.
Vuonna 1924 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on 195 neliötä. Jutan ja Pekan koti sijaitsee Littoisten Verkatehtaan vieressä.
Sisustussuunnittelija ja yrittäjä Jutta ja rahoitusalalla työskentelevä Pekka tapasivat ensi kertaa vuonna 2008, jolloin he olivat lyhyen aikaa samassa työpaikassa. Romanssi syttyi vuonna 2011. Pari käy yhdessä kirpputoreilla ja vanhan tavaran liikkeissä ja kunnostaa löydöt makuunsa.
Perheellä on ensi kertaa oma piha. Aluksi Jutta halusi siitä eroon mutta innostui sitten pihanlaitosta.
Seitsemän vuoden etsinnän jälkeen Jutta, Pekka ja Daniel asuttavat nyt unelmiensa kotia. Yhtä monta vuotta he ovat odottaneet myös uuden perheenjäsenen saapumista. Nyt kutsu on juuri tullut, ja huhtikuussa perhe saa viimeinkin tuoda kotiin adoptiolapsen Etelä-Afrikasta. Hänen huoneensa odottaa jo valmiiksi remontoituna ja sisustettuna.
– Jossakin vaiheessa olin katkera siitä, miksi juuri me joudumme odottamaan niin hirveän kauan. Nyt tajuan, että asioiden piti mennä juuri näin. Meidän oli tarkoitus löytää unelmiemme koti, saada se valmiiksi ja asettua paikoilleen.
2 kommenttia