Julian kirjontaluomukset syntyvät koneella vapaalla kädellä luoden – ”Jokaisessa työssäni on omat onnekkaat onnettomuutensa”
Ihmiset
Julian kirjontaluomukset syntyvät koneella vapaalla kädellä luoden – ”Jokaisessa työssäni on omat onnekkaat onnettomuutensa”
Halu tehdä käsillä sai valokuvaaja Julia Lillqvistin, 30, aloittamaan brodeerauksen. Julia kirjoo koneella luovasti vapaalla kädellä, virheitä pelkäämättä.
29.12.2021
 |
Kotivinkki

"Löysin brodeeramisen valmistuttuani valokuvaajaksi. Minusta tuntui, että tarvitsin harrastuksen, jossa voisin käyttää luovuuttani uudella tavalla. Halusin tehdä enemmän käsilläni. Aloitin ompelemalla vaatteita, mutta siirryin pian brodeeraukseen. Aluksi kirjoin käsin, mutta pian huomasin sen olevan tekniikkana minulle liian hidas.

Eräänä päivänä istuin ompelukoneeni ääreen ja kokeilin, mitä voisin sillä tehdä. Halusin keskittyä käyttöesineisiin, joten niin syntyi ensimmäinen kokoelmani ompelukoneella brodeerattuja tyynynpäällisiä, verhoja ja pöytä- ja lautasliinoja.

Julia keräsi ja prässäsi itselleen kasvion inspiraatioksi kolme kesää sitten. Voikukkavarjostin on poikkeus Julian muuten mustavalkoisesta linjasta.
”Jos haluat kokeilla brodee­raamista, mutta sinulla ei ole kärsivällisyyttä kirjoa käsin, kokeile kirjailemista tavallisella ompelukoneella. Vapaa kirjonta on hauskaa, kuin piirtämistä.”
Yhden kielon brodeeraamiseen menee Julialta noin minuutti, ja jokainen kuvio on ainutlaatuinen.

Parasta koneella kirjomisessa on se, että aloittaminen on helppoa. Aluksi käytin tavallista ompelukonetta, jolla peruuttaminen oli hankalaa. Nykyisin käytän vapaavarsikonetta, jolla voin piirtää kankaalle miten haluan.

Ompele on kuin kynän paperille jättämä jälki. Teen ompeleen vapaalla kädellä. Jokaisessa työssäni on omat onnekkaat onnettomuutensa. ­En pyri täydellisyyteen, vaan ­kädenjälki saa näkyä.

Pieninkin kukkanen tai rikkaruoho on kaunis, jos vain pysähtyy rauhassa tutkimaan.
Lampunvarjostin saa pian uuden kuosin. Nova-kissan vakiopaikka on työpöydän nurkalla oleva kangastilkkulaatikko. Taustalla näkyvän ­seinävaatteen nimi on Perjantaikimppu.
Vanha posliini­pöytälamppu on saanut Julian koristeleman uuden lintuvarjos­timen.
Makuuhuoneen seinällä on isokokoinen maisema-aiheinen seinävaate, ­johon Julia on brodeerauksen lisäksi käyttänyt tekstiilimaalia. Graafiset tyynyt ovat niin ikään Julian käsialaa.

En yleensä tee tarkkoja luonnoksia etukäteen. Sen sijaan minulla on muistikirjoja, joihin piirrän jatkuvasti itseäni arjessa inspiroivia asioita ylös. Saatan palata muistikirjoihini vuosienkin kuluttua.

Luonto on innoittanut minua siitä lähtien kun aloitin valokuvaajana. Poimin Vårvind-kokoelmani mallit kolme kesää sitten tekemästäni kasviosta. Prässäsin ja kuivasin kasveja ja kokosin ne kirjaksi. Pieninkin kukkanen tai rikkaruoho on kaunis, jos vain pysähtyy rauhassa tutkimaan.

Luovuus ruokkii luovuutta. Jos kyllästyn valo­kuvaamiseen, alan broodeerata ja päinvastoin.

Kielot kuuluvat Julian lempikukkiin. Häntä kiehtoo kaikki kaunis. Julia tallentaa näkemiään asioita valokuvaamalla, piirtämällä ja kankaalle ompelu­koneella kirjomalla.
Pieni valokuvateos usvaisesta koivikosta on kokeilu, jossa Julia yhdisti ottamansa maisemakuvan ja ompeleen.
Julian ensimmäiset tekstiiliteokset olivat seinävaatteita, joista hän piti näyt­telyn kotikaupungissaan Pietarsaaressa. Työhuoneen seinällä roikkuvat kankaista sommitellut kasvot ovat vielä kesken.

Hankin suurimman osan kirjomistani kankaista edullisesti kirpputoreilta. Erilaiset kierrätysmateriaalit inspiroivat minua. Värimaailmani on varsin mustavalkoinen, sillä valkoista ja mustaa pellava- ja puuvillakangasta on helpointa löytää.

En halua jäädä kiinni vain yhteen tyyliin tai tapaan tehdä. Uusin kokeiluni on maalata tekstiili­värillä kirjomani kankaan päälle. En vielä tiedä mitä kokeilustani seuraa.

Olen konekirjomisen myötä oppinut, ettei virheitä kannata pelätä. Kokeilut ja mokat ovat hyvästä. Jos odottaisin täydellistä ideaa ja täydellistä kangasta, saisin tuskin mitään aikaiseksi."

Julialla on Instagram-tili, jolta löytyy hänen tekstiili­töitään: ­@julialillqvist_design.

Kommentoi »