Kotivinkki

Kirjailija Juha Itkonen pitää kirjan ääreen nukahtamista yhtenä arjen huippuhetkistä – ”Painonnosto on tapani rentoutua”

Kirjailija Juha Itkonen pitää kirjan ääreen nukahtamista yhtenä arjen huippuhetkistä – ”Painonnosto on tapani rentoutua”
Kirjailija Juha Itkosen kotoa löytyy nojatuoli, johon mahtuu kolme perheenjäsentä. Juuri se on paras paikka koko asunnossa. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä asiat tekevät arjesta parasta.
Julkaistu: 3.5.2022

Paras päivä

Lauantai perheen kanssa mökillä: pientä puuhailua pihalla, ehkä jalka­palloa ja jotain leikkimistä. Ja sitten tulee lounas ja päivä­unet, se on ihanaa. Illalla saunotaan ja kenties pelataan Monopolia tai ristiseiskaa. Tässä elämän­vaiheessa tämä on minulle ihan täydellinen päivä. Varsinkin kun tiedän, että illalla ei tarvitse lähteä kaupunkiin.

Paras tapa rentoutua

Painonnosto rentouttaa. Aloitin kolme vuotta sitten salilla, jossa tehdään perinteisiä painonnostoliikkeitä, tempausta ja työntöä. Ne ovat teknisesti niin vaikeita, että niitä voisi harjoitella koko elämänsä. Se on voimaharjoittelua ja aivojen nollausta. ­Lihakset vahvistuvat, liikkuvuus paranee, samoin selkä- ja hartiakivut.

Paras satsaus

Minulla on ollut kirkas­valolamppu työhuoneellani jo 15 vuotta. Lokakuun lopulla kaivan sen aina esiin. Käytän sitä ohjeiden mukaan, eli tunnin pari päivässä. En tiedä, onko vaikutus plaseboa vai ei, mutta se valaisee kirkkaasti ja luo hetkeksi tunteen, että valoakin on.

Paras paikka kotona

Lastenhuoneesta löytyy turkoosi nojatuoli, jossa nelivuotiaat kaksoset mahtuvat vielä jopa molemmat syliin satuja luettaessa. Niistä hetkistä nautin vilpittömästi. Siinä on sellainen rauhoittumisen ja ­läheisyyden tuntu.

Paras hetki

Parasta on nukahtaminen sängyssä kirjan ääreen. On ihanaa tuntea silmäluomiensa painuvan, laskea kirja siihen viereen ja kirjautua ulos koko systeemistä. Nautin kyllä elämästä, mutta elämääkin hienompaa on nukkuminen!

Paras neuvo

Kirjailija Hannu Simpura sanoi kirjailijakurssilla, että alitajunta nostaa pintaan aiheita, joita kirjailija haluaa käsitellä. Olen vähitellen ymmärtänyt, että kaikki luovuus tulee alitajunnasta. Jos emme tukahduta sen ääntä vaikka roikkumalla netissä, sieltä nousee esiin asioita, joiden ääreen kannattaa pysähtyä. ­Minulle nousi uusimman kirjani Odotuksen aihe ajaessani autolla nelostiellä.

Paras...

Ruoka: Tuore ruisleipä

Juoma: Saunaolut

Maku: Punaherukka

Tuoksu: Nukkuvan pikkulapsen tuoksu

Matkakohde: Los Angeles

Kulkupeli: Juna

Kännykkäsovellus: Wilma

Keittiöväline: Kahvinkeitin

Elokuva: Notting Hill

Kirja: Fernando Pessoan Levottomuuden kirja

Vaate: Merinovillapaita

Kosmetiikkatuote: Kasvorasva

Musiikki: Itse soitettu

Biisi: Bob Dylanin Mr. Tambourine Man

Ravintola: Pizzeria Parmesan Helsingissä

Jäätelö: Mango-meloni

Herkku: Uudet perunat

Vuodenaika: Kesä

Kaupunki: Porvoo

Huonekalu: Kirjoituspöytä

Kasvi: Omenapuu

Aamupala: Kaurapuuro hunajalla

Mauste: Mustapippuri

Kommentoi »