Joulukuusen hoito ja kastelu – näillä vinkeillä kuusi säilyttää neulasensa pidempään
Piha ja puutarha
Joulukuusen hoito ja kastelu – näillä vinkeillä kuusi säilyttää neulasensa pidempään
Joulukuusen hoito onnistuu yksinkertaisilla ja helpoilla rutiineilla. Loppiaiseen asti kukoistakseen joulukuusi tarvitsee reilua kastelua ja suihkuttelua, jotta neulaset eivät karise. Poimi täältä hyödylliset vinkit joulukuusen hoitoon ja kasteluun!
Teksti

Kuvat

Julkaistu 15.12.2016
Viherpiha

Joulukuusi yleistyi Suomessa 1900-luvun alusta lähtien. Aluksi kuusenkoristeet olivat lippu- ja paperikoristeketjuja, pipareita ja oljesta tehtyjä. Sähkökynttilät, nauhat ja pallot yleistyivät koristeina 1950-luvulta eteenpäin.

Suomen Joulupuuseuran tietojen mukaan jouluvalot syttyvät jouluisin noin puoleentoista miljoonaan puuhun. Näistä noin miljoona puuta on peräisin suomalaisten joulupuukasvattajien tiloilta, noin 300 000 puuta haetaan omasta tai suvun metsästä ja noin 150 000 tuodaan ulkomailta, lähinnä Tanskasta.

Joulukuusen kuljetus

Jos kaadat kuusen omasta metsästä, tee se aikaisintaan kuukausi ennen joulua. Säilytä sitä tuulelta suojattuna ulkotiloissa.

Kuusi ei kestä kovin pitkää kuljetusta suojaamattomana, sillä neulasista haihtuu vettä koko ajan. Jos joudut kuljettamaan kuusta yli 10 kilometriä, suojaa se pressulla tai muovilla.

Joulukuusen sulatus

Jäässä oleva joulukuusi sulatetaan hitaasti. Pane kuusen tyvi sankoon, jossa on kylmää vettä. Paras sulatuspaikka on viileä tila, jossa on vain muutama aste lämpöä. Kuusen annetaan sulaa siellä hitaasti 1–2 vuorokautta.

Jos kuusta ei ole mahdollista sulattaa tällä tavalla, voit sulattaa kuusen myös suihkussa. Jos puu on verkkopussissa, poista se vasta sulatuksen jälkeen. Jäässä olevan kuusen tyvi pannaan sankoon, jossa on kylmää vettä. Joulukuusen runkoa ja oksia suihkutetaan kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen eli noin parin tunnin ajan. 

Joulukuusen laitto jalkaan

Mittaa, mahtuuko joulukuusi huoneeseen. Sahaa tyvestä runkoa pois sen verran, kuin hyvältä tuntuu. Kuusen tyveen on joka tapauksessa tehtävä uusi imupinta eli ainakin muutaman sentin paksuinen kiekko kannattaa sahata tyvestä pois.

Älä poista kuorta äläkä ohenna tyveä.

Joulukuusen hoito

  • Joulukuusen hoidossa on tärkeää, että kuusi saa vettä koko ajan. Etenkin ensimmäisen vuorokauden aikana joulukuusen vesitilanne kannattaa tarkistaa usein.
  • Valitse huoneesta joulukuuselle paikka, jossa ei ole lähellä lämpöpatteria tai takkaa.
  • Myös joulukuusen hoito suihkuttelemalla helpottaa kuusen oloa. Neulaset karisevat helpommin todella kuivassa ja lämpimässä tilassa. Joulukuusen neulasten karisemisessa on toki myös luontaista puukohtaista vaihtelua.
  • Huomioi, että kuusesta erittyy huoneilmaa etyleeniä, joka vaikuttaa moniin kukkiviin kasveihin kukintaa heikentävästi. Esimerkiksi orkidea kannattaa laittaa mahdollisimman etäälle kuusesta.

Joulukuusen kierrätys ja hävittäminen

Joulukuusi laitetaan perinteisesti pois loppiaisen jälkeen. Puun voi kierrättää ja se sopii maatuvien biojätteiden joukkoon seosaineeksi, jos sinulla on mahdollisuus tehdä puusta haketta.

Jotta kaikki neulaset eivät karise kuljetuksen aikana huoneisiin, pakkaa kuusi muoviseen pukupussiin, suureen jätesäkkiin, vanhan lakanan sisään tai erityiseen joulukuusen kuljetuspussiin ja kanna puu sen avulla ulos. Riisu muovit ja pussit pois ulkona.

Pätki oksia pienemmäksi oksasaksilla tai haketa ne ja pane oksasilppu biojätteen joukkoon. Rungon voit pienittynä polttaa takassa tai muussa tulisijassa, vaikka nuotiossa tai juhannuskokossa kesällä.

Voit myös hyödyntää kuusen oksia puutarhassasi. Leikkaa oksat kuusesta ja laita niitä ilmavaksi suojaksi arkojen ja ainavihantien kasvien päälle. Havusuoja sopii esimerkiksi timjamille, laventelille ja muille talvehtiville yrteille sekä ryhmäruusuille. Paljas joulukuusen runko sopii kesällä vaikkapa jonkin yksivuotisen köynnöksen tueksi.

Monet kunnat järjestävät joulukuusille keskitetysti maksuttoman poiskuljetuksen tiettyinä päivinä joulun jälkeen. Etenkin tiheään asutuilla alueilla ja suurista kiinteistöistä kuuset kerätään ja hyödynnetään.

Rivi- ja kerrostaloyhtiöissä on yleensä jätekatos, jonka yhteyteen kuusen voi viedä odottamaan yhteiskuljetusta. Selvitä kuitenkin ensin oman taloyhtiösi ja kotikuntasi tilanne.

Kommentoi »