Unelmien Talo&Koti

”Kotimme on rönsyilevä ja runsas, ehkä jonkun mielestä outokin” – Reija sisustaa rintamamiestaloaan häärääjän ylpeydellä

”Kotimme on rönsyilevä ja runsas, ehkä jonkun mielestä outokin” – Reija sisustaa rintamamiestaloaan häärääjän ylpeydellä
Reija Auvisen koti on kaksipiippuinen rintamamiestalo Halikossa. Reija sisustaa kotiaan mielikuvituksellisesti heräteostoksilla ja perityillä tavaroilla. Kun Reija kyllästyy, huonekalut vaihtavat järjestystä ja pinnat saavat aina uuden värin.
Julkaistu 16.12.2021

Minkälainen koti teillä on?

Useimmat minut tuntevat väittävät, että meillä on siisti koti, mutta ei se ole siisti, vaan rönsyilevä ja runsas, ehkä jonkun mielestä outokin. Toisinaan ajattelen, että olisi helpompaa siivota kodissa, jossa ei olisi tavaraa tiellä, mutta en osaisi asua tyhjässä talossa. Haluan, että kodistamme välittyy lämmin ja kutsuva tunnelma.

No, se kyllä välittyy! Käykö teillä paljon vieraita?

Suku ja ystävät ovat meille tervetulleita koska vain – tämä on avoimien ovien koti. Tykkään, että lasten kaverit ovat meillä juhlimassa, leipomassa, yökylässä tai kiipeilemässä pihan vanhoissa puissa.

Vuonna 1946 rakennetussa kodissa asuu Reija Auvisen lisäksi lapset Arttu, 17, Leevi, 15, ja Ronja, 10, sekä Nipsu- koira. Koti sijaitsee Halikossa ja siinä on viisi huonetta, keittiö, pihasauna ja kesähuone, yhteensä noin 150 neliötä.
Jauhopeukalot Reija ja Ronja leipovat usein yhdessä kuunnellen hulluttelumusiikkia. Ystävätkin ovat tervetulleita taikinaterapiaan. Keittiön tapetti on Bårastapeterin Flora.

Mikä vanhassa talossa on yhtä aikaa ihanaa ja hankalaa?

Kolmessa makuuhuoneessa ja olohuoneessa on takka, koska talo lämpiää pääsääntöisesti puulla. Vaikka se ei ole helpoin lämmitysmuoto, en vaihtaisi elävän tulen tuomaa tunnelmaa.

Joskus suunnittelin kuistin remontoimista lämpimäksi, mutta esimerkiksi joulun aikaan siellä voi säilyttää ruokia, ja pakkasella vanhat ikkunat ovat hurmaavia kuurankukkineen.

Kotonasi on paljon vanhoja esineitä, miksi?

Meillä on aivan liikaa tavaraa, mutta kierrätys on minulle tärkeää, ja siksi hankin lähes kaiken käytettynä. Hommaan huonekaluja ja astioita heräteostoksina kirppareilta – liian usein tosin!

Näen kauneutta epätavallisissa esineissä, kuten ystävältä saadussa posliinienkelissä, jonka siipi murtui. Ensin rikkoutuminen harmitti, mutta nyt ajattelen, että se on enemmän elämää nähnyt ja siksi arvokas.

Joka vuosi Reija suunnittelee tekevänsä kuistin jouluasetelmasta hillitymmän, mutta aina se paisuu. Pihakirppikseltä löytyneen pöydän alla olevat kahvipannut Reija on saanut äidiltään. Myös nalle on äidin peruja. Lasitölkit ovat Reijan keräily­kohde. Ronja on saanut korituolin perinnöksi isomummolta.
”Talossamme parasta on pohjaratkaisu, jota on pystynyt muuttamaan perheen tilanteesta riippuen.”
Reija Auvinen

Korkeampi mallinukke on suomalaista tekoa, ja Reija on raahannut sen kotiin tallinnalaiselta kirpputorilta. Reijan äidiltä saatuun pulloon on ujutettu jouluvalot. Kehyksissä on Marimekon juliste.
Käytettynä hankittu painava piironki on heräte­ostos. Nipsu-koiran peti on joulukuusen vieressä.

Kerrot olevasi häärääjä, mitä se tarkoittaa?

Tykkään, että koko ajan on jotain tekemistä. Valoisan vuodenajan lähes asun ulkona pihatöissä, enkä viitsisi mennä sisään edes laittamaan ruokaa. Talvella taas seinät vaihtavat tiuhaan väriä ja huonekalut saavat kyytiä. Makuuhuoneet ovat vaihtaneet paikkaa miljoona kertaa. Talossamme parasta onkin pohjaratkaisu, jota on pystynyt muuttamaan perheen tilanteesta riippuen.

Sauna on piharakennuksessa, tuleeko sitä lämmitettyä usein?

Pihasauna on lempipaikkani, ja siellä on parhaat löylyt. Saunomme usein, vaikka lämmittämisessä on työtä. Tykkään pimeästä saunasta, joten maalasimme lauteet tummiksi ja vaihdoimme kirkkaan lampun hämyisempään. Parasta on kirmata saunasta pihan uima-altaaseen. Kylmä vesi tekee hyvää tällaiselle vilukissalle. Jouluaattona pulahdan veteen tonttulakki päässä. Naureskelevatkohan naapurit, että siellä se häärääjä taas menee?

Vanhassa talossa on säilytystilan puutetta, ja piironki on ihanan tilava. ”Kun leikin huonekalujen kanssa yksin, niin tätä on vaikea saada liikkumaan”, Reija sanoo.
"Jouluaattona pulahdan veteen tonttulakki päässä."
Reija Auvinen
Keittiö remontoitiin kauniiksi, kun perhe muutti taloon yli kymmenen vuotta sitten. Reija ei halunnut yläkaappeja, mutta nauraa nyt, että avohyllyt pursuavat esineitä. Tuuhea joulumatto on oikeasti ryijy. Se kerää koirankarvaa ja muruja, mutta on ihanan lämmin ja pehmeä jalan alla.
Astiakaappi on kirppislöytö, jota Reija ei ollut alun perin ostamassa. Se maalattiin valkoiseksi. Maali hiottiin rikki, ja vetimet vaihdettiin posliinisiksi. Reija pitää kaapin patinoituneesta peilistä, josta jouluvalot tuikkivat koreasti. Keittiön tuolit on maalattu Annie Sloan -kalkkimaaleilla.
Juhlapossutarjotin on saatu Reijan äidiltä. Reija muistaa, että sitä säilytettiin lapsuuden kodissa seinällä. Arabian astiasto on yksi kirpparilta löytyneistä heräteostoksista. ”Valitsen omaa silmää miellyttäviä astioita, en mieti niiden arvoa”, Reija kertoo.
"Tykkään, että koko ajan on jotain tekemistä."
Reija Auvinen
Reijan tytär Ronja on jouluihminen, joka kuuntelee joulumusiikkia jo varhain syksyllä ja haluaisi koristella kotiin joulun jo heti halloweenin jälkeen. Kepparitalli on saanut joulukoristeet jo aiemmin syksyllä.
”Toisinaan ajattelen, että olisi helpompaa siivota kodissa, jossa ei olisi tavaraa tiellä, mutta en osaisi asua tyhjässä talossa.”
Reija Auvinen
Piharakennuksen päädyssä on pihasauna, keskellä varasto ja toisessa päädyssä kesähuone. Kesähuoneen tilalla oli aiemmin navetta.
Saunaa on remontoitu vain vähän, ja se tekeekin siitä Reijan mielestä tunnelmallisen. Verhona toimii sopivan paksu pellava­pöytäliina.
”Näen kauneutta epätavallisissa esineissä.”
Reija Auvinen
Kesäisin Reija käyttää punaista kahvipannua kastelukannuna, mutta nyt se on tunnelmallinen väriläiskä pihalla.

Reijan lempikirpparit:

• Radiokirppis: Koko perheen itsepalvelukirpputori. Täällä olen itsekin myynyt tavaraa. Helsingintie 22, Salo

• Osto- ja myyntiliike Simolin: Täältä meidän mukaamme ovat lähteneet esimerkiksi pitsiverhot, tauluja ja Ronjan huoneen sohva. Kievarintie 2, 21420 Lieto

• Pimee Vintti: Pihapiirin 1800-luvun mummola­tunnelma lumoaa. Täällä on vaikka mitä! Säkyläntie 815, 21330 Turku

• Kirppisrallit ja pihakirppikset: Kesäkirppiksillä käydessä koskaan ei tiedä, minne päätyy ja mitä löytää.

1 kommentti