Hämärän hyssyä Villekullassa! Joulunvietto alkaa Lahden perheen 124-vuotiaassa puutalossa jo lokakuussa
Juhlista parhain
Hämärän hyssyä Villekullassa! Joulunvietto alkaa Lahden perheen 124-vuotiaassa puutalossa jo lokakuussa
Ville ja Mira Lahti lapsineen viettävät sukujoulua 1800-luvulla rakennetussa talovanhuksessa. Mira nauttii joulutunnelmasta jo lokakuussa, sillä joulu on Miran mielestä juhlista parhain. Juhlinta kestää kolme päivää, ja sitä ­vietetään yhdessä Miran ja Villen suvun kanssa. Parasta on, kun remontoitu pihasauna lämpeää.
8.11.2023
 |
Kaikkien aikojen Joulu

Valkoisten hankien keskellä, rinnetontilla kohoaa ­Ville ja Mira Lahden kartanonkeltainen puutalo. ­Talo kuului ennen isoon tilaan työntekijöiden asuttamana mäkitorppana. Se lohkottiin kantatilasta vuonna 1988. Vanhat talot eivät olleet tuolloin suuressa arvossa, joten talo myytiin arvottomana. Villen vanhemmat ­antoivat lohkomisen yhteydessä talolle nimeksi poikansa mukaan Villekulla.

Villen on helppo palata täällä lapsuuden joulu­tunnelmaan, ­sillä yli 120-vuotias talovanhus on hänen lapsuudenkotinsa. Villen vanhemmat ­rakennuttivat itselleen uuden talon samalle ­tontille, ja ­Ville ja Mira siirtyivät pitämään huolta Ville­kullasta ­vuonna 2019.

Lahden perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi myös tyttäret Freya, 9, ja Saga, 2, sekä Bea-koira. Aluksi Miraa ja Villeä mietitytti, miten lähekkäin asuminen Villen vanhempien kanssa sujuisi. ­Hyvin, he toteavat nyt, ja ovat kiitollisia lastenhoito­avusta. Tekemisissä isovanhempien kanssa ollaan päivittäin, ja tietenkin myös jouluna.

Eteisen terrakotan sävyisellä kalkkimaalilla maalattu seinä tuntuu hohkaavan etelän lämpöä ja valoa. Vanha talonpoikaiskaappi on Miran vaatekaappi. ”Se on niin painava, että kun se johonkin kannetaan, se jää siihen”, Mira kertoo.
Kalkkimaalattu seinä on kaunis tausta havuswagille, jota koristaa vanha lehmänkello. Mira tekee jouluksi koristeet jalokuusesta, joka ei varise.
”Hyasintin tuoksusta tulee lapsuus mieleen.”
Freya on tullut maistamaan pipareita.
Glögit ja piparit ­katetaan verannan lipastolle. Tapa on Villen vanhempien peruja.

Joulu saapuu villekullaan lokakuussa ja ­silloin talossa soivat ensimmäiset joululaulut – Villen mielestä hieman liian ­aikaisin. Miran ­soittolistalla on tarkkaan valittua joulu­musiikkia, klassi­koita ja lasten rakastamia rallatuksia.

Mira on rakentanut työssään visuaalisena markkinoijana erilaisia tavaratalojen joulumaailmoja. ­Niistä hän on saanut ideoita omaankin joulusisus­tukseen, mutta hillitymmällä otteella: mitään ­räväkkää kotiin ei sisusteta, vaan sävyt pysyvät ­rauhallisina ja murrettuina joulunakin.

Perhe nauttii hämärästä, ja valosarjojen sijaan ­kotona on ­kynttilöitä. Sama tunnelma jatkuu pihasaunassa. Vaikka siellä on sähköt, Mira vie joulu­saunaan lyhtyjä, ja Ville reunustaa saunapolun ulkotulilla.

Pariskunta remontoi talon omannäköisekseen, mutta modernia talosta ei tehty, vaan talon ikä otettiin sisustus­valinnoissa huomioon. Väreillä, ­tapeteilla ja maalilla he saivat aikaan rennon ja tyylikkään ­lopputuloksen. Toiveena oli saada ruokailu­huoneeseen iso pöytä, jonka ympärille voi kutsua paljon ihmisiä.

Mira haluaa, että talon sisustus myötäilee vanhan talon ikää ja henkeä. Ajatus heijastuu kattaukseenkin, ja siksi astiat ja kynttilänjalat ovat vintagea. Ne löytyivät loviisalaisesta sisustuskauppa Krintistä.
Villen vanhemmat antoivat lohkomisen yhteydessä talolle nimeksi Villekulla poikansa Villen mukaan.

Ennen joulua Mira ja 9-vuotias Freya ­askartelevat paperitähtiä ja joulukortteja. Mira panostaa itsetehtyyn joulukalenteriin ja hänen taittelemistaan voimapaperipussukoista löytyy ­Freyalle ja Sagalle kivaa tekemistä tai pieniä lahjoja. Talo koristellaan ­amarylliksilla ja ­hyasinteilla. Havut koristeisiin ja maljakkoon Mira ­hakee omasta pihasta.

– Hyasintin tuoksusta tulee lapsuus mieleen, Mira sanoo.

­ Perheen jouluvalmisteluihin kuuluu myös joulu­kuusen haku­reissu Kirkkonummen Maatilapuodille. ­ Se tehdään aina koko perhe yhdessä. Puodilta tarttuu mukaan joululimppu, jota perhe syö aattona ­kalojen kanssa. Lahdet haluavat koristella kuusen saman tien, ja he nostavat oksille vuosien aikana ­kertyneet ­lukuisat koristeet. Ne on valmistettu paperista, ­puusta, ­savimassasta tai huovasta. Yksi asia kuusesta ­kuitenkin ­puuttuu: tähti.

– Vanha meni rikki, eikä vain ole tullut hankittua ­uutta, Mira kertoo.

Ruokailuhuoneen pöytä katetaan joka joulu hieman erilailla.
Ville löysi ruokailuhuoneen kaapin kirpputorilta Suvisaaristosta. Torista ostetut vanhat tuolit ovat kotiutuneet Suomeen aikanaan ulkomailta.

Joulu on Miran mielestä juhlista parhain. Juhlinta kestää kolme päivää, ja sitä ­vietetään yhdessä Miran ja Villen suvun kanssa.

Aatoksi lähdetään naapuriin Villen vanhempien ­kotiin. Silloin käydään joulusaunassa Miran ja Villen kunnostamassa pihasaunassa. Villen äiti laittaa kalapöydän ja tekee kinkut ja laatikot. Ville on kasvis­syöjä, ­joten pöydästä löytyy myös tofukinkku. Viimeiseksi pöytään kannetaan Villen mummon peruja oleva jälkiruoka nimeltään ”mössö” eli sitrushedelmiä ja rahkaa.

Keittiön saareke on entinen myymäläkaluste, joka hankittiin Indiskan loppuunmyynnistä. Sen äärellä syödään väli- ja iltapalaa, ja ennen joulua saarekkeella on tilaa paketoida joululahjoja.
Keittiössä on alkuperäinen puuhella edelleen paikallaan. Ville ja Mira toivat marokkolaisen tagine-padan häämatkaltaan. Lämpimän puuhellan yläpuolella lumen kostuttamat lapaset kuivuvat nopeasti.

Kun Miran sukulaiset tulevat joulupäivänä, juhlinta siirtyy Miran ja Villen luokse Villekullaan. Suku ­kokoaa joulupöydän yhdessä antimet nyyttäriperiaatteella, ja perinteisten ruokien lisäksi he syövät esimerkiksi ­karjalanpaistia, venäläisiä suolakurkkuja ja smetanaa. Joulupäivä sattuu olemaan myös Miran syntymäpäivä, ja siksi jälkiruoaksi on marjainen kermakakku.

Miran siskon perhe jää joulupäivänä saunomaan ja yökylään. Suuressa talossa on tilaa yökyläilyyn ja lapset tykkäävät, kun on muita lapsia seurana. Riisipuuron aika on vasta tapaninpäivänä.

– Joulu on lasten juhla, ja aikuisistakin on kiva, kun on enemmän elämää ympärillä. Tapanin jälkeen rauhoitumme oman perheen kesken, Mira miettii.

Mira tykkää paketoida lahjat kierrätysmateriaaleilla. Kuivattu appelsiininviipale näyttää ja tuoksuu hyvältä paketin ­koristeena.

Joulu saapuu Villekullaan lokakuussa, kun talossa kuuluvat ensimmäiset joulusävelet.
Lahdet säilyttivät käytettynä ostetusta Ben af Schulténin suunnitte­lemasta Artekin 556-­sohvasta ­vain puisen rungon, uudet päälliset ­teetettiin ­verhoili­jalla.
Olohuoneesta tuli ­kutsuva, kun Mira ja Ville tapetoivat seinät ­Boråstapeterin ­Nocturnella. ­­Oi Soi Oin silkkinen ­valaisin on ­tehty käsin Vietnamissa.
Lahden perheen puutalo lohkottiin vuonna 1988 ­Bergkulla-nimisestä tilasta.

Freyan huone on yläkerrassa. Seinät ja vino katto on maalattu hennon vaalean­punaiseksi, tapetti on Boråstapeterin Thistle. Vintagevalaisimen perhe hankki Fargosta, ja punaisen lypsyjakkaran Freya sai lahjaksi Villen äidiltä.
Ville vie joulusaunaan lyhtyjä ja kynttilöitä, saunapolun hän reunustaa ulkotulin.
Pihasauna on ­Villen lempipaikka, ja se lämmitetaan tietenkin myös jouluna. Kiukaan Mira ja Ville muuttivat ­remontissa ­puulämmitteiseksi.
Pihasaunan tekee ylelliseksi kylpyamme. Mira ja Ville keskustelivat sen tarpeellisuudesta remontin aikana, mutta lasten kanssa amme on ollut täydellinen.
Vuonna 1899 rakennettu keltainen puutalo Villekulla Kirkkonummella. Talossa on viisi huonetta ja keittiö, yhteensä 100 neliötä. Lisäksi talli ja pihasauna.
3 kommenttia