Jennin perheen puutaloon joulu ei tule ilman askartelua ja leipomista – ”Odotus ei tunnu niin pitkältä, kun on kivaa yhteistä tekemistä”

Jennin perheen puutaloon joulu ei tule ilman askartelua ja leipomista – ”Odotus ei tunnu niin pitkältä, kun on kivaa yhteistä tekemistä”
Jennille joulu ei tule ilman koristeiden askartelua ja leivontaa. Mukana pipareita ja lahjoja puuhaamassa satavuotiaassa puutalossa ovat myös perheen lapset.
Julkaistu 1.12.2022

Juttu on julkaistu Kaikkien aikojen Joulu -lehdessä 1/2021.

Helmi asettelee kynttilälyhdyt lähes satavuotiaan kotitalonsa portaille ennen hämärän tuloa ja lauleskelee lempijoululaulujaan.

Puutalokorttelin pihat peittyvät hiljalleen ensilumeen. Punaisen oven takaa kurkistaa hymyilevä lettipää, joka kutsuu sisään – mutta nopeasti, etteivät kissat, Mister Mini ja Herra Kaneli, pääse livahtamaan pihalle.

Virran perheen kuopus Helmi kipittää eteisestä portaat ylös piparintuoksuiseen keittiöön, jossa äiti Jenni viimeistelee piparikasvihuonetta kiinnittämällä kattopaloja pikeerillä. Rakennelmaa koristavat puutarhasta ja tienvarsilta kerätyt, hiekkakuivatut kukat.

– Haluan kokeilla joka vuosi jotain uutta. Kasvihuoneen liivateikkunat eivät meinaa pysyä paikoillaan ja seinätkin ovat vähän vinot, mutta se kuuluu asiaan, Jenni nauraa.

Lähes satavuotiaassa turkulaisessa puutalossa tehdään jouluvalmisteluja rennolla asenteella. Kiireestä ja joulu­stressistä ei ole tietoakaan, kun valmistautuminen alkaa hyvissä ajoin loka-marraskuussa.

– Joulu ei tule ilman askartelua ja leipomista. Sen odotuskaan ei tunnu niin pitkältä, kun on kivaa yhteistä tekemistä.

Valokuvaajana työskentelevä Jenni rakastaa kauniiden asetelmien ja kattausten tekemistä. Juhlakauden ateriat perhe nauttii olohuoneen suuren pöydän ääressä, kynttilöiden ja takkatulen loimussa.
Joulupuuron Virran perhe nauttii juhla­lautasilta suurilla puulusikoilla.
Jenni valmistaa joka vuosi uudenlaisia piparirakennelmia ja jouluisia asetelmia. Muoteilla tehdyn piparimökin esikuva on Jennin isän metsämökki. Piparitalo koristaa tonttuoviasetelmaa, kunnes se annetaan isälle lahjaksi.

Joulutunnelmasta suurin osa syntyy Jennin käsissä. Ensimmäisinä kotia koristamaan ilmestyvät Jennin tekemät kranssit. Tavan ja taidot hän oppi äidiltään jo lapsena.

Jenni suosii kransseissa kukkakauppojen antimia, jotka kestävät kuivuessaan paremmin kuin varisevat havunoksat. Koristeiksi niihin käyvät niin luonnosta kerätyt oksat, heinät ja kävyt kuin Helmin leikeistä lainatut eläinhahmot.

Vihreillä oksilla ja luonnonmateriaaleilla Jenni koristelee myös itse tehdyt lasten joulukalenterit, jouluiset asetelmat ja kattaukset. Helmin tarinallinen joulukalenteri on syntynyt sammalesta, oksista, kävyistä ja leluista sekä kierrätysmateriaaleista, ja päähenkilönä siinä seikkailee Siili Sipuli. Poikien kalenteriyllätykset Jenni kätkee eukalyptuksen oksilla koristeltuihin lahjasukkiin.

Joulukukat Jenni valitsee kauneuden ja kissojen ehdoilla. Jenni pitää etenkin leikkoamarylliksistä ja jouluruususta, joka sopii hyvin myös erilaisiin jouluasetelmiin.

– Hyasintteihin minulla on viha-rakkaussuhde. Ne ovat kauniita mutta tuoksuvat usein liian voimakkaasti.

Lähes satavuotiaan puutalon keittiö täyttyy loppusyksystä alkaen lähes päivittäin jouluaskartelusta ja piparileivonnasta.
Kukkia rakastava Jenni toteutti piparista kasvihuoneen ja koristeli sen tienvarsilta ja puutarhasta poimituilla, hiekkakuivatuilla kukilla.
Virran perheelle joulu on vuoden kohokohtia. Kodin joulutunnelma syntyy itse tehdyistä kransseista, jouluasetelmista, kynttilänvalosta ja piparin tuoksusta.

Joulukuusi on joulukodin kruunu, joka viimeistelee olohuoneen juhlatunnelman. Jouluviikolla aina koko perhe lähtee yhdessä valitsemaan sitä läheiseltä kuusenmyyntipaikalta, josta se on helppo kantaa kotiin.

Kuusi saa aatonaattona oksilleen punaiset pallot, jotka hankittiin, kun esikoinen Onni oli pieni.

– Kuusi on meillä vielä pitkään joulun jälkeenkin, sillä haluamme nauttia sen tuoksusta ja tunnelmasta.

Jenni teki Helmille luonnonmateriaaleista, kirpputoritavarasta ja lelueläimistä joulukalenterin, jossa on jatkuva tarina.

Jenni rakastaa kaikkea kaunista, ja hänestä on ihanaa kerätä pitkin vuotta ideoita ja materiaaleja koristeisiin.

Jouluaskartelu merkitsee Jennille rauhoittumista, tunnelmointia ja rentoa yhdessäoloa lasten kanssa mutta myös omaa aikaa, jolloin voi toteuttaa itselle tärkeitä koristeita.

Piparkakkutaikina on yksi Jennin lempimateriaaleista, sillä siitä voi tehdä mitä vain. Kasvihuoneen lisäksi piparista on leivottu tänä vuonna Jennin isän metsämökki.

Piparileivonta ja jouluaskartelut ovat etenkin Jennin ja perheen pienimpien, Helmin ja Aarren, yhteinen juttu. Marraskuussa keittiön pöytä täyttyy vuorotellen taikinasta ja erilaisista papereista, naruista ja teipeistä, kun äiti ja lapset leipovat pipareita ja valmistavat paperitähtiä.

Koristeiden lisäksi kolmikolla on tapana tehdä itse myös lahjoja, kuten ristipistopyyheliinoja, mosaiikkitöitä ja piparkakkutaloja ystäville ja sukulaisille.

Jenni ja Jere Virta, lapset Helmi, Aarre ja Onni sekä kissat Mister Mini ja Herra Kaneli laskeutuvat hiljalleen joulunviettoon, kun lapsilla alkaa joululoma. Joulunpyhät vietetään kotona rauhassa oman perheen kesken.
Jenni ja lapset valmistavat osan ystäville ja sukulaisille annettavista lahjoista itse. Jenni viimeistelee paketit vihreillä oksilla ja omatekoisilla paperitähdillä.
Olohuoneen kruunu on läheiseltä kuusitorilta yhdessä valittu ja kannettu kuusi, josta Virran perhe nauttii vielä pitkään joulun jälkeenkin.

Jennin mielestä askarteluun ja leivontaan pitää suhtautua rennosti. Pilalle menneen piparitalon voi aina syödä ja paperitähden korvata uudella.

Kaikki perustuu helppouteen ja nopeuteen. Suurin osa puuhista tehdään kerralla valmista -ajatuksella.

– Yritän keksiä helppoja koristeita ja lahjoja, joiden tekniikat ja materiaalit sopivat lapsillekin. Vain kranssit, hiekkakuivatut kukat ja osa piparitöistä ovat minun juttujani.

Esille pääsevät vain kaikkein kauneimmat koristeet, jotka sopivat kodin sisustukseen ja värimaailmaan. Lasten värikkäät luomukset koristavat lastenhuoneita.

– Lapset pitävät runsaudesta ja kirkkaista väreistä, minä taas pelkistetystä tyylistä ja maanläheisistä sävyistä. Olen ratkaissut asian niin, että hankin itselleni mieluisia materiaaleja, joista teemme yhdessä koristeita. Näin kodin yleisilme pysyy hillittynä ja harmonisena.

Jenni koristelee kodin kaikki tilat itse tehdyillä kransseilla ja vihreillä oksilla.
Mister Mini rauhoittuu joulutohinan keskellä aikuisten makuuhuoneessa.
Helmi osallistuu innokkaasti jouluvalmisteluihin. Hänellä on joka vuosi huoneessaan oma pikkukuusi, jonka hän saa koristella oman mielensä mukaan.

Jouluun laskeudutaan, kun lasten loma alkaa. Aaton molemmin puolin vieraillaan sukulaisten ja ystävien luona.

– Joulu sujuu rauhallisemmin, kun juhlinta on jaettu pitkälle ajalle. Viime vuodet olemme pyrkineet viettämään joulunpyhät omassa kodissa. Näin ei tule lähdöstä kiirettä ja stressiä, ja saamme olla perheen kesken ilman hässäkkää.

Aattoaamu alkaa varhain, kun nuorimmat lapset kipittävät alakertaan avaamaan joulukalentereista pienet yllätyslahjat. Aamuhämärissä perhe nauttii jouluisen aamupalan kynttilöiden loisteessa. Sen jälkeen koti täyttyy piparin tuoksusta, kun he leipovat perinteiset jouluaaton piparit. Taustalla soi Jennin kokoama joulumusiikkilista.

Jenni keittää riisipuuron ja kiisselin valmiiksi sillä aikaa, kun lapset leikkivät ja katselevat jouluisia lastenohjelmia. Joulurauhan julistuksen jälkeen on joulupuuro. Pian ovikello soi ja sisään astuu odotettu punanuttuinen vieras.

Aattoiltana joulupöydässä on suolaisia antimia, ja makeat, kuten Jennin kakut, jätetään suosiolla joulupäivään.

Kun lapset ovat menneet nukkumaan ja koti hiljenee, Jenni ja Jere ovat kahdestaan ja antavat lahjat toisilleen.

– Aattoilta on rauhaisa ja onnellinen, kun kaikki joulun kiireet ovat jääneet taakse. Silloin meillä on aikaa nauttia toisistamme ja kaikesta kauniista ympärillämme.

Vuonna 1926 valmistunut puutalo sijaitsee Martin kaupunginosassa Turussa. Neliöitä on noin 150. Kodissa asuvat valokuvaaja Jenni Virta, it-konsultti Jere Virta sekä lapset Onni, Aarre, ja Helmi. Perheeseen kuuluvat myös kissat Mister Mini ja Herra Kaneli.
1 kommentti